به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران در ایام جنگ اقتصادی با آمریکا بر همکاری های تجاری خود با کشورهای همسایه افزوده است تا محدودیت های اعمالی را جبران کند. در این زمینه در کنار افزایش مراودات اقتصادی با عراق و ترکیه بازار پاکستان را نیز به عنوان هدف محصولات خود در نظر گرفته و در سال ۹۷ نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد بیشتر محصولات خود رابه این کشور صادر کرده است.
در این رابطه، «محمود حاجی یوسفی پور» اعلام کرده که صادرات ایران به پاکستان در ۸ ماهه سال ۱۳۹۷ با رشد ۵۹ درصدی همراه بوده و به رقم 860 میلیون دلار رسیده که در مقایسه با 539 میلیون دلار در مدت مشابه سال گذشته 59 درصد افزایش داشته است.
رایزن بازرگانی ایران در پاکستان با اشاره به ظرفیت بالای بازار پاکستان برای کالاهای ایرانی، توضیح داده که عمده کالاهای صادراتی شامل مواد نفتی و پتروشمی، خرما، شکلات و بیسکوییت، مولد پلاستیکی و ماشینآلات و تجهیزات صنعتی بوده و واردات ایران از پاکستان نیز با 71 درصد کاهش از 332 میلیون دلار به 194 میلیون دلار رسیده است.
اما این خبر در حالی منتشر می شود که ایران به دنبال اجرای ادامه پروژه خط لوله صلح و رساندن آن به پاکستان است.
در همین خصوص نیز وزیر نفت کشورمان نیز با ارسال نامه ای از همتای پاکستانی خود برای سفر به تهران دعوت کرده است.
پاکستان نیز در مقابل از تمایل خود برای اتمام این طرح خبر داده است.
«غلام سرور خان» شامگاه جمعه به مناسبت یکصدمین روز فعالیت دولت تحریک انصاف با بیان دستاوردهای این دولت در زمینه انرژی و نفت و گاز، با تشریح آخرین روند تکمیل خط لوله گاز صادرات گاز از ایران گفت: پاکستان این پروژه را اجرا خواهد کرد.
وزیر نفت پاکستان در مورد اینکه دولت جمهوری اسلامی ایران خواهان اقدامات و گام های عملی دولت جدید پاکستان برای تکمیل این خط لوله است و تهران نیز اقدامات لازم را برای اجرای این پروژه انجام داده است، گفت: از همتای ایرانی خود برای سفر به تهران دعوتنامه ای دریافت کرده ام ولی تاکنون جزییات دیدار و سفر با وزیر نفت ایران برنامه ریزی نشده است.
سرور خان همچنین با اشاره به تحریم های ایالات متحده آمریکا علیه ایران، تصریح کرد: دولت پاکستان تصمیم خود را بر اساس منافع خود اتخاذ می کند.
وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان اضافه کرد: اخیرا تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران برای از سرگیری مذاکرات در خصوص خط لوله گاز با ایران به اسلام آباد سفر کرده است و پاکستان نیز علاقه دارد این خط لوله را با توجه به نیاز روز افزون این کشور به انرژی کامل کند.
ایده احداث خط لوله صلح در سال 1990 مطرح شد و قرار بود این خط لوله که گاز ایران را به پاکستان و هندوستان منتقل کند پیام آور صلح و دوستی در شبه قاره باشد.با توجه به اینکه توافق شده بود هند و پاکستان برای تامین امنیت این خط لوله، اختلافات خود را کاهش دهند، این خط به خط لوله صلح موسوم شد.براساس توافق اولیه، قرار بود این خط لوله دو هزار و 700 کیلومتری، گاز صادراتی ایران را از مسیر پاکستان به هند منتقل کند.پیش بینی شده بود که در صورت توافق نهایی، یکهزار و 100 کیلومتر از این خط لوله در ایران، یکهزار کیلومتر در پاکستان و 600 کیلومتر در هند احداث شود.
طبق طرح اولیه قرار بود روزانه 150 میلیون مترمکعب گاز ایران به هند و پاکستان صادر شود که 90 میلیون مترمکعب آن برای هند و 60 میلیون مترمکعب آن برای پاکستان در نظر گرفته شده بود.پاکستان به بهانه تحریم ها و فشارهای خارجی، تاکنون به تعهدات خود برای تکمیل خط لوله آی-پی در خاک خود عمل نکرده است. اسلام آباد می گوید سخت در تلاش است تا با احداث این خط در خاک خود (بیش از 700 کیلومتر)، هر چه سریع تر زمینه واردات گاز طبیعی از ایران را فراهم کند.
ضرب الاجل تعیین شده در این قرارداد همزمان با پایان سال 2014 میلادی به پایان رسید و جمهوری اسلامی ایران مدت ها قبل از سررسیدن این ضرب الاجل، به تعهد خود عمل کرد و خط لوله گاز را از میدان گازی پارس جنوبی تا نزدیک مرز پاکستان احداث کرد.
یادآور می شود، در دوران پسابرجام نیز تبادلات تجاری ایران و پاکستان افزایش ۳۵ درصدی داشت اما به دلیل نبود روابط بانکی بین دو کشور تبادلات با مشکلاتی همراه است.
در دو دولت یازدهم و دوازدهم رئیس جمهوری در راس هیات های بلندپایه دوبار به اسلام آباد سفر داشته که یک سفر مربوط به روابط دوجانبه بوده و سفر دیگر به منظور شرکت در اجلاس سران اکو در اسلام آباد صورت پذیرفته است.
به طور متقابل «نواز شریف» نخست وزیر پیشین پاکستان نیز به ایران سفر داشته اما «عمران خان» نخست وزیر جدید پاکستان که بلافاصله پس از انتخابش اعلام کرده بود که اولین سفر خارجی خود رابه تهران انجام خواهد داد هنوز به ایران نیامده است./
نظر شما