جبر هایی که دختران را از تحصیل باز می دارد

فقر فرهنگی، فقر مالی، جبر جغرافیایی همه متحد می شوند تا دختران این مرز و بوم از تحصیل بازمانند، گاهی سرپرست خانواده اجازه تحصیل نمی دهد و گاه دوری از مکان های آموزشی دختر را از تحصیل باز می دارد.

خبرگزاری شبستان: گروه اجتماعی، معصومه بدخشان: مدرک گرایی در کشور ما مد است. خانواده هایی هستند که  میلیون ها تومان هزینه می کنند تا فرزندانشان در مدارس خاص تحصیل کنند تا به دانشگاهی خاص بروند. این تنها به خانواده های مرفه ختم نمی شود، خانواده ها با درآمدی کارمندی و کارگری هم تلاش می کنند تا از غافله مدرک گرایی و مهندس و پزشک شدن فرزندانشان، عقب نمانند.

 

اما در مقابل آنان، دانش آموزان دختری هم وجود دارند که به دلیل جبر فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مجبور می شوند، مدرسه را ترک کنند و تنها به خواندن و نوشتن نیمه تمام اکتفا کنند. گویا گرفتن دیپلم برای آنان در هزاره سوم آرزو است.

 

19 درصد از دانش آموزان دختر در دوره متوسطه دوم ترک تحصیل می کنند یعنی به پایه دهم و یازدهم  و دوازدهم نمی رسند تا با گذراندن سه سال مدرک دیپلم بگیرند.

 

ترک تحصیل دختران به صورت تصاعدی رو به افزایش است

در همین باره؛ مدیرکل امور زنان و خانواده آموزش و پرورش  نرخ پوشش تحصیلی دختران در دوره  ابتدایی 98 درصد، متوسطه اول 92 درصد و متوسطه دوم 81 درصد می داند و به خبرنگار شبستان

می گوید: متاسفانه در این دوسال اخیر، این روند به علت فقر اقتصادی که جامعه راهم تحت الشعاع قرار داده است، رو به افزایش است.

 

مینایی پور ادامه می دهد: ترک تحصیل دختران به صورت تصاعدی رو به افزایش است. این یک زنگ خطری است که باید به آن توجه شود.

 

دلایل اقتصادی، فرهنگی و آموزشی ازعوامل ترک تحصیل دانش آموزان دختر است که مدیرکل امور زنان و خانواده آموزش و پرورش  به آن ها اشاره می کند ومی گوید: اقتصاد جامعه خیلی در دست آموزش و پرورش نیست اما در حوزه فرهنگی باید در فرهنگ خانواده ها در  مناطق کار شود و ازمعتمدین آنان استفاده کنیم  تا ترغیب به ادامه تحصیل فرزندان دختر شوند.

 

او هم به عدم برقراری عدالت آموزشی اشاره می کند و معتقد است: دسترسی آموزشی سهل خصوصا در دوره دوم متوسطه،  دانش آموزان دختر باید به مدارس شبانه روزی بروند که بسیاری از خانواده ها مخالفت می کنند.

 

بودجه جلوگیری از ترک تحصیل دختران قطع شده است

مدیرکل امور زنان و خانواده آموزش و پرورش از کمبود بودجه در فرهنگسازی در این امر هم گلایه دارد و بیان می کند: از معاونت زنان ریاست جمهوری خواسته ایم که ویژه برای این موضوع بودجه دریافت کنند .باید روی پرسنل مدارس، معتمدین محله کار شود تا از ترک تحصیل دختران جلوگیری کنند همچنین، باید مدارس شبانه روزی را افزایش دهیم.

مینایی پور تاکید دارد: سال های گذشته  بودجه ویژه ای برای جذب دختران داده می شد. متاسفانه از سال گذشته تاکنون هیچ بودجه ای از سوی معاونت ریاست جمهوری اختصاص داده نشده است.

 

برای ترک تحصیل دانش آموزان یک الگو نمی توان نوشت

در همین باره، معاون زنان ریاست جمهوری هم به خبرنگار شبستان می گوید: بررسی وضعیت پوشش تحصیلی دختران، بازماندگی و  ترک تحصیل دختران در دستور کار ما است.

 

معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده بیان می کند: همکاری مشترک با وزارت آموزش و پرورش داریم و حتما موضوع را با جدیت پیگیری می کنیم و برای ما این موضوع اهمیت زیادی دارد.

 

ابتکار تاکید می کند: انشاالله، وزارت آموزش و پرورش هم باید در این موضوع  راهکارهایی را اتخاذ کردند.هر موردی  در ترک تحصیل یک شرایط خاص دارد.

 

او یاد آور می شود: هرموردی ازترک تحصیل شرایط خاص خود را دارد و نمی توان برای ترک تحصیل یک الگو  و  دستور العمل کلی داشته باشیم.

 

فقر فرهنگی، فقر مالی، جبر جغرافیایی همه متحد می شوند  تا دختران این مرز و بوم از تحصیل بازمانند، گاهی سرپرست خانواده اجازه تحصیل نمی دهد و گاه دوری از مکان های آموزشی دختر را از تحصیل باز می دارد.

تعصب خانواده ها موجب ترک تحصیل دختران می شود

در همین باره «فاطمه سعیدی» به خبرنگار  شبستان می گوید: بخشی از ترک تحصیل دختران دانش آموز به بحث های فرهنگی خانواده ها برمی گردد، بیشترین ترک تحصیل در استان ها و شهرهای مرزی که تعصب خاصی در خانواده ها وجود دارد اتفاق می افتد، بخشی از روستاهای ما فاقد مدارس راهنمایی هستند و فقط تا دوره ابتدایی دانش آموزان می توانند در روستای خودشان تحصیل کنند و برای اینکه دوره راهنمایی را بگذرانند باید به شهرها و روستاهای همجوار بروند که خانواده ها به دلیل بحث های فرهنگی و تعصباتی که دارند با رفتن دخترانشان به سایر شهرها مخالفت می کنند.

 

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ادامه می دهد: بخش دیگری از ترک تحصیل دختران به مشکلات اقتصادی خانواده ها برمی گردد، به هر حال برای رفت و آمد دانش آموزان خانواده ها باید هزینه هایی را انجام دهند که بسیاری از خانواده ها از لحاظ مالی توانایی لازم برای این کار را ندارند البته از سن خاصی به بعد دختران و پسران در کارهای کشاورزی و دامداری کمک خانواده هستند و درآمدزایی دارند و به همین دلیل خانواده ه ترجیح می دهند بچه هایشان به جای رفتن به مدرسه در خانه بمانند و در کارهای دامداری و کشاورزی کمکشان کنند.

 

ازدواج زودهنگام دختران

او تصریح می کند: در شهرهای حاشیه ای و از خانواده های سنتی ازدواج زودهنگام دختران نیز علتی دیگر برای ترک تحصیل آنان است. معمولا با توجه به دیدگاه فرهنگی که خانواده ها دارند فکر می کنند دخترشان باید تا مقطعی درس بخواند و همین که خواندن و نوشتن یاد گرفت دیگر باید ازدواج کند و همین موضوع نیز باعث می شود دیگر دختران بعد از ازدواج امکان ادامه تحصیل نداشته باشند.

 

مدارس شبانه کم است

«سعیدی» با ابراز تاسف از عدم توزیع امکانات آموزش و پرورش در روستاها و شهرهای کشور به طور یکسان می گوید: ما در بسیاری از روستاهایمان مدارس دوران متوسطه نداریم، ‌مدارس شبانه روزی مان بسیار محدود و کم است و نمی تواند تمامی دانش آموزان دختری را که تمایل به ادامه تحصیل دارند، تحت پوشش قرار دهد. اگر وزارت آموزش و پرورش بتواند امکانات خودش را در روستاهای مرزی و کمتر توسعه یافته در قالب خوابگاه های شبانه روزی دختران توسعه دهد قطعا استقبال خانواده ها نیز برای ادامه تحصیل دخترانشان بالاتر می رود.

 

ضرورت راه اندازی مشاوره خانواده در مدارس 

او بیان می کند: موضوع دیگر بحث فرهنگسازی در این زمینه است اولین جایی که متوجه ترک تحصیل دانش آموزان می شود وزارت آموزش و پرورش است، مسئولان و مدیران می توانند این دانش آموزان را شناسایی کنند، با خانواده های آنها صحبت کنند و یا بخش هایی را در مدارس باید مشاوره خانواده وجود داشته باشد تا آنان را برای ادامه تحصیل دختران در مقاطع بالاتر از ابتدایی قانع کنند. البته این بخش های مشاوره حتی در مدارس کلانشهرها نیز وجود ندارد چه برسد وزارت آموزش و پرورش بخواهد در روستاها این کار را انجام دهد.

به هر روی؛ ترک تحصیل آن هم در هزاره سوم درد آور است. هزاره ای که سواد معنای مختلفی پیدا کرده است و تنها در خواندن و نوشتن تعریف نمی شود. ترک تجصیل دلایل مختلفی دارد اما اگر درهمه جای کشور عدالت آموزشی به معنای واقعی برقرار باشد، آمار ترک تحصیل هم  تصاعدی نمی شود.

 

کد خبر 746565

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha