به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، محمدباقر الفت، امروز(یکشنبه، 11 آذر) در نشست شورای قضایی گیلان در دادگستری استان با بیان اینکه گیلان از استانهای فعال در حوزه پیشگیری است گفت: فعالیتهای معاونت پیشگیری از جرم دادگستری گیلان راهگشا و اقدامات و تدابیر آن الگویی برای کشور است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با اشاره به رویکرد عدالت ترمیمی دستگاه قضایی افزود: قانونگذار رویکرد خود را از عدالت کیفری به عدالت ترمیمی تغییر داده و به سمت دادرسیهای الحاقی چون مجازات جایگزین حبس یا جایگزین مجازاتها روی آورده است.
وی بر بهرهگیری از ظرفیتهای جدید در صدور احکام تاکید کرد و اظهار داشت: تعویق در صدور حکم، تعویق اجرای مجازات از جمله ابزارهای جدید است که قانونگذار بر اجرای آن تاکید دارد.
الفت تاکید کرد: اگر از مکانیسمهای جدید در عدالت کیفری بهره نگیریم سازمانهای تابعه قوه قضائیه را دچار مشکل کرده و از روشهای دنیای نو دور خواهیم شد.
وی با بیان اینکه قضات از روشهای جدید آگاهی چندانی ندارند تصریح کرد: اطلاع رسانی صحیحی از ظرفیتهای جدید صورت نگرفته و هنوز قائل به بهرهگیری از روشهایی چون حد، قصاص، تعزیرات، حبس و غیره هستیم.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با بیان اینکه قانونگذار در دو حوزه ترمیم مجازات و دادرسی الحاقی و عادلانه دارای رویکرد عدالت ترمیمی است اذعان داشت: تلاش شود با برگزاری آموزشهای مستمر قضات را با مکانیسمهای جدید آشنا و به این باور رساند که میتوان از مجازات جایگزین حبس بهجای برخی مجازاتها چون حبس، شلاق و ... با حفظ چارچوبهای قانونی بهره گرفت.
وی تاکید کرد: باید از آنچه که قانونگذار تولید کرده در دادرسیها استفاده و قضات را به سمت دادرسیهای ارفاقی و استفاده از عدالت ترمیمی سوق دهیم.
الفت رونق مراجع دیگری چون داوری، میانجیگری، شورای حل اختلاف و صلح و سازش در دادرسیها را یک ضرورت اعلام و اظهار کرد: رسیدگی به 15 میلیون پرونده توسط 10 هزار قاضی در صف بسیار مشکل بوده و امکان اشتباه نیز وجود دارد که موجب کاهش سرمایه اجتماعی قوه قضائیه و اعتماد عمومی میشود.
وی با بیان اینکه باید از حجم ورودی پروندهها به دادگستری با ایجاد مراجع قانونی کاسته شود اذعان داشت: تاکنون به سمت داوری به معنای واقعی گام برنداشته و خود مانعی جهت تشکیل کانونها و موسسات داوری در برخی استانها شدیم.
الفت با تاکید بر تقویت مسیر دادرسی، بهرهگیری از میانجیگری را مکانیسم دیگری برای حل پروندههای دادگستری دانست و بیان کرد: باید به سمت مدیریت قضایی جامعه گام برداریم.
وی در ادامه بر لزوم بهرهگیری از عدالت قصایی در محاکم دادگاهی تاکید کرد و گفت: دادرسی به ویژه در دادگاههای خانواده باید با مشاوره توام باشد و دادرسی ظاهری که خود منشاء بروز اختلاف باشد، انجام ندهیم.
الفت خواستار تشکیل مراکز مشاوره بویژه در دادگاههای خانواده شد و افزود: استفاده از مشاور زن در دادگاهها بیشتر و قصات از نظرهای این مشاوران بهره گیرد. اگر برای اختلافات زوجهای جوان تدبیری اندیشیده نشود، مشکلساز میشود که نیازمند بهره گیری از مددکار اجتماعی است.
وی با اشاره به دادگاههای مربوط به اطفال، استفاده از مشاور را امری مهم اعلام و بیان کرد: با توجه به بزههای اجتماعی جامعه اگر امروز توجهی به نسل فردا نداشته باشیم، درآینده با نسلی مجرم مواجه میشویم که به دنبال آسیب به جامعه است.
وی خواستار ایجاد پلیس اطفال در نیروی انتظامی شد و تاکید کرد: ایجاد پلیس اطفال و پلیس زن در نیروی انتظامی باید از مطالبات دادگستری باشد تا در استانها ایجاد و به تبع آن در مرکز نیز تشکیل شود.
نظر شما