رونق تولیدات فولادی ایران/صادرات ۱۰ میلیون تنی تا پایان سال

افق ۱۴۰۴ فولاد ایران برابر ۵۵ میلیون تن فولاد در سال است بر این اساس میزان تولید این فلز افزایش پیدا کرده است و امروز علاوه بر تامین نیاز داخلی توانستیم صادرات بسیاری در این بخش داشته باشیم و پیش بینی می شود صادرات ما پایان سال ۱۰ میلیون تن شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صنعت فولاد يکي از صنايعي است که نقش مهمي در رشد و توسعه کشورهاي پيشرفته صنعتي ايفا کرده است و همواره مصرف سرانه فولاد به عنوان يکي از شاخص‌هاي رشد و توسعه کشورها مورد ارزيابي قرار مي گيرد.

 

در ايران اين صنعت به دليل ايجاد اشتغال، صرفه جوي، درآمد ارزي و ايجاد تحرک در صنايع پايين دستي از اهميت بيشتري برخوردار است. با گسترش صنایع فولادسازی، صنعت و اقتصاد ارتباط تنگاتنگی با این صنایع پیدا کرده است.

 

چشم انداز صنعت فولاد ایران به دلیل منابع اولیه غنی، قیمت پایین انرژی و نیروی انسانی بسیار مساعد و مطلوب است. با وجود اینکه ایران در 20 سال اخیر با توسعه ظرفیت های موجود و بدون اضافه کردن ظرفیت جدیدی برای تولید فولاد، میزان واردات آن به میزان چشمگیری کاهش داده و حتی صادارت آن را ممکن کرده است.

 

افق 1404 فولاد ایران برابر 55 میلیون تن فولاد در سال است که پیش بینی می شود که 41 میلیون تن از آن در داخل کشور به مصرف برسد و 14 تن از به خارج از کشور صادر شود. طبق آمار گمرک ایران میزان تولید فولاد در سال 1393 برابر 5/16 میلیون تن بوده است که بیش از ۲ میلیون و ۱۶۴ هزار تن سنگ‌آهن کنسانتره به ارزش تقریبی ۳۶۶ میلیون دلار وارد کشور شده است. حال اگر قرار باشد در افق ۱۴۰۴ حدود ۵۵ میلیون تن فولاد تولید شود باید در حدود ۱۳۵ میلیون تن سنگ‌آهن برداشت کرده و از آن 8/14 میلیون تن سنگ‌آهن دانه‌بندی، 2/77 میلیون تن کنسانتره و ۷۲ میلیون تن گندله تولید شود.

 

این گزارش می افزاید: انجمن جهانی فولاد در آخرین گزارش خود اعلام کرده است: جمهوری اسلامی ایران در دوره پنج ماهه 2018 (11 دی 96 تا 10 خرداد 97) در بین 66 کشور تولیدکننده فولاد به جایگاه یازدهم تکیه زد. چین صدرنشین جدول تولید این فلز راهبردی است.

 

اطلاعات منتشر شده از جداول آماری این انجمن بیانگر آن است که جمهوری اسلامی ایران فقط در مدت ماه می امسال ( 11 اردیبهشت لغایت 10 خرداد) توانسته رتبه دهم را کسب کند. میزان تولید فولاد خام ایران در این ماه به بیش از 2 میلیون و 15 هزار تن رسید که سبب شد در جایگاه دهم فولاد سازان دنیا قرار گیرد.

 

پیش از این، انجمن جهانی فولاد از تولید هشت میلیون و 127 هزارتن فولاد خام در دوره چهارماهه نخست 2018 توسط ایران خبر داده بود که نسبت به دوره مشابه پارسال(6 میلیون و 369 هزار تن) افزایش 27.6 درصدی داشت.

 

برنامه ریزی برای رسیدن به افق 1404 باعث شده است میزان تولیدات کشور در این زمینه نیز افزایش چشمگیری پیدا کند و با افزایش تولیدات علاوه بر مصرف آن برای نیاز داخلی بتوانیم میزان بیشتری از این فلز کاربردی را نیز صادر کنیم تا جایی که به گفته رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، کشورمان قابلیت صادرات 9 تا 10 میلیون تن فولاد تا پایان سال به شرط محقق شدن برنامه ها و تسهیل شرایط صادرات را دارد.

 

«بهرام سبحانی» در نشست خبری در محل انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: امروز تحریم ها و محدودیت های بیرونی صادرات انواع محصولات فولادی را دشوار کرده است؛ در این شرایط انتظار می رود سیستم بانک مرکزی، تامین ارز، گمرک و سایر دستگاه ها دست به دست هم بدهند تا صادرات فولاد انجام شود و در غیر این صورت مازاد محصول را باید انبار کرد یا تولید را کاهش داد.

 

با اشاره به اینکه تا پایان امسال امکان تولید 25 میلیون تن فولاد وجود دارد که 15 تا 16 میلیون تن آن به مصرف داخل می رسد، گفت: «با افزایش تولید، واردات به شدت کاهش یافته و می توان 15 تا 16 میلیون تن مصرف داخلی را افزایش داد؛ به این ترتیب می‌توان واردات را با تولید داخل جایگزین کرد.»

 

سبحانی خاطرنشان کرد: «در هشت ماهه امسال 14 میلیون و 232 هزار تن انواع محصولات نوردی از جمله میلگرد و تیرآهن تولید شد که در همسنجی با پارسال 10 درصد رشد داشته است. در این میان میلگرد با 22 درصد افزایش بیشتر رشد را داشت، همچنین ورق های نورد گرم 9 درصد و ورق های نورد سرد پنج درصد رشد تولید داشتند.»

 

رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: «در محصولات میانه فولاد 9 میلیون و 258 هزار تن بیلت و بلوم تولید شد که در همسنجی با پارسال 23 درصد رشد داشت، همچنین تولید اسلب با 11 درصد رشد به هفت میلیون و 382 هزار تن رسید. در این مدت 17 میلیون و 363 هزار تن آهن اسفنجی تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه پارسال 19 درصد رشد نشان می‌دهد.»

 

وی تاکید کرد: «ایران بزرگترین تولیدکننده فولاد در منطقه است که با 25 میلیون تن تولید سالیانه رتبه دوازدهم جهان را دارد. در هشت ماهه امسال که هنوز تحریم‌ها عملیاتی نشده و محدودیت‌های صادراتی نبود، پنج میلیون و ۳۷۳ هزار تن محصول اعم از میلگرد، شمس، تیرآهن، بیلت و اسلب صادر شد و در خوشبینانه ترین حالت در چهار ماهه باقی مانده امسال این صادرات به هفت میلیون و ۸۰۰ هزار تن می رسد.»

 

یادآور می شود: برای رسیدن به افق 1404 و افزایش میزان تولید فولاد کشور از 5/16 به 55 میلیون تن نیاز به نوآوری و استفاده از تکنولوژی های نو هستیم که برخی از این موارد به شرح زیر است:

بكارگيري تكنولوژيهاي جديد در واحدهاي جانبي صنايع فولادي به منظور كاهش مصارف انرژي و آب.

استفاده از سطح دو اتوماسيون به منظور افزايش كمي و كيفي محصول، كاهش مصرف مواد اوليه و انرژي.

استفاده از خنك‌كننده‌هاي مسي نسل سوم و چهارم، توليد برق از طريق انرژي حرارتي گاز خروجي كوره‌بلند (TRT) سيستم بدون زنگ (Bell-Less) ، سيستم تزريق پودر ذغال (PCI) و ... در كوره‌بلند.

بكارگيري تكنولوژي ريخته‌گري تختال نازك، تسمه.

بكارگيري تكنولوژيهاي شارژ گرم آهن اسفنجي و پيش‌گرم كردن آهن قراضه در كوره قوس الكتريكي و شارژ گرم شمش ريخته‌گري مداوم به خط نورد به منظور كاهش مصرف انرژي و افزايش بهره‌وري توليد.

استفاده از كوره EAF دوتايي (Twin Shell) در فولادسازي كوره قوس الكتريكي به منظور افزايش ظرفيت توليد.

بكارگيري نوآوريها و تكنولوژيهاي بروز شده در فرايند احياء مستقيم گازي Midrex وHYL-ZR (Energiron).

استفاده از تكنولوژيهاي جديد احياء مستقيم پايه ذغال از جمله روش ITMK3 به منظور استفاده از نرمه ذغال سنگ حرارتي (بجاي گاز طبيعي) و كنسانتره سنگ آهن (بجاي گندله).

استفاده از روشهاي جديد فرآيند ذوب و احياء از جمله روش FINEX براي توليد چدن مذاب مورد نياز فولادسازي كنورتوري كه موجب كاهش سرمايه‌گذاري، استفاده از مواد اوليه نازل‌تر (نرمه ذغال سنگ حرارتي و نرمه سنگ آهن)، كاهش مصارف انرژي و بهبود شاخصهاي زيست محيطي (با حذف كك‌سازي و آگلومراسيون يا گندله‌سازي) مي‌گردد./

 

کد خبر 747617

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha