تحقق تمدن اسلامی نیازمند همکاری سران سه قوه با حوزه و دانشگاه است

حجت الاسلام خسروپناه گفت: تعامل حوزه و دانشگاه در بخش علمی خوب اما در تحقق تمدن اسلامی بسیار ضعیف است. وقتی این تعامل مطلوب می‌شود که دولتمردان در بخش قضا، اجرا و قوه مقننه همه نیازها، چالش‌ها و مسائل خود را به این دو نهاد عرضه کنند.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه در مراسمی که به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه در دانشگاه تهران برگزار شد، درباره وحدت این دو نهاد به سخنرانی پرداخت و گفت: تصور ما و بزرگانی همچون امام راحل و رهبر معظم انقلاب از وحدت حوزه و دانشگاه، ادغام حوزه در دانشگاه یا دانشگاه در حوزه نبوده و نیست بلکه مقصود آنان از وحدت تعامل و همکاری این دو بوده است.

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه حوزه یک نهاد آموزشی، پژوهشی، تبلیغی و دانشگاه یک نهاد آموزشی و پژوهشی است، عنوان کرد: باید حوزه و دانشگاه درباره مسائل معرفتی با یکدیگر تعامل و همکاری داشته باشند بنابراین باید در ابتدا رابطه این دو به لحاظ علمی و دینی را بیان کنیم.

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه از نظر بزرگان و متفکران اسلامی بین علم و دین همواره تعامل وجود داشته است، اظهار کرد: علم و دین هر دو دنبال توصیف و تغییر انسان هستند بنابراین بین این دو موضوع مشترکی به نام انسان وجود دارد.

رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه با تاکید بر اینکه علم و دین موضوع مشترکی به نام انسان دارند، ابراز کرد: علم بیشتر از دین به عرصه طبیعت می‌پردازد اما دین با ماوراء طبیعت بیشتر پرداخته است؛ با این وجود هر دو در حوزه انسان مباحث زیادی دارند اما علم عمدتاً به ساحت فیزیولوژیکی و روانی انسان می‌پردازد زیرا روش و متدولوژی آن بیش از این توان ندارد به طور مثال علم نمی‌تواند بگوید نفس مطمئنه، راضیه و مرضیه انسان چیست، علم صرفا با ساحت فیزیولوژی و روانی انسان کار دارد زیرا روش تجربی و عقلانی بیش از این توان ندارد اما دین بسیار کم به ساحت فیزیولوژیکی و مفصل به ساحت نفس انسان پرداخته است.

وی با بیان اینکه پیش از انقلاب حوزه علمیه بیشتر در زمینه فقه و اصول و گاهی برخی درباره تاریخ و تفسیر کار می‌کردند و چیزی به نام علوم انسانی مانند روانشناسی، جامعه شناسی، اقتصاد، مدیریت و سایر شاخه‌های علوم دانشگاهی در حوزه مطرح نبود، گفت: به برکت انقلاب اسلامی و تعامل حوزه و دانشگاه، استادان علوم انسانی در دانشگاه‌ها، علوم انسانی را به حوزه‌ها بردند.

این استاد حوزه و دانشگاه افزود: امروز در حوزه‌های علمیه در سطح کارشناسی و سطح دو و حتی بالاتر از آن علوم انسانی مورد آموزش و پژوهش قرار می‌گیرد که به بعد روحانی و نفسانی انسان کمک می‌کند از سوی دیگر علوم اسلامی نیز از حوزه‌ها وارد دانشگاه‌های ما شدند.

حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه با بیان اینکه نوع نگاه ما به انسان بر نوع نگاه ما به طبیعت و هر چیز دیگری اثر دارد، ابراز کرد: تعامل حوزه و دانشگاه در هر بعدی برای پیشرفت و تمدن جامعه است، اگر این تعامل هنوز به سطح مطلوب نرسیده است به این دلیل است که نقش آنان در تحول جامعه نقش آنان حداقلی است؛ این همه پایان‌نامه در حوزه و دانشگاه نوشته می‌شود اما چقدر پاسخگوی نیازهای جامعه ما است.

وی افزود: وقتی تعامل حوزه و دانشگاه به سطح مطلوب می‌رسد که دولتمردان ما در بخش قضا، اجرا و قوه مقننه همه نیازها، چالش‌ها و مسائل خود را به حوزه و دانشگاه عرضه کنند.

رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه  در پایان خاطرنشان کرد: تعامل حوزه و دانشگاه در بخش علمی خوب است اما در زمینه پیشرفت جامعه و تحقق تمدن اسلامی بسیار ضعیف است.

 

 

کد خبر 746818

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha