«حجتالاسلاموالمسلمین سید رضا تقوی» در گفتوگویی با اشاره به برگزاری بیست و هفتمین اجلاس سراسری نماز از سوی ستاد اقامه نماز کشور به میزبانی استان سمنان، با تأکید بر نقش برگزاری اینگونه اجلاسها در گسترش اقامه و فرهنگ نماز، اظهار کرد: این اجلاسهایی که در حوزه نماز برگزار میشوند، نقشهای مؤثری دارد یکی اینکه نماز در جامعه مطرح میشود و طرح موضوعی مانند نماز در رسانهها و حوزه فرهنگ عمومی، توجه مردم را به این عبادت بسیار ارزشمند و سازنده جلب میکند.
نماینده ولیفقیه در جهاد کشاورزی، اظهار کرد: ما اگر بتوانیم به هر وسیلهای توجه مردم را به یک نکته جلب کنیم و در آن متمرکز کنیم، قطعاً تأثیر خود را خواهد گذاشت. نکته دیگر اینکه پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی هم سبب میشود که بر اهمیت مسئله افزوده شود و مردم هم با بهرهگیری از پیام حضرت آقا بهعنوان رهنمود بهره ببرند.
وی افزود: ما در کشور حدود 70 هزار مسجد داریم که کمتر از نصف این تعداد امام جماعت دارند یعنی حدود 35، 40 هزار مسجد ما بدون امام جماعت است.
رونق مسجد به نماز جماعت و امام مسجد است
تقوی اظهار کرد: برای اقامه نماز، مساجد باید رونق داشته باشند و رونق مسجد نیز به نماز جماعت و امام مسجد است. به اعتقاد بنده اجلاس نماز باید روی این مسائل فکر کند که چگونه نماز را اقامه کنیم.
نماینده ولیفقیه در جهاد کشاورزی گفت: در سال گذشته چه پیامهایی ارائه شد و چه مسائلی در پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی وجود داشت؟ در سالی که گذشت چه میزان از آنها عملی شد؟ چند مسجد یا محلهای که امام جماعت نداشتند ما برایشان شرایط را فراهم کردیم و امام جماعت فرستادیم؟ اینها مسائلی است که از نگاه بنده بسیار مهم است و باید مورد توجه قرار بگیرد.
در بودجه سالانه نماز چه جایگاهی دارد؟
وی اظهار کرد: اکنون بودجه کشور در حال رقم خوردن است که پس از تبدیل به لایحه، به مجلس میرود، سؤال این است که در بودجه سالانه کشور، نماز چه جایگاهی دارد؟ شاید عدهای بگویند که شما برای نماز هم بودجه در نظر میگیرید؟ در پاسخ به آنها باید گفت که هر کاری که به تقویت نماز منجر شود، اینگونه نیست که بگویم برای اقامه نماز باید بودجه صرف کنیم، ما محلهایی داریم که مسجد ندارند و این مسئله در کشور جمهوری اسلامی باعث تأسف است.
تقوی افزود: در همین شهر تهران محلههای بسیار پرجمعیتی داریم که مسجد ندارند ما شهرکی میسازیم، اما مسجد ندارد و اگر هم دارد ظرفیتش بیشتر از 50 نفر نیست توزیع مساجد هم درست نیست، در یک محله دو تا سه مسجد در کنار هم هستند و در یک محله پرجمعیت تا فاصله چند کیلومتری آن مسجد نیست، اینها را باید درست کنیم تا نماز گسترش یابد.
در بسیاری از شهرها شما صدای اذان نمیشنوید
وی اظهار کرد: در بسیاری از شهرها شما صدای اذان نمیشنوید، شهر اسلامی است، کشور اسلامی است، هنگام مغرب و به ویژه اذان صبح باید صدای اذان شنیده شود. گفته میشود که برخی اعتراض میکنند، اما اعتراض جایز نیست، این جامعه یک جامعه اسلامی است، کسی که در جامعه اسلامی زندگی میکند باید نمادهای اسلامی و مسلمانی را تحمل کند، چگونه است که خواهان امنیت هستیم؟ جامعه اسلامی است و در آن باید صدای اذان شنیده شود و اذان گفته شود، در خصوص مستحبات میپذیریم که نباید مردم را تحتفشار گذاشت و مثلاً دعای ندبه را نباید از بلندگوهای شهر پخش کرد، اما اذان یک مسئله متفاوت است و نماد جامعه اسلامی است و نمیشود آن را حذف کرد. در مورد حجاب هم همینگونه است، حجاب از ضروریات جامعه اسلامی است و کسی نمیتواند بگوید من دلم نمیخواهد حجاب داشته باشم کسی که در یک جامعه اسلامی زندگی میکند، باید پذیرای تبعات مسلمان بودن هم باشد.
نماینده ولیفقیه در جهاد کشاورزی گفت: کسی نمیتواند قمارخانه راه بیندازد یا شرابفروشی داشته باشد، در یک جامعه اسلامی اینها حرام است و محدودیتهای یک جامعه اسلامی است. شهرداریهای ما در شهرسازی همانگونه که پارک و خیابان درست میکنند، باید به فکر ساخت مسجد هم باشند، یعنی باید برای دیانت مردم ارزش قائل باشیم و سرمایهگذاری کنیم. مکانهایی که مسجد ندارند و به آن احتیاج دارند شناسایی شود و در بودجه سال آینده برای ساخت آنها برنامهریزی شود.
تقویت و ترویج فرهنگ نماز در رسانهها در دستور کار باشد
وی افزود: در وزارت ارشاد، شبکه سینمایی و صداوسیمای ما نماز چه سهم و جایگاهی دارد؟ نکته فقط این نیست که ما نماز را در تلویزیون پخشکنیم، نکته اصلی تقویت و ترویج فرهنگ نماز است.
تقوی گفت: مسائل فرهنگی چیزی نیست که با یک سمینار حل شود، بیماری نیست که با خوردن یک کپسول برطرف شود. این سمینار باید توسط فرهنگیان و مسئولان استانی در استان دنبال شود تا به نتیجه خوبی منجر شود وگرنه با چند ساعت نشست و سخنرانی اقامه نماز گسترش نمییابد.
هر زمان که در جامعه گرانی و تورم بر مردم فشار میآورد، دینداری هم تضعیف میشود
وی افزود: بخشی از مسائل دینداری مردم به معیشت آنها مربوط میشود، هر زمان که در جامعهگرانی و تورم بر مردم فشار میآورد، دینداری آنها هم تضعیف میشود بنابراین هر زمان که مردم دغدغه کمتر و زندگی روانی داشته باشند، به امر دینداری هم بیشتر توجه میکنند. اینیک واقعیت است و در روایات هم بر آن تأکید شده است کسی که معاش ندارد معاد هم ندارد. وقتی در جامعه فقر وجود داشته باشد، نسبت به دین و دینداری هم بیاعتنایی میشود. اینها را باید در نظر گرفت، کسانی که این اجلاس را برگزار میکنند، متولی این مسائل نیستند اما داریم پیوستگیها و روابط را در جامعه بررسی میکنیم.
باید فرهنگ نماز را در خانواده پیریزی کنیم
نماینده ولیفقیه در جهاد کشاورزی گفت: نماز را باید از خانواده شروع کرد، اگر در یک خانواده پدر و مادر اهل نماز باشند، بر روح و روان فرزندان تأثیر میگذارد. معمولاً در خانوادههایی که پدر و مادر نماز میخوانند فرزند آنهم نمازخوان میشوند. ما باید فرهنگ نماز را در خانواده پیریزی کنیم. پدر و مادری که فرزندان خود را به مسجد میبرند، نماز جماعت میخوانند و به خانه باز میگردند، میتوانند در گسترش اقامه نماز تأثیرگذار باشند. اگر فرهنگ نماز را در خانوادهها تقویت کنیم، میتواند در جامعه مؤثرتر باشد، خانواده هم نباید تنها از مدرسه توقع داشته باشد، هر بخشی باید وظایف خود را انجام بدهد.
تقوی خاطرنشان کرد: دانشگاههای ما چه قدر دغدغه نماز دارند؟ اگر در دانشگاههای ما دغدغه نماز وجود ندارد، یک جای کار لنگ است و باید شناسایی شود و در مورد آن اقدام شود.
در مورد نماز فعالیت زیادی در سینما انجامنشده است
وی گفت: مسائل فراوانی در مورد اقامه نماز وجود دارد که باید پیرامون آن بحث و بررسی داشت، حل تمام اینها با هم میتواند در گسترش اقامه نماز نتیجه بدهد. چند فیلم سینمایی ساخته شده است که به موضوع نماز بپردازد؟ در مورد خیلی از مسائل فیلم ساختهشده است که فیلمهای خوبی هم بودهاند؛ اما در مورد نماز فعالیت زیادی در سینما انجام نشده است.
باید نماز را با عمل خود تبلیغ و ترویج کنیم
به گزارش شبستان به نقل از خبرگزاری حوزه، تقوی افزود: گروههای جهادی متشکل از افراد متدین دانشگاه و حوزه به نقاط محروم رفتهاند و 40، 50 روستا را تحت پوشش قرار دادند و برای رفع مشکلات اشتغال و زندگی آنها کار میکنند. وضع زندگی آنها را سامان دادند، عدهای که به شهر مهاجرت کرده بودند بازگشتند و از این رهگذر دینداری آنها را هم تحت تأثیر قرار دادند؛ یعنی نیاز نبوده است که بگویند بیایید نماز بخوانید، نمازخوانها و متدینین رفتهاند و مردم با مشاهده این مسئله که افراد دیندار دارند برای شان زحمت میکشند و زندگی و اشتغال آنها را سامان میدهند، به مسجد روی آوردهاند.
بنا بر این گزارش ساخت مساجد بر اساس نیاز مناطق شهری و روستایی بر اساس معیارهای گوناگون و افزایش سطح کارکرد آن ها در سطح جامعه از جمله دغدغه های مسئولان گوناگون فرهنگی در ایران است.
نظر شما