به گزارش خبرنگار رسانه خبرگزاری شبستان، مدتی پس از فیلتر تلگرام بحث فیلترینگ اینستاگرام هم مطرح شد، «حجت الاسلام محمد مصدق»معاون دادستانی کل کشور مدعی شد که فیلتر اینستاگرام در دستور کار این دادستانی قرار گرفته است، او دلیل این تصمیم را وجود عدهای به عنوان سلبریتی در فضای مجازی دانست که به بهانهی کمک به افراد بیبضاعت اقدام به جمعآوری پول میکنند و این منجر به کلاهبرداریهای متعددی شده است؛ بنابراین دادستانی کل کشور به عنوان مدعیالعموم به این موضوع ورود کرده است.
اما پس از آن آذری جهرمی، وزیر ارتباطات اعلام کرد این موضوع حقیقت ندارد و گفت:«موضوع پیگیری برای فیلتر سرویسهای مختلف اینترنتی تازگی ندارد. رفع فیلتر توییتر در صف انتظار جلسه کارگروه تعیین مصادیق قرار دارد. آنچه تازگی دارد طرح یک موضوع قدیمی توسط برخی از رسانهها برای انحراف افکار عمومی از مطالبهگری شفافسازی سوءاستفادهکنندگان ارزی اخیر است.»
شاید دور از حقیقت به نظر برسد اما اینکه ایرانی ها رکورددار حضور و عضویت در شبکه های اجتماعی هستند حقیقت تلخی است که باید با آن روبرو شویم، آماری که با یک جست وجوی کوتاه اینترنتی به دست می آید، مهر تاییدی بر این ادعا است.
شبستان پیش از این در گزارشی دیگر با عنوان «مساله ای به نام وقت گذرانی ایرانی ها در شبکه های اجتماعی/رقابت تلگرام و اینستاگرام! » به این مسئله پرداخته بود که می توانید آن را اینجا دنبال کنید.
وقت گذرانی در شبکه های اجتماعی به شکل افراطی را حتی اگر بشود اقتضای عصر ارتباطات دانست اما نمی شود از نحوه وقت گذرانی ایرانی ها در این فضا گذشت. کافیست یک نام کاربری و پسورد وارد کنید و عضو اینستاگرام شوید؛ شبکه ای اجتماعی که نمونه ای کوچک از جهان است؛ با این تفاوت که مرزی برای رفت و آمد و ارتباط نیست، کاربرانی از سرتاسر دنیا با ملیت ها و مذهب ها و زندگی های گوناگون در این شبکه حضور دارند.
بررسی همه کارکردهای مثبت و اغلب منفی اینستاگرام در مجال این گزارش نمی گنجد؛ طبق تحقیقات موسسه های بین المللی «اینستاگرام» بر سلامت روح و روان افراد تاثیر منفی می گذارد، موجب اختلال در خواب می شود و زمینه بسیاری از مشکلات روانی را فراهم می کند. در این مجال می خواهیم از معضلی به نام رواج بی بندوباری در اینستاگرام بگوییم. اگر یک اکانت اینستاگرام داشته باشید قطعا با پیج هائی برخورد خواهید کرد که همه باورها و اصول اخلاقی را زیر پا گذاشته اند، این صفحه ها به راحتی باز می شوند و قطعا همه کاربران اینستاگرام بارها با این صفحات مواجه شده اند.
شاید در اولین نگاه باورتان نشود اما خیلی از این افراد در داخل کشور زیر همین آسمانی هستند که ما هم زندگی می کنیم و به راحتی در خانه و اتاق شخصی شان ویدئو ضبط می کنند و در اینستاگرام آپلود می کنند، فیلم هائی که شاید یک غیرایرانی غیر مسلمان از به اشتراک گذاشتن آن شرم داشته باشد.
پیج های فراوانی که با نام ایرانی ها و جوان های لاکچری، بچه پولدارها ، ایران کیدز و یا تهران کیدز لاکچری و خیلی اسامی دیگر فعالیت می کنند و نوعی از بی بند و باری را به نمایش عمومی می گذارند که در دنیا بی سابقه است.
این در حالی است که به گفته مسئولان 56 میلیون نفر کاربر اینترنت در کشور داریم که 20 میلیون نفر از آن ها بسیار جوان هستند.
نمی شود از آسیب های حضور این تعداد از جوانان زیر 20 سال در این شبکه اجتماعی و از چهره ای که از جوان ایرانی به دنیا شناسانده می شود بگذریم، نمی شود نگفت که برخی افراد معلوم الحال که از لحاظ روانی ثبات ندارند و به هیچ یک از اصول دینی و اسلامی که هیچ به اصول انسانی هم پایبند نیستند فضای رسانه و یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی در کشور را هر روز مسموم تر می کنند. پیج های صیغه ، دوست یابی ، شرط بندی و قماربازی اینترنتی و ... به رشد قارچ گونه خود در فضای اینستاگرام ادامه می دهند و نمی شود نپرسید که وظیفه پلیس فتا در این میان چیست؟ آیا تنها به انتظار گزارش های مردمی از تخلف پیج های مختلف نشسته اند در حالی که با یک رصد کوتاه امکان دسترسی به همه اکانت های مورد نظر برایشان فراهم است؟
بر اساس ماده ۲۱ قانون جرائم رایانهای انتشار، توزیع و معامله محتوای خلاف عفت عمومی (مبتذل و مستهجن) و نیز تحریک، تشویق و یا دعوت به فساد و فحشا و ارتکاب جرائم منافی عفت یا انحرافات جنسی جرم تلقی شده و پلیس با عاملین آنها برخوردی قانونی و قاطع خواهد داشت.
به گزارش شبستان، پیج های ترویج بی بندوباری که تعدادشان هم در اینستاگرام کم نیست ،شکلی از زندگی را ترویج می دهند که این روزها درغرب هم رو به انحطاط است و کشورهای پیشرفته هم در فکر چاره برای تغییر آن هستند ، نمونه های فراوانی از این پیج ها و پست هایشان موجود است که شبستان از بازنشر آنها معذور است.
محمدصادق افراسیابی، دبیر همایش سواد رسانه ای معتقد است فضای مجازی سالم، مفید و ایمن از ضرورتهاست. او می گوید بسیاری از راهکارهای سازمانی در سالهای اخیر جواب نداده است و باید خود مردم کمک کنند تا زیستبوم فضای مجازی به فضایی سالم، ایمن و مفید تبدیل شود، اما باید گفت در شرایط فعلی مادامی که اقدامی از سوی مسئولان صورت نگیرد در واقع هیچ تلاشی از سوی مردم موثر نخواهد بود.
گزارش: الهام عطایی
نظر شما