به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، در چارچوب برنامه ششم توسعه طول شبکه ریلی کشور از 13 هزار به 25 هزار کیلومتر افزایش می یابد و تا پایان امسال با اتصال پنج مرکز استان به خط آهن، تسهیل سفر و حمل بار، ارتقای ایمنی در بخش حمل و نقل، کاهش هزینه های سفر و تلفات رانندگی در این استانها فراهم می شود.
آنگونه که شانزدهم اسفندماه مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل اعلام کرده بود سه هزار و 410 کیلومتر مسیر ریلی در حال مطالعه و اجراست اما هدف اصلی، اتصال پنج مرکز استان به شبکه ریلی تا سال 1397 است.
بر پایه جدول های آماری راه آهن جمهوری اسلامی ایران و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور، در مجموع 40 هزار و 363 دستگاه انواع لکوموتیو، واگن، مترو و قطار حومه ای شامل 618 دستگاه لکوموتیو، 28 هزار و 500 دستگاه واگن باری، یک هزار و 558 دستگاه واگن مسافری، 186 دستگاه لکوموتیو مسافری، 650 دستگاه خودکشش و قطاری حومه ای، 621 دستگاه قطار سریع السیر، 231 دستگاه لکوموتیو مانوری و هشت هزار دستگاه مترو در ناوگان صنعت ریلی مورد نیاز است.
این گزارش می افزاید: راه آهن جمهوری اسلامی ایران سال 1397 را زمان بهره برداری از پروژه ها اعلام کرده بود و به گفته «مازیار یزدانی»، معاون فنی و زیربنایی راه آهن جمهوری اسلامی ایران در پایان سال 96 قرار است که در سال 97 هم طرح های در دست اقدام و نیمه تمام حوزه فنی و زیربنایی به بهره برداری برسد.
در دولت یازدهم و دوازدهم بهسازی 923 کیلومتر و بازسازی 660 کیلومتر خطوط، توسعه خطوط حومه ای به طول 461 کیلومتر، افزایش ظرفیت خطوط راه آهن (دو خطه سازی) به طول 1127 کیلومتر و تجهیز 168 ایستگاه و بیش از 300 دستگاه لوکوموتیو به سیستم کنترل اتوماتیک قطار (اِی.تی.سی) با 2500 کیلومتر تراک بندی صورت گرفته است.
همچنین تجهیز و نوسازی 300 ایستگاه به سیستم های جدید و به روزرسانی سیستم های ارتباطی، تجهیز و ارتقای سیستم علایم الکتریکی در 125 ایستگاه، تجهیز کل شبکه ریلی به سیستم دیسپاچینگ مرکزی و بازگشایی 23 ایستگاه در شبکه موجود ریلی از دیگر اقدام های صورت گرفته است.
بنابراین گزارش، مقاوم سازی ساختمان پنج ایستگاه، ساخت 113 کیلومتر دیوار حریم ریلی و سکو، زیرگذر و سایبان در 25 ایستگاه، اصلاح، بهینه سازی و ارتقای تاسیسات ایستگاهی در 45 ایستگاه و ساخت نمازخانه مسافری در 45 ایستگاه از دیگر اقدامات صورت گرفته برای بهبود وضعیت حمل و نقل ریلی کشور است.
در راستای توسعه حمل و نقل ریلی کشور به تازگی 30 ایستگاه راه آهن در مناطق مختلف کشور در حال احداث است. «سیدمحمد موسوی»، مدیرکل خط و سازه های فنی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی این خبر را روز گذشته در جلسه بررسی مشکلات تقاطع های راه آهن با معابر اصلی و فرعی قرچک که در محل فرمانداری این شهرستان برگزار شد، اعلام کرده بود.
وی در این برنامه خبری گفت: «با طراحی خاصی که مهندسین مشاور شرکت راه آهن برای اجرای ایستگاه ها در نقاط مختلف کشور انجام داده اند، بافت همه مناطق از جمله قرچک با تحول چشمگیر مواجه می شود. برای شرکت راه آهن جمهوری اسلامی تفاوتی بین مناطق مختلف کشور برای اجرای پروژه ها وجود ندارد و مکان خاصی اولویت ویژه ای نسبت به سایر مناطق کشور ندارد.»
موسوی اولویت اجرای پروژه های راه آهن در سراسر کشور را جلب رضایت مردم و تأمین منفعت آنان عنوان کرد و گفت: «در حال حاضر احداث 30 ایستگاه راه آهن در سراسر کشور آغاز شده که یکی از این ایستگاه ها در شهرستان قرچک اجرا می شود. ساخت این ایستگاهها علاوه بر اینکه مشکل حمل و نقل را مرتفع می کند، بافت مناطق را نیز تغییر داده و آنها را از بن بست خارج می کند.»
مدیرکل خط و سازه های فنی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی گفت: «شرکت راه آهن آماده است تا طرح های آماده شده توسط کارشناسان را به مسئولان شهرستان قرچک ارائه کند تا در صورت موافقت با همکاری بخش خصوصی اجرا شود. نمونه ای از این ایستگاه ها که در طراحی آن فروشگاه های حرفه ای نیز پیش بینی شده، در قرچک احداث می شود.»/
نظر شما