به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، استیضاح یکی از ابزارهای مجلس شورای اسلامی تا از کابینه دولت درباره شبهات و ابهامات ایجاد شده پاسخ بخواهند و در مواردی که صلاح میدانند به عزل وزرای کابینه اقدام کنند. این وظیفه قانونی مجلس شورای اسلامی است و همه اعضای دولت و نظام بر این موضوع تاکید دارند و آن را حق نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان نمایندگان اقشار مختلف مردم می دانند.
بنابراین گزارش، مجلس شورای اسلامی در دور دهم تا اینجا به عنوان یکی از رکورداران استیضاح وزرا است و پس از آنکه در اولین جلسه علنی خود در هفته گذشته (سه شنبه 6 آذرماه) موضوع استیضاح وزیر امر خارجه کشورمان در آن مطرح شد روز گذشته چهارشنبه 7 آذرماه طرح استیضاح وزیر کشاورزی نیز به هیات رئیسه مجلس تحویل داده شد.
«نورمحمد تربتی نژاد»، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس با اعلام این خبر به ایسنا گفته است: «طرح استیضاح وزیر جهاد کشاورزی توسط نمایندگان کمیسیون کشاورزی در روز چهارشنبه ۷ آذر ۹۷ تقدیم هیات رئیسه مجلس شد و هیات رئیسه این طرح را طی نامه رسمی به کمیسیون کشاورزی جهت طی فرایند استیضاح ارسال کرد.»
وی ادامه داده است: «کمیسیون بر اساس آیین نامه موظف است در مدت تعیین شده طرح مذکور را با حضور وزیر جهاد کشاورزی مورد بررسی قرار دهد و جهت طرح در صحن علنی به هیات رییسه مجلس اعاده کند.»
بنابراین گزارش، محورهای استیضاح محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی به شرح ذیل است:
۱- عدم اجرای قانون تعیین نرخ محصولات اساسی کشاورزی و تعیین نرخ پایین خرید تضمینی گندم.
۲- دلیل ممنوعیت صادرات محصولات مازاد کشاورزی.
۳- عدم اجرای قوانین برنامه ۵ ساله ششم اقتصاد اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و بودجه سنواتی بخش کشاورزی.
۴- عدم اجرای بند "خ" ماده ۳۳ و بند "د" در سری ۱۶ قانون برنامه ۵ ساله توسعه ششم اقتصادی جمهوری اسلامی توسط دولت و بخشودگی سود و کارمزد و جریمه وامهای دریافتی کشاورزی خسارت دیده از حوادث غیرمترقبه و امهال اصل وام کشاورزی.
بنابراین گزارش، استیضاح حجتی سه شنبه 22 اسفند ماه سال 96 نیز در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار داشت. «عدم توانایی درتنظیم بازار محصولات کشاورزی»، «ورشکستگی کارخانههای شکر»، «استفاده از مدیران بازنشسته» و «کاهش تولید شیر» از جمله دلایل استیضاح آقای حجتی اعلام شده بود.
در این جلسه ابتدا استیضاح کنندگان به مدت یک ساعت و نیم در مورد محورهای استیضاح صحبت کردند و سپس وزیر جهاد کشاورزی به دفاع از عملکرد خود پراخت پس از وزیر نیز 2 نماینده موافق استیضاح محمود حجتی هرکدام به مدت ۱۵ دقیقه صحبت کردند. «اسحاق جهانگیری»، معاون اول رئیسجمهوری، عیسی کلانتری و حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیسجمهوری در جلسه استیضاح حضور داشتند.
حجتی در این جلسه اساس نگاهش در بخش کشاورزی را استفاده از ظرفیتهای داخلی به ویژه ظرفیت های نهفته در بخش کشاورزی اعلام کرده و گفته بود: «ضعفها و نارساییهایش در پی تذکرات و صحبتهای نمایندگان در جلسه استیضاح به مرور زمان رفع می شود. سخنان امروزم به منزله نبود ضعف و نارسایی در عملکردم نیست و امیدوارم با تذکرات نمایندگان بتوانم به مرور زمان آنها را رفع کنم.»
وی در ادامه اضافه کرده بود: «با استفاده از ظرفیتهای موجود کشور یکپارچگی در وزارت جهاد کشاورزی را تحقق بخشیدم تا جامعه کشاورزی و عشایری با وجود خشکسالی بلندمدت دستاوردهای موفقی در تاریخ کشاورزی کشور رقم بزند. با ایجاد و تقویت ارتباط وزارت جهاد کشاورزی ایران با مراکز تحقیقاتی بینالمللی و حمایتهای دولت و مجلس و به کارگیری فناوری ها و تجهیزات مدرن روز به اهداف و چشم اندازهای تعیین شده برسیم.»
وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه گرفتاری های کشاورزان را آگاهم، گفت: «وزارت جهاد کشاورزی با درک عمیق ضرورت برنامه ریزی از سفره تا مزرعه و تامین نهادههای کشاورزی مسئولیت سنگین اجرای قانون تمرکز وظایف را پذیرفت و تولید را با بازار گره زد و کارهای بزرگی را از طریق پروژه های مختلف رقم زد. با رفع برخی موانع تولید و صادرات رشد بخش کشاورزی طی پنج سال گذشته براساس گزارش بانک مرکزی به صورت مستمر مثبت بوده است. این رشد چیزی در حدود چهار تا پنج درصد بوده است.»
پس از سخنرانی و طرح دیدگاههای موافقان و مخالفان استیضاح و همچنین دفاع وزیر جهاد کشاورزی از عملکرد خود، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با استیضاح وی مخالفت کردند و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با 105 رای موافق ، 117 رای مخالف و 7 رای ممتنع از مجموع 229 آرای مأخوذه عبه محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی اعتماد کردند.
یادآور می شود: در ادوار دهگانه مجلس شورای اسلامی از بین ۳۰ استیضاح صورت گرفته، تنها پنج جلسه استیضاح با حضور روسای دولت وقت برگزار شده و ۲۵ جلسه استیضاح بدون حضور رئیسجمهوری برگزار شدهاست که در نتیجه، تنها ۹ استیضاح به برکناری وزرا انجامیده و ۲۱ مورد دیگر با رأی اعتماد مجدد نمایندگان به وزرا روبرو شدهاست.
در بین ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی، مجلس دهم با اعلام وصول ۷ استیضاح و مجلسهای ششم، هشتم و نهم نیز هرکدام با اعلام وصول ۴ استیضاح، رکورددار ثبت درخواست استیضاح تاکنون هستند./
نظر شما