«عبور ناممکن» و نگاه علمی به عملیات بیت المقدس

کارگردان «عبور ناممکن» می گوید این مستند با نگاه علمی به تفکرات نظامی و مهندسی می پردازد که موجبات پیروزی ایران در عملیات بیت المقدس را فراهم کرد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «عبور ناممکن» نام مستندی است که به عملیات بیت المقدس می پردازد و قرار است در جشنواره سینماحقیقت به نماش دربیاید.

 

حرکت از مستند احساسی به مستند علمی

«سیدمسعود امامی» که علاوه بر تهیه کنندگی مستند، کارگردانی آن را نیز به همراه «داود جلیلی» برعهده داشته، هدف خود از ساخت این مستند را «نگاه علمی» به دفاع مقدس می داند و می گوید: «مستندسازان نسل‌های گذشته بیشتر بصورت حسی کار می‌کردند اما بچه‌های امروز تحصیلکرده و جستجوگر هستند و حساب‌شده‌تر فیلم می‌سازند.»

 

او که تاکنون 6 مستند دیگر درباره فعالیت های ارتش در جنگ هشت ساله ایران و عراق ساخته معتقد است «در حق همه کسانی که طی این 8 سال کارهای بنیادین و عظیمی برای حفظ خاک کشورمان انجام داده‌اند، کوتاهی شده است» و مستندهای او تلاشی برای معرفی این خدمات است.

 

 

مستند تازه او «عبور ناممکن» آزادسازی خرمشهر و عملیات الی بیت المقدس را با نگاهی کاملاً علمی و مهندسی بررسی می کند.  

 

ناممکنی که ممکن شد

امامی در توضیح این اثر می گوید: «سعی کردم نگاهم را متمرکز بر فعالیت‌هایی کنم که موجبات دفاع از کشور را فراهم کرد. پیروزی ما نتیجه یک سری محاسبات و تفکرات مهندسی بود که برخی از آنها در دنیا نظیر ندارد.»

 

پل های پی ام پی و عبور از کارون از موضوعات مورد بررسی در مستند «عبور ناممکن» است. امامی در این باره می گوید:«این که شما 180 متر پل معلق بزنید و 8 لشکر از آن بتوانند عبور کنند در هیچ کجای دنیا رخ نداده و زبانزد همه است. در فیلم، ما با نگاهی کاملاً تخصصی موضوع را بررسی می‌کنیم.»

 

آری شود ولی به خون جگر شود

او درباره پخش موسیقی «ممد نبودی» در تیتراژ مستند و نمایش اسرای عراقی عملیات بیت المقدس می گوید: «این موضوعات می‌تواند احساسات را برانگیزد ولی قصد ما این بود که بررسی کنیم چطور به این موفقیت‌ها رسیدیم تا به مردم بگوییم این موفقیت‌ها به سادگی به دست نیامده است.»

 

 

پیروزی بزرگ در زمین ناهموار

عملیات بیت‌المقدس از مهمترین و بزرگترین عملیات‌های نیروهای ایران در جنگ تحمیلی بود که با همکاری ارتش و سپاه به در چهارمرحله به آزادسازی خرمشهر منجر شد. در این عملیات حدود ۱۹۰۰۰ عراقی به اسارت ایران درآمدند.  این عملیات در ساعات اولیه بامداد روز 10 اردیبهشت 1361 با قرائت رمز عملیات «یا علی ابن ابیطالب» آغاز شد.

 

منطقه عمومی عملیات بیت المقدس در میان چهار مانع طبیعی محصور است، که از شمال به رودخانه کرخه کور، از جنوب به رودخانه اروند، از شرق به رودخانه کارون و از غرب به هور الهویزه منتهی می شود.

 

منطقه عملیاتی بیت المقدس، به جز جاده نسبتا مرتفع اهواز به خرمشهر، فاقد هر گونه عارضه مهم برای پدافند است. همین امر موجب شد تا زمین منطقه به دلیل مسطح بودن برای مانور زرهی مناسب و برای حرکت نیروهای پیاده به دلیل در دید و تیر قرار داشتن نامناسب باشد.

 

نقاط حساس و راهبردی منطقه شامل بندر و شهر خرمشهر، پادگان حمید، جفیر، جاده آسفالت اهواز به خرمشهر، شهر هویزه و رودخانه های کارون، کرخه کور و اروند بود.

 

عراق در غرب رودخانه کارون که در قلب خرمشهر جاری است، استحکامات و موانع پیشرفته را احداث و 36 هزار نفر از نیروهای خود را در خطوط پدافندی پیچیده ای متمرکز و مستقر کرده بود که کار رزمندگان ایرانی را بسیار دشوار می نمود، اما به روی پس از 4 مرحله طاقت فرسا ایران موفق شد در سوم خردادماه خرمشهر را آزاد کند.

 

در این عملیات 5038 کیلومتر مربع از اراضی اشغال شده از جمله شهرهای خرمشهر و هویزه و نیز پادگان حمید و جاده اهواز - خرمشهر آزاد و علاوه بر این شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگرد از تیررس توپخانه دشمن خارج شدند.

 

دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت از ۱۸ تا ۲۵ آذرماه در پردیس سینمایی چهارسو برگزار می شود. 

 

 

کد خبر 745924

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha