حجتالاسلام سیفالله سهرابی، مدیرکل اوقاف و امورخیریه مازندران، امروز (21 مهر) به خبرنگار شبستان گفت: انسان موجودی بوده که همیشه از فنا و نابودی گریزان است و دوست دارد پس از وی نامی از او در عالم به یادگار بماند.
وی اظهار کرد: انسان به طور طبیعی گرایش به خوبی و کارهای خیر دارد و از جمله کارهایی که میتواند سبب جاودان ماندن انسان بعد از مرگش شود، توجه به سنت حسنه وقف است که از دیر باز به اشکال گوناگون در تاریخ بشر وجود داشته است.
حجت الاسلام سهرابی با اشاره به اینکه در قرآن آیاتی در مورد انفاق، احسان، عمل صالح، الباقیاتالصالحات وجود دارد که میتواند مصداقی برای وقف باشد، افزود: وقف همانند انفال، خمس، زکات و غیره از جمله منابع مالی حکومت اسلامی است که دارای ویژگیهای خاص خود بوده و به نوبه خود میتواند در اجرای عدالت اجتماعی، از بین بردن فقر اقتصادی، گسترش مالکیت عمومی و غیره مؤثر واقع شده و خدمات ارزندهای به کشور از لحاظ علمی، فرهنگی، دینی، اجتماعی و اقتصادی ارائه دهد.
این مسئول بیان کرد: اگر چه تعاریفی که فقها از وقف ارائه دادهاند از لحاظ لفظی مختلف است ولی همگی بر این قائل هستند که واقف در هنگام انشا وقف عین مال را حبس میکند و منافع آن را آزاد میسازد.
وی با اشاره به اینکه وقف اموال برای امور خیر نه تنها کرداری نیک در جهت منافع عمومی جامعه است بلکه به نوعی پاسخگوی نیاز شخص واقف است، افزود: عمل به وقف، منحضر به ادیان و مذاهب الهی نیست بلکه در جوامع مختلف، افراد به دنبال نهادی هستند تا بتوانند به این خواسته فطری خود جامه عمل بپوشانند و در کشور جمهوری اسلامی ایران، سازمان اوقاف و امورخیریه خود را متولی این امر و نماینده قانونی واقفان خیراندیش میداند.
مدیرکل اوقاف و امورخیریه مازندران، با اشاره به ماهیت حقوقی وقف و موقوفات، تصریح کرد: وقف دارای چهار رکن صیغه وقف، واقف، عین موقوفه و موقوف علیهم است و هر یک از این چهار رکن دارای شرایطی است تا وقف به صورت صحیح تحقق یابد.
حجت الاسلام سهرابی با اشاره به اینکه به موجب قانون هر مالی را که با بقای عین آن بتوان از منافعش استفاده کرد، میتوان وقف کرد، افزود: وقف همواره برای مقاصد مورد پسند اجتماع بوده و بر مقاصد غیرمشروع باطل است.
وی تصریح کرد: وقف در حقیقت یک بنای مستحکم را ایجاد میکند چرا که یک عقد لازم بوده و بعد از آنکه صیغه وقف جاری شد اصل بر دوام آن است مگر در صورت فسخ یا اقاله و تا وقتی که عین موقوفه تحویل داده نشد وقف محقق نمیشود.
حجت الاسلام سهرابی با اشاره به اینکه وقف را باید از عقود مبتنی بر احسان دانست زیرا شخص در عقد وقف، مال خود را در اختیار دیگران میگذارد تا بصورت رایگان از آن استفاده کنند، یادآور شد: در طول تاریخ موقوفات مورد سو استفاده سودجویان قرار گرفتهاند و عدم نظارت مستمر و عدم ثبت موقوفات از مهمترین عوامل خروج موقوفات از حالت وقفیت بوده که قوانین و مقررات لازم جهت پشتیبانی از وقف و موقوفات وجود دارد و با توجه به وجود سازمان اوقاف و امورخیریه تا حد زیادی نگرانی سوء استفاده از موقوفات برطرف شده است با این حال هنوز هم مشکلات و موانعی بر سر راه وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه در زمینه ماهیت حقوقی وقف باید تبلیغاتی صورت گیرد، افزود: باید حقوق وقف، نقش اجتماعی، اقتصادی، علمی و فرهنگی وقف برای مردم بازگو شود تا کسانی که تمایل به وقف دارند به مصداق "سارعو الی الخیرات" به این امر خیر روی آورند و باید به این نکته توجه کرد که جلب اعتماد علاقمندان به وقف از مهمترین مقدمات تشویق به وقف است.
مدیرکل اوقاف و امورخیریه مازندران با اشاره به اینکه وقف، مانعی در برابر زیاده خواهی انسان است، گفت: جدایی انسان از تعلقات و دلبستگیهای مادی بسیار مشکل است به عبارت دیگر بسیاری از آسیبهای اجتماعی و اخلاقی بدلیل تعلقات مادی و بسیاری از جنگها و خونریزیها، طلاقها، خصلتهای پست اخلاقی و اجتماعی همگی ناشی از دلبستگی به مادیات و زیاده خواهی و به تعبیر قرآن نتیجه روحیه تکاثر است.
حجت الاسلام سهرابی با اشاره به اینکه سنت نبوی وقف می تواند با ارائه برنامه حساب شده، روحیه دنیا پرستی و زیاده خواهی را کنار بگذارد و به جای آن ایثار و بخشش و دیگر دوستی را جایگزین کند، خاطرنشان کرد: شخص واقف با این عمل خداپسندانه خود دلبستگی به مادیات را رها کرده، غریزه ابدیت خواهی را تقویت کرده و جایگزین غریزه مال دوستی میکند.
وی تاکید کرد: اگر ابعاد انگیزه و هدف مقدس وقف به درستی در جامعه معرفی شود و مردم با آثار معنوی آن آشنا شوند نه تنها در وقف اموال بر یکدیگر سبقت می گیرند بلکه تلاش میکنند، بهترین اموال را که دوستش دارند در راه خدا وقف کنند.
پایان پیام/
نظر شما