به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تراز تجاری تفاوت میان ارزش پولی واردات و صادرات خروجی در طی یک دوره معین است در حقیقت تراز تجاری معیار رابطه بین واردات و صادرات کشورها است.
مقدار مثبت تزار تجاری زمانی اتفاق می افتد که صادرات بیشتر از واردات باشد در این صورت به آن به نام «مازاد تجاری» می گویند و اگر مقدار آن منفی باشد یعنی واردات بیشتر از صادرات باشد به آن «کسری تجاری» یا «شکاف تجاری» می گویند.
تراز تجاری که به آن «خالص صادرات» می گویند نتیجه خالص صادرات یک جامعه اقتصادی است و مانده مثبت نشاندهنده صادرات بیشتر و مانده منفی نشاندهنده واردات بیشتر است. افزایش صادرات با افزایش تقاضا برای ارز در کشور صادرکننده، رابطه مستقیمی دارد چرا که کشور واردکننده کالا و خدمات باید پول جاری کشور صادرکننده را خریداری کند از این رو هر چه صادرات افزایش یابد پول کشور صادرکننده تقویت میشود.
هزینههای تولید (زمین، نیروی کار، سرمایه)، هزینه در دسترس بودن مواد اولیه کالاهای واسطه و ورودیهای دیگر، حرکات نرخ ارز، مالیات و محدودیت تجارت، موانع غیر تعرفهای مانند محیط زیست، بهداشت و استانداردهای ایمنی، در دسترس بودن ارز خارجی کافی برای پرداخت واردات، میزان کالاهای تولیدشده در کشور ( تحت تاثیر عرضه) از عوامل تاثیرگذار بر روی تراز تجاری هستند.
بنابراین گزارش، تراز تجاری کشور با احتساب میعانات گازی در ۶ ماهه نخست امسال؛، مثبت ۹۴۱ میلیون دلار برآورد شده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۱۲۰ درصد رشد داشته است.
دفتر آمار و پژوهشهای تجاری سازمان توسعه تجارت ایران و طبق آمار گمرک ایران، کالاهای کشورمان در 6 ماهه نخست سال 97 با احتساب میعانات گازی به وزن بیش از 56 میلیون تن و ارزش بیش از 23 میلیارد دلار به دنیا صادر شده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 13 درصد افزایش ارزشی و 3درصد کاهش وزنی داشته است.
همچنین در 6 ماهه منتهی به شهریور سال 97صادرات غیرنفتی (بدون احتساب میعانات گازی) به رقم 20705 میلیون دلار رسید که در مقایسه با رقم 17079 میلیون دلار مدت مشابه در سال گذشته نشان دهنده رشد 21 درصدی است.
طبق اعلام دفتر آمار و پژوهشهای تجاری مبنی بر افزایش وزنی و ارزشی صادرات محصولات بخشهای کشاورزی، صنعت و پتروشیمی، محصولات کشاورزی در 6 ماهه نخست امسال به ارزش 1646 میلیون دلار و وزن 2431 هزارتن صادر شد که نسبت به صادرات سال گذشته به وزن 1849 هزار تن و به ارزش 1224 میلیون دلار، افزایش 34 درصدی در ارزش و 31 درصدی در وزن داشته است. همچنین کالاهای بخش پتروشیمی و صنعت نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته 24 درصد افزایش ارزشی داشته اند.
5 بازار نخست هدف صادراتی کشور 70 درصد کل صادرات ایران را به خود اختصاص دادهاند که بر این اساس، صادرات به چین با ارزش 4633 میلیون دلار، صادرات به عراق 4564 میلیون دلار، صادرات به امارات 4063 میلیون دلار، صادرات به افغانستان با ارزش 1668 میلیون دلار و صادرات به هند با ارزش 1255 میلیون دلار صورت گرفت.
از میان بازارهای صادراتی نیز افزایش 45 درصدی وزنی و ارزشی در صادرات کالا به عراق، افزایش 31 درصدی در ارزش و 15 درصدی در وزن کالاهای صادراتی به افغانستان، افزایش 66 درصدی در ارزش و 38 درصدی در وزن کالاهای صادر شده به پاکستان و افزایش 55 درصدی در ارزش و 24 درصدی در وزن کالاهای صادر شده به تایلند مشاهده میشود.
از اقلام صادارتی کشورمان، میتوان به 5 قلم عمده صادراتی شامل میعانات گازی به ارزش 2418 میلیون دلار، پروپان مایع شده به ارزش1074 میلیون دلار، روغنهای سبک و فرآوردهها به جز بنزین 861 میلیون دلار، متانول به ارزش 693 میلیون دلار و نفت یا روغنهای معدنی قیری را به ارزش 610 میلیون دلار اشاره کرد.
واردات کشورمان در 6 ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 9 درصد کاهش وزنی و 12 درصد کاهش ارزشی داشته است.
حالا در ادامه رشد تراز تجاری کشور که نوید افزایش میزان صادرات را داده است «محمد رضا مودودی»، سرپرست سازمان توسعه تجارت خبر داده است که «تراز تجاری ایران در ۸ ماهه امسال با صادرات ۳۱ و نیم میلیارد دلاری، ۲ میلیارد دلار به نفع صادرات مثبت شد.
وی به رسانه ملی در این باره گفته است: «صادرات در ایران در ۸ ماه امسال رشد ۱۳ درصدی داشت این در حالی است که ۶۶ درصد از صادرات ما به کشورهای همسایه صورت گرفته است.»
مودودی با بیان اینکه عراق به بازار صادراتی نخست ایران تبدیل شده است، گفت: «صادرات ما به عراق با رشد ۵۵ درصدی به ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار در ۸ ماهه امسال رسید.»
وی با تاکید بر اینکه تنوع بخشی به کالاها و بازارهای هدف صادراتی از اولویت سازمان توسعه تجارت است گفت: «۱۵ کشور همسایه ما، هزار میلیارد دلار واردات دارند که فرصت و مزیتی برای کشور ما به حساب میآید، زیرا اگر ما بتوانیم سهم 10 درصدی از واردات این کشورها را کسب کنیم میتوانیم صادرات خود را به صد میلیارد دلار افزایش دهیم البته در این باره نقشه راهی را در دست کار داریم و برنامه ریزیها در حال انجام است.»/
نظر شما