خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: سه سال از پیدایش شهر تاریخی سه قلعه می گذرد ولی متاسفانه علی رغم مطرح شدن این موضوع در میراث فرهنگی و گردشگری، اهتمام جدی به منظور پیگیری و بررسی این محوطه تاریخی که به شهر تاریخی سه قلعه مشهور شد صورت نگرفته است.
شهر تاریخی سه قلعه در پی انجام عملیات حفاری توسط شرکت برق سه قلعه به کشف تاریخ گمشده این شهر انجامید ولی علی رغم پیدایش این آثار و نشانه ها هنوز تاریخ این شهر همچنان گمشده و در زیر این محوطه مدفون است.
بخشدار سه قلعه در گفتگو با خبرنگار شبستان از کشف شهر تاریخی سه قلعه در حدود سه سال قبل خبر داد و گفت: این کشف مهم به دنبال عملیات حفاری شرکت برق در سه کیلومتری جنوب شهر سه قلعه در محوطه ای 70 هکتاری انجام شد.
«مجید باستانی فر» افزود: با توجه به سونداژهایی (کنده کاری موضعی در عرض مسیر) که توسط اداره برق در محوطه مورد نظر ایجاد شده بود یکی از سونداژها به دیواره آجری و قدیمی در عمق 2 متری که در جهت شرقی- غربی و با آجر و ملات گچ ساخته شده، برخورد کرد و کارگران متوجه موضوع شدند و پس از حضور کارشناسان و بازرسی منطقه مشخص شد محدوده مورد نظر یک بنا یا شهر تاریخی است.
بخشدار سه قلعه به نقل از کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان عنوان کرد: ماهیت دقیق بنا هنوز مشخص نیست و پیشینه تاریخی دیوار احتمالا به دوره مغول (ایلخانی) مربوط است.
وی ادامه داد: در این منطقه همچنین سفالینه های زیادی یافت شده که مربوط به قرن سوم و چهارم هجری قمری تا دوره قاجار است و تراکم سفالینه ها بیشتر مربوط به دوران مغول است.
به گفته باستانی فر، نکته قابل توجه وجود ابزار و دورریزهایی سنگی در محوطه است که تعلق آن به دوره خاصی از تاریخ را نمی توان تعیین کرد اما نشان از اهمیت محوطه و همچنین استقرار در بخش های جنوبی تر دشت سرایان در دوره پیش از تاریخ دارد.
وی این کشف را یک فرصت طلایی برای صنعت گردشگری سه قلعه دانست و اذعان کرد: با توجه به نقل قول بزرگان و پیشینیان و بر طبق نظریه کارشناسان باستان شناسی، گواهی وجود یک شهر تاریخی بزرگ در پاییندست شهر سه قلعه دارد و آثار و نشانه های موجود نیز گواه قدمت و تاریخ این محوطه است.
این مقام مسئول با بیان این موضوع که در بازدیدی که با حضور کارشناسان میراث فرهنگی از این محوطه تاریخی انجام شد آنچه که تعجب کارشناسان و حضار را برانگیخت وجود اسکلت های موجود در آن و پیدایش سه قبرستان بود که خود گواه بر استقرار یک شهر بزرگ در این منطقه با نام سه قلعه یا نام دیگری را دارد.
وی افزود: در بررسی های میدانی این باستان شناس وجود ابزارهای سنگی فراوان بر روی سطح زمین نیز تعجب وی را برانگیخت که قدمتش بنا بر نقل این باستان شناس به دوران قبل از میلاد برمی گردد.
به گفته بخشدار سه قلعه همه این شرایط حاکی از وجود یک شهر تاریخی را در این منطقه ثابت می کند و میراث فرهنگی و گردشگری باید بررسی و کاوش را در این حوزه در برنامه های خود قرار دهد.
به اعتقاد وی، شهر سه قلعه در سال های اخیر به سمت گردشگری، توسعه و سرمایه گزاری در این صنعت حرکت کرده و اگر قرار باشد با توجه به ظرفیت ها و قابلیت های این منطقه به عنوان یک قطب گردشگری در استان مطرح شود می طلبد تا از همه ظرفیت های موجود این بخش به عنوان یک پکیج کامل گردشگری استفاده و مورد توجه قرار گیرد و در این راستا از اعتبارات ملی و استانی بهرمند شود.
شهر سه قلعه از مناطق تاریخی شهرستان سرایان با برخورداری از کویر بکر و منحصر به فردترین کویرهای شرق کشور است و آسمان صافش نام این شهر را به بهشت منجمان کشور شهرت داده است.
وجود جاذبه های استثنایی شامل تپههای ماسه روان (تپه ماهور)، دریاچه نمک، دق (زمینی کاملاً صاف و سفت که دارای هیچ گونه پوشش گیاهی نیست) این منطقه را به عنوان جاذبه ای دیدنی و منحصر در منطقه معرفی میکند. علاوه بر این وجود آثار متعدد تاریخی در شهر سه قلعه و همچنین بیابانهای اطراف سه قلعه که عمدتاً رباط و کاروانسرا است، روستاهای ییلاقی شمال شهرستان، مجموعه آثار تاریخی شهر سرایان، موزه و همچنین...
یکی از ویژگی های ممتاز این منطقه بهره از آسمان تاریک کویر است. رصدگاه سه قلعه که در دق محمد آباد واقع شده است، حرکتی نو در مسیر نجوم آماتوری ایران به شمار می رود. در کنار زیبایی های کویر، استفاده از یک جاذبه مکمل که امروزه طرفداران بی شماری را به ویژه در بین نوجوانان و جوانان پیدا کرده است، می تواند سفری جذاب و به یاد ماندنی را در این رصدگاه برای علاقمندان داشته باشد.
سه قلعه سرایان به عنوان یکی از آسمان های زیبای دنیا شناخته شده که با جاذبه های طبیعی بیابانی دارای قابلیتی بالا برای فعالیت های نجومی است.
نظر شما