خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل:مقامات دولت مستعفی یمن و اعضای جنبش انصارلله قرار است در هفته جاری برای انجام گفتگوهای مورد حمایت سازمان ملل با هدف پایان دادن به جنگ چهارساله ،نشستی را در سوئد برگزار کنند.
این گفتگوها قرار است در هفته جاری برگزار شود اما سازمان ملل از آشکار کردن تاریخ،زمان و مکان برگزاری این گفتگوها امتناع کرده است.
با این وجود انتظار می رود که این گفتگوها روز 5 دسامبر (چهارشنبه 14 آذر) در نزدیکی «استکهلم» برگزار شود.
اگرچه چندین طرح بین المللی با هدف پایان دادن به جنگ یمن تا کنون با شکست مواجه شده ،اما آخرین دور مذاکرات می تواند پیشرفت های بزرگی را در این زمینه به وجود بیاورد.
یک منبه آگاه به این گفتگوها در این باره به الجزیره گفت:« سازمان ملل تلاش می کند تا مجموعه ای از اقدامات برای اعتماد سازی از جمله آتش بس در «الحدیده» و پایان دادن به حملات هوایی عربستان و امارات متحده عربی در یمن را مد نظر قرار دهد.»
این گفتگوها همچنین شامل بحث درباره بازگشایی فرودگاه بین المللی صنعا،تبادل زندانی ها و پرداخت حقوق به کارمندان دولتی در مناطق تحت کنترل نیروهای انصارلله خواهد بود.
چرا حالا ؟
جنگی که آتش آن از مارس 2015 و با وورد ائتلاف سعودی به یمن شعله ور بوده، پس از کشته شدن «جمال خاشقجی»،روزنامه نگار منتقد سعودی که در روز 2 اکتبر در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسیده ، مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
قدرت های غربی خشم خود را نسبت به این قتل اعلام کرده و از حمایت عربستان سعودی در جنگ یمن دست کشیدند.
آلمان و نروژ صادرات اسلحه را به ریاض متوقف کردند ،در حالی که مجلس سنای آمریکا هم قرار است در هفته جاری در این زمینه تصمیم گیری کند.
تحت رهبری شاهزاده «محمد بن سلمان»، ائتلاف سعودی بیش از 18 هزار حمله هوایی به یمن را انجام داده و تحریم های گسترده اقتصادی را برای جلوگیری از قدرت گیری شیعیان حوثی در یمن اعمال کرده است.
این تحریم ها بحران انسانی گسترده ای را در یمن به وجود آورده که که گروه های حقوق بشری با عبارت «خفه کردن شهروندان» از آنها یاد می کنند.
بیش از سه چهارم جمعیت یعنی حدود 22 میلیون یمنی نیاز به کمک های بشردوستانه دارند، در حالیکه 11 میلیون هم نیازمند کمک های فوری برای زنده ماندن هستند.
شرکت کننده ها چه کسانی هستند؟
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد ،نمایندگان دولت مستعفی «عبد ربو منصور هادی» و حوثی ها که طرف اصلی درگیری ها در یمن هستند در این گفتگوها شرکت می کنند.
«مارتین گریفیتس» نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن امیدوار است که دو طرف با چارچوبی توافق کنند که شامل اصول و پارامترهای مد نظر گفتگوهای مورد حمایت سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ و آغاز یک انتقال سیاسی باشد.
چه کسانی شرکت نمی کنند؟
با وجود اینکه ائتلاف سعودی نقش بزرگی را در به راه انداختن جنگ در یمن داشته است اما عربستان و امارات در گفتگوهای صلح سوئد شرکت نمی کنند.
یکی از گروه های قدرتمندی که قرار است در گفتگوها شرکت نداشته باشد «تجزیه طلبان جنوبی» هستند که نمایندگان «شورای انتقالی جنوبی» هستند.
«شورای انتقالی جنوبی» که از سوی امارات تامین مالی می شود به صورت تهاجمی به دنبال استقلال از یمن جنوبی است که تا سال 1990 میلادی یک کشور مستقل بود.
«آدام بارون»، تحلیلگر شورای اروپایی در امور بین الملل در این باره گفت: «این مذاکرات شامل اقدامات ویژه ای است که لزوما ارتباط مستقمی با «شورای انتقالی جنوبی»ندارد.
نتیجه این گفتگوها چه خواهد بود؟
تحلیلگران می گویند که آوردن دو طرف درگیری به پای میز مذاکره به خودی خود «دستاورد مهمی» محسوب می شود.
بارون می گوید: «واقعیت این است که بهترین سناریو مشاهده مجموعه ای از بیانیه های مربوط به اقدامات اعتماد سازی، مجموعه ای از توافقنامه ها برای کاهش تنش و سپس نوعی توافق برای مذاکرات بیشتر است.اما اعتماد میان دو طرف در حال حاضر بسیار پایین است و باید این روند را از صفر شروع کرد.»
«میسا شجاع الدین» از مرکز مطالعات استراتژیک صنعا در این باره گفت:در حالی که دور اول مذاکرات «تمرین اعتماد سازی» است،می توان شاهد پیشرفت های چشمگیری هم بود.
نظر شما