به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ بوده و در خاکی که از چند سال قبل هیچگونه سموم دفع آفات گیاهی نظیر: علف هرزکشها، قارچکشها و مواد شیمیایی در آن استفاده نشده و فقط با مواد طبیعی مانند کمپوست گیاهی تقویت میشود، رشد میکنند.
اما با اینکه این محصولات از سایر محصولات که به صورت غیر ارگانیک تولید می شوند بسیار سالم تر هستند اما به دلیل عدم اطلاع رسانی درست در زمینه مزایای آن و همچنین قیمت بالاتر این محصولات، هنوز این فرآورده های ارگانیک جای خود را درسبد خرید خانوارها پیدا نکرده است.
در ایران به دلیل نوپا بودن صنعت کشت محصولات ارگانیک طیف محصولات تولید داخل بسیار کمتر از مواد ارگانیک خارجی است. محصولات ارگانیک در ایران بیشتر شامل مواد غذایی ای مثل چایی، پسته، میوه ها، گلاب، برخی حبوبات، آبمیوه ها و تعداد محدودی رب گوجه فرنگی و همچنین روغن دانه ها می شود. اگر چه در این محصولات زمینه تولید وجود دارد اما بخش اعظمی از این محصولات نیز جز کالاهای وارداتی است.
محصولات دامی و حیوانی سهم کمتری از بازار محصولات ارگانیک را دارند به طوری که این محصولات فقط شامل بخش بسیار اندکی مرغ و تا قسمتی ماهی ارگانیک هستند. ایران نسبت به کشورهای اطراف در کشت محصولات ارگانیک سرعت بیشتری داشته و با وجود اینکه در منطقه کشت جدی در زمینه محصولات ارگانیک وجود ندارد اما نسبت به افغانستان و عراق وضعیت بهتری داریم.
وضع ما از کشورهای همسایه بهتر است. یکی از دلایل رشد مطلوب کشت ارگانیک در بسیاری از کشورها سوبسید سبز است یعنی کشاورز خیالش راحت است که اگر محصولش را نخرند، سوبسید سبز می گیرد که چیزی شبیه وام است.
حالا رییس انجمن ارگانیک ایران اعلام کرده است که ایران چهل و سومین تولیدکننده ارگانیک است. «سید رضا نورانی» در نشست خبری یازدهمین جشنواره ارگانیک تهران با اشاره به اینکه 179 کشور در دنیا محصول ارگانیک تولید میکنند که سطح آن به 60 میلیون هکتار و تعداد کشاورزان آن به 2 میلیون و 700 هزار هکتار میرسد، گفت: «ایران چهل و سومین کشور از نظر سطح زیر کشت و میزان تولیدات است.»
وی ادامه داد: «استرالیا، آرژانتین و چین در صدر تولید محصول ارگانیک از نظر کشت قرار دارند و بیشترین کشاورزان تولیدکنندگان محصول ارگانیک در کشورهای هند، اوگاندا و مکزیک است که گردش مالی بیش از 100 میلیارد دلاری دارد و بیشترین سرانه مصرف محصولات ارگانیک مربوط به کشورهای سوئد، دانمارک و سوئیس است.»
رییس انجمن ارگانیک ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به این که بیشترین بازار ارگانیک در جهان به آمریکا، آلمان و فرانسه اختصاص دارد، گفت: «دولت برای محصولات ارگانیک باید از تولیدکنندگان آن حمایت کند، اما اگر تاکنون فرهنگی در این زمینه نهادینه شده، حاصل تلاش و فعالیتهای انجمن ارگانیک ایران بوده است که طی سالهای گذشته بدون حمایت دولتی آن را انجام داده است؛ تا امروز برخلاف گذشته که دولت به کشاورزان برای مصرف کودهای شیمیایی یارانه پرداخت میکرد باید برای توسعه محصولات ارگانیک به کشاورزان و تولیدکنندگان ارگانیک یارانه بدهد.»
وی خاطر نشان کرد: «میزان سطح زیرکشت محصولات ارگانیک همچنان در ایران کمتر از یک درصد است و اگر یک روز به یک درصد برسیم، نشان میدهد که همه حمایتها برای توسعه محصولات ارگانیک صورت گرفته است.»
نورانی در بخش دیگری از صحبتهای خود اضافه کرد: «البته طی سالهای گذشته تولید محصولات ارگانیک توسعه پیدا کرده است که میتوان تولید انار در نیریز فارس، خرمای خاش، پسته وحشی در منطقه مرزی استان خراسان رضوی و ... اشاره کرد که عمدتا از اتحادیه اروپا گواهی ارگانیک دارند و این نشان میدهد که تولید محصولات ارگانیک از نظر تنوع و میزان در ایران نیز در حال گسترش است. هماکنون نیز استانهای خوزستان، فارس، اصفهان و زنجان جزو چهار استان برتر تولیدکننده محصولات ارگانیک هستند و امیدواریم که با توجه به اهداف تعیینشده در برنامه ششم توسعه، بتوانیم تولید محصولات ارگانیک را در کشور افزایش دهیم و سهم صادرات محصولات ارگانیک را که نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است را نیز ارتقاء دهیم.»
رییس انجمن ارگانیک ایران خاطر نشان کرد: «در تهران همه میادین میوه و تره بار یک غرفه عرضه محصولات ارگانیک دارند و به غیر از برخی از فروشگاههای زنجیرهای که قفسه جداگانهای برای عرضه محصولات ارگانیک تعبیه کرده است، 30 واحد عرضهکننده این محصولات در تهران و بیش از 60 واحد عرضه کننده در کشور در اختیار داریم که همگی تحت نظارت انجمن ارگانیک ایران هستند و دائما برروی آنها نظارت صورت میگیرد و امیدواریم بهجای محصولات تراریخته که امروزه در حال توسعه هستند، محصولات ارگانیک توسعه پیدا کند.»
این گزارش می افزاید: انجمن توسعه و ترويج محصولات کشاورزی ارگانيک ايران با اهداف استانداردسازی محصولات کشاورزی برای افزایش سلامت غذایی، افزايش بهره وري با استفاده از شرايط بالقوه موجود در کشور براي توليد برخي از محصولات ارگانيک، پایداری در تولید، عرضه و تجارت، زمينه سازي برای صدور گواهي ملی وبین المللی براي محصولات ارگانيک مطابق با استاندارد هاي بين المللي، ايجاد اشتغال براي فارغ التحصيلان کشاورزي، ایجاد بازار داخلی محصولات کشاورزی ارگانیک و افزايش صادرات غير نفتي براساس صورتجلسه ۱۴/۶/۱۳۸۵مجمع عمومي هيئت موسسين انجمن به استناد بند(ک) ماده(۵) قانون اتاق بازرگاني در تاریخ ۱۵/۷/۱۳۸۵به ثبت رسید./
نظر شما