خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل: «دونالد ترامپ» از همان روزهای اولی که به قدرت رسید،ساز جنگ با ایران را کوک کرد اما مجموعه ای از تحولان شگفت انگیز زیر پای او را خالی کرد و سه ماه آینده مشخص خواهد کرد که آیا رئیس جمهوری آمریکا تحریکات خود را تشدید خواهد کرد یا اینکه برای حفظ آبرویش از مواضع خود عقب نشینی می کند.
همین چند ماه پیش بود که ترامپ با با اعتماد به نفس کامل ازر توافق هسته ای بین المللی با ایران خارج شد ،با عربستان سعودی برای تحت فشار قرار دادن صادرات نفتی ایران همکاری کرد و تحریم های دوباره را برای خوشایند «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی علیه تهران اعمال کرد.
ترامپ روز 12 جولای به خبرنگاران گفت:«من می دانم که آنها با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد،اقتصادشان سقوط می کند و وضعیت به جایی می رسد که با من تماس خواهند گرفت و خواستار ایجاد توافق جدید خواهند شد.»
حالا پنج ماه از آن روز می گذرد و همه سه رکن سیاست ترامپ برای محکوم کردن و تحت فشار قرار دادن ایران در معرض خطر قرار دارند.
اول اینکه روابط آمریکا و عربستان سعودی در پی قتل «جمال خاشقجی»،روزنامه نگار منتقد سعودی با بزرگ ترین بحران در تاریخ روابط این دو کشور مواجه شده است.
آمریکا مدت ها بود که چشم خود را بر روی مشارکت سعودی ها در گسترش تروریسم بسته بود اما حمایت بی شرمانه ترامپ از «محمد بن سلمان»،ولیعهد سعودی که به گفته سازمان اطلاعات و جاسوسی آمریکا (سیا) دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است،غیر قابل چشم پوشی است.
سناتورهای آمریکایی حالا کوچک ترین تردیدی در اینکه بن سلمان مقصر اصلی در این ماجرا است،ندارن. حتی اگر جمهوری خواهان در نهایت برای ادامه روابط با ریاض در کنار ترامپ بایستند ،دموکرات ها به همین راحتی اجازه نمی دهند تا روابط تجاری دو کشور مثل قبل ادامه پیدا کند.
علاوه بر این،عربستان سعودی در حال حاضر با کاهش تولید نفت خود ،ترامپ را آزرده خاطر کرده و همین مسئله می تواند نقش قوی ریاض در استراتژی ترامپ در قبال ایران را تضعیف کند.
دوم اینکه،رژیم صهیونیستی تا کنون نقش حیاتی را در پشت صحنه سیاست ترامپ در قبال ایران ایفا کرده است.نتانیاهو به طور خاص نقش کانال مرکزی را در ارتباط میان بن سلمان و «جارد کوشنر» داماد و مشاور ترامپ ایفا کرده که به نوبه خود راه را برای همکاری نزدیک میان تل آویو و ریاض و همچنین تقابل واشنگتن با ایران،هموار کرد.
اما نتانیاهو حالا درگیر مبارزه موجودیتی برای آینده سیاسی اش است.دادستان های اسرائیلی باز هم علیه او اعلام جرم کرده اند و آقای نخست وزیر احتمالا به زودی با انتخابات زودهنگام مواجه خواهد شد در حالی که دولتش در حال سقوط است.
اگرچه دولت بعدی رژیم صهیونیستی سیاست متفاوتی را در قبال ایران در پیش نخواهد گرفت اما احتمال مانند نتانیاهو آغوش خود را بدون قید و شرط به روی ترامپ و بن سلمان باز نخواهد کرد و این می تواند شکاف خطرناکی را در جبهه سعودی-اسرائیلی-آمریکایی علیه ایران به وجود بیاورد.
سوم اینکه،توانایی مانور سیاسی خود ترامپ در معرض خطر قرار دارد: ترامپ در پی برگزاری انتخابات میان دوره ای کنگره با موانع بسیار بزرگ تر سیاسی مواجه شده است.کنگره همه چیز او از مالیات گرفته تا روابطش با عربستان سعودی و سیاستش برای جنگ با ایران را مورد تحقیق و بررسی قرار داده است.
ترامپ که مجبور است به دفاع از خودش در داخل کشور بپردازد احتمالا نمی تواند ایران را در اولویت دستور کار خود قرار دهد.
اما مهمترین شاخص شکست نهائی سیاست ترامپ علیه ایران ایران عمل نکردن سیاست تحریمی است که او علیه تهران در پیش گرفته است.
ترامپ وعده داده بود که ارز ایران کماکان سقوط خواهد کرد و صادرات نفت ایران به صفر خواهد رسید اما اگرچه اقتصاد ایران آسیب دیده ،ارز آن به ثبات رسیده است و خود ترامپ مجبور شده تا هشت کشور را اروپایی و آسیایی را از تحریم نفتی ایران معاف کند که این مسئله سیاست «بزن بریم» او را تضعیف کرده است.
بر اساس گزارش نیویورک تایمز،ترامپ یک طرح دو میلیارد دلاری برای بی ثبات کردن اقتصاد ایران و تحریک رسانه های اجتماعی برای بی اعتماد کردن افکار عمومی نسبت به دولت تهران در نظر گرفته بود که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران این پروژه شکست خورده است.
این روزها اگر در تهران بنشینید اطمینان بیشتری نسبت به آینده نسبت به زمانی دارید که در ریاض نشسته باشید.
ترامپ از همه کارت های خود در بازی علیه ایران استفاده کرد اما هیچ یک از آنها کار نکردند و زمانی که «ساز و کار ویژه» اروپا برای مقابله با تحریم های ترامپ علیه ایران در سال آینده میلادی آماده شود،استراتژی ترامپ علیه ایران با ضربه فلج کننده دیگری مواجه خواهد شد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که بن سلمان و نتانیاهو هنگامی که شکست سیاست فعلی آشکار شود ترامپ را وادار به چه کاری خواهند کرد.
اگر شرایط مثل گذشته باشد آنها ترامپ را برای وارد شدن به جنگ تحت فشار قرار خواهند داد. اما در حال حاضر حتی خود ترامپ است از زیردست بودن در ارتباط با عربستان و رژیم صهیونیستی خسته شده است و این خستگی می تواند به نفع ایران تمام شود.
نظر شما