خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: بقاى جامعه به عدالت است و آن جا كه عدالت نيست، انتظار پاكى و سلامت اجتماعى، انتظارى بيهوده است. بدون اجراى عدالت، دين و احكام آن بى جان است. روشنى اسلام به عدالت است، و با خاموش شدن عدالت، اسلام چون چراغى خواهد بود خاموش كه با آن راه نمى توان يافت و مردمان را به سامان نمى توان رساند، زيرا عدالت است كه جامعه و مردمان را به صلاح و سامان مى رساند.
امیرالمومنین امام علی(ع) می فرماید: «جَعَلَ اللّهُ سُبْحَانَهُ الْعَدْلَ قِوَامَ الاَْنَامِ وَ تَنْزِيهًا مِنَ الْمَظَالِمِ وَ الاْثَامِ وَ تَسْنِيَةً لِلاِْسْلاَمِ»(۱) «خداى سبحان عدالت را مايه برپايى آدميان و ستون زندگى آنان و سبب پاكى از ستمكارى ها و گناهان و روشنى چراغ اسلام قرار داده است.»
همچنین در آموزه های پيشواى عدالت گرايان، چنین آمده است:
«الْعَدْلُ قِوَامُ الرَّعِيَّةِ» (۲) «عدالت برپا دارنده جامعه و مردمان است.»
«الرَّعِيَّةُ لاَ يُصْلِحُهَا إِلاَّ الْعَدْلُ» (۳) «جامعه و مردمان را چيزى جز اجراى عدالت اصلاح نمى كند.»
با اين جهت گيرى است كه پيام آور عدالت و رسول هدايت، حضرت ختمی مرتبت(ص) فرموده است :
«عَدْلُ سَاعَةٍ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ سَبْعِينَ سَنَةً قِيَامُ لَيْلِهَا وَ صِيَامُ نَهَارِهَا»(۴) «ساعتى اجراى عدالت از هفتاد سال عبادتى كه شب هايش به نماز شب و روزهايش به روز بگذرد برتر و بهتر است.»
در انديشه پرورش يافتگان مدرسه نبوى، عدالت محور همه امور و اصل و اساس همه چيز است، چنان كه در آموزه های امام على (ع) آمده است: «الْعَدْلُ رَأَسُ الاِْيمَانِ وَ جَمَّاعُ الاِْحْسَانِ» (۵) «عدالت سرِ ايمان و گردآورنده نيكى است.»
برترين مراتب ايمان اجراى عدالت است كه در پرتو آن خوبى و نيكى در جامعه و مردمان سريان مى كند و دين و ديندارى معنا مى يابد. اين گونه است كه جامعه دينى برپا مى گردد و مردمان راست مى شوند. اميرمؤمنان و پيشواى عدالت گستران على (ع) فرمود: «اِجْعَلِ الدِّينَ كَهْفَکَ وَالْعَدْلَ سَيْفَکَ تَنْجَ مِنْ كُلِّ سُوءٍ وَ تَظْفِرَ عَلَى كُلِّ عَدُوٍّ» (۶) «دين را پناهگاه و عدالت را شمشير گير، از هر بدى مى رهى و بر هر دشمنى پيروز مى شوى.»
پی نوشت ها:
۱. غررالحکم ،آمدی ، ج ۱ ، ص ۳۳۵
۲.همان ، ص ۳۳۷
۳.شرح غررالحکم ، خوانساری ، ج ۱ ، ص ۳۵۴
۴.جامع الاخبار ، شعیری ، ص ۱۸۰
۵. شرح غررالحکم ، خوانساری ، ج ۲ ، ص ۳۰
۶.غررالحکم ، آمدی ، ج ۱ ، ص ۱۳۹.
*برگرفته از کانال تلگرامی مصطفی دلشاد تهرانی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
نظر شما