به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، پانزدهمین همایش بینالمللی «بانوان قرآنپژوه» به همت مرکز بانوان و امور خانواده آستان قدس رضوی و مؤسسه معارف اسلامی امام رضا(ع) قم صبح امروز، هشتم آذرماه، در تالار قدس حرم مطهر رضوی آغاز شد.
با توجه به رویکرد همایش بینالمللی «بانوان قرآنپژوه» که با محور قرآن و امام جواد(ع) برگزار شد، مشهد مقدس و حرم رضوی برای میزبانی این همایش انتخاب شد.
این همایش در سه بخش برگزار شد و آغاز این مراسم با پیام آیتالله حاج شیخ جعفر سبحانی همراه بود و در ادامه دو مقاله برگزیده با عنوان «جایگاه قرآن و تفسیر در میراث فکری امام جواد(ع)» از سوی الهه هادیان رسنانی و نیز مقاله «دلالت آیات قرآن کریم برای طرد جنسیت گرایی» ارائه شد.
۷۰۰ نفر از بانوان قرآنپژوه در این همایش شرکت کردند و مقالات خود را با محوریت امام جواد(ع) و مباحث قرآنی در این همایش ارائه کردند. این مراسم با سخنرانی حجتالاسلاموالمسلمین محمدعلی مهدویراد ادامه یافت.
بخش دوم این همایش مراسم تجلیل و تکریم از بانوان ممتاز قرآنی شرکتکننده بود که با حضور مسئولان و شخصیتهای میهمان از جمله حجتالاسلاموالمسلمین سید ابراهیم رئیسی، رئیس تولیت آستان قدس رضوی، برگزار شد. در این بخش سیدابراهیم رئیسی به سخنرانی پرداخت. همچنین از چهرههای شاخص و ممتاز قرآنی در عرصه پژوهش و هنر با اعطای لوح سپاس از سوی مقامات عالیرتبه حاضر در مراسم تجلیل به عمل آمد.
بخش دوم پانزدهمین همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه با سخنرانی آقایان احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و محمدباقر قالیباف به پایان رسید.
بخش سوم این همایش بعد از نماز ظهر و عصر و صرف ناهار شرکت کنندگان و در نوبت بعدازظهر با ارائه مقاله «نوآوریهای فرهنگی و رویکردهای قرآنی آستان قدس رضوی» از سوی حجتالاسلاموالمسلمین گنابادی نژاد، رئیس سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی و نیز ارائه مقاله دیگری با عنوان «تأثیر اجتماعی و تربیتی بانوان قرآنپژوه» از سوی فرهمندپور ادامه یافت.
در ادامه و در بخش ویژه این همایش میزگردی به مناسبت بزرگداشت مرحوم حجتالاسلام احمد احمدی، دبیر چهاردهمین دوره همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه با حضور حجتالاسلام ذبیحی، رئیس سازمان سمت، احمد مسجدجامعی، محمدعلی مهدویراد، وحید احمدی و محمد عبداللهیان برگزار شد.
بخش پایانی این همایش با ارائه مقالهای از سوی مرضیه محمدزاده همراه بود و در انتها برنامههای دوره بعد همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه مطرح شد.
۱۹ نفر از محققان شاخص و برجسته که در رشتههای قرآنی به فعالیت پرداختهاند و رتبه دارند در این همایش تقدیر شدند. لوح تقدیر برگزیدگان پانزدهمین همایش بینالمللی «بانوان قرآنپژوه» مزین به امضای آیتالله سبحانی و حجتالاسلاموالمسلمین رئیسی بود.
این مراسم تا جمعه ۹ آذرماه با اجرای مراسم نمادین غبارروبی یکی از صحنهای حرم مطهر رضوی از سوی بانوان شرکتکننده در پانزدهمین همایش بینالمللی بانوان قرآن پژوه ادامه یافت.
۱۴ دوره از این همایش با حضور رؤسای قوای سهگانه در تهران برگزار شده بود و مقام معظم رهبری نیز در هفتمین دوره این همایش حضور داشتهاست.
بنابراین گزارش پیش از برگزاری این همایش حجتالاسلام والمسلمین محمد عبداللهیان، دبیر علمی همایشهای بینالمللی بانوان قرآنپژوه با حضور در برنامه زنده «افق» به تشریح جزئیات پانزدهمین دوره این همایش پرداخت و گفت: تاکنون چهارده دوره از همایش بانوان قرآنپژوه برگزار شده است و هر سال بیش از هزار و ۷۰۰ نفر از بانوان قرآنی در این همایش گردهم میآیند و در پایان هر دوره نیز از بیش از ۲۵ نفر تکریم میشود. سرآمد همه دورههای این همایش نیز دوره هفتم آن بوده است که خدمت مقام معظم رهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رسیدیم و ایشان نیز این جمع را تشویق فرمودند. امیدواریم که خداوند متعال کمک کند و این همایش را مقبول درگاه خود قرار دهد.
حجت الاسلام عبداللهیان افزود: هدف از برگزاری این همایش قرآنی این است که با توجه به اینکه بانوان جامعه اسلامی ما با معارف قرآنی تناسب ذاتی دارند و این معارف را خیلی راحت و با قلب آرام دریافت کرده و زبان تبلیغ بسیار خوبی نیز دارند، میتوانند با بهرهگیری از زبان عاطفه، احساسات و مهربانی خود، این معارف عمیق الهی را ابتدا در درون خانواده و سپس در سطح جامعه گسترش دهند. لذا بانوان در هر وادی که ورود کنند، میتوانند مسائل مختلف بهویژه مسائل قرآنی را که حاوی مبانی عمیق معنوی و الهی است، نهادینه کنند. در خانوادهای که یک بانوی قرآنی حضور داشته باشد، آن خانواده تحت تأثیر وی، قرآنی می شود.
عبداللهیان اذعان کرد: در اولین سالی که قصد ورود به این عرصه و برگزاری همایش را داشتیم، برگزارکنندگان همایش خدمت مقام معظم رهبری رسیدند و ایشان در این دیدار، بیاناتی داشتند که بعد از این فرمایشات، تمامی دستاندرکاران همایش مصمم شدند که این برنامه قرآنی همواره ادامه پیدا کند. مقام معظم رهبری نیز بر تناسب بانوان با مسائل قرآنی و شیوه تبلیغ آنها و نیز فرصتی که برای نشر معارف قرآنی دارند، تأکید کردند.
دبیر علمی همایشهای بینالمللی بانوان قرآنپژوه گفت: برنامههای قرآنی طوری است که اگر کسی به میدان بیاید، هم خداوند متعال کمک میکند و هم مراکز مختلف اعم از سازمان و نهادهای مختلف از این برنامهها پشتیبانی و حمایت خواهند کرد. تداوم برگزاری همایش بانوان قرآنپژوه مرهون لطف پروردگار متعال و امام زمان(عج) بوده است که باعث شده تا این برنامه پایهگذاری شده و هماکنون نیز چهارده دوره آن برگزار شده است.
وی افزود: هر ساله میهمانانی از کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی مانند مصر، کویت، عراق و ... در همایش بانوان قرآنپژوه شرکت میکنند که پس از برگزاری همایش، همواره با شگفتزدگی خاصی از آن یاد میکنند؛ چرا که نظیر چنین همایشی که در آن بانوان قرآنی آثار فراوانی از خود در بخشهای مختلف پژوهشی، فرهنگی، هنری و ... ارائه کند، در کشورهای دیگر اسلامی وجود ندارد که این امر از برکات نظام مقدس جمهوری اسلامی است.
عبداللهیان افزود: مؤسسه قرآنی امام رضا(ع) که مجری این برنامه است، از سال ۶۳ پایهگذاری شده و یک مؤسسه قرآنی همراه با چهار نشریه قرآنی است. همایش بانوان قرآنپژوه که امسال در جوار مرقد مطهر ثامنالائمه حضرت علیبن موسیالرضا(ع) و با رویکرد قرآن و امام جواد(ع) برگزار شد. حدود 500 نفر از بانوان قرآنپژوه شهر تهران و حدود 200نفر از بانوان قرآنی شهر مشهد شرکت کردند.
وی با اشاره به آثار برگزاری همایش بانوان قرآن پژوه در پانزده دوره گذشته گفت: یکی از آثار و ثمرات این همایش، گردآوری پایاننامههای قرآنی سراسر کشور است که اکنون در مؤسسه قرآنی امام رضا(ع) حدود ۲۱ هزار پایاننامه قرآنی گردآوری شده که در حدود پانزده هزار عدد از این پایاننامهها مربوط به بانوان است. اولین پایاننامه قرآنی بانوان در سال ۶۶ دفاع شده است که این امر از ثمرات انقلاب است؛ گردآوری این پایاننامهها در وادی قرآنپژوهی به تولید علم و نوآوری میپردازد و مانع از موازیکاری میشود.
عبداللهیان تصریح کرد: پایاننامههای قرآنی تحت عنوان «گنجینه نور» به صورت دیجیتال در پایگاهاطلاعرسانی مؤسسه قرآنی امام رضا(ع) موجود است و علاقهمندان میتوانند از آنها استفاده کنند. همچنین، طی مذاکراتی که با مسئولان وقت بهویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتیم، تصمیم داریم تا این پایاننامهها به مراکز استانها بهویژه تهران منتقل شود تا دانشجویان و علاقهمندان بتوانند به راحتی از آنها استفاده کنند. دلیل اینکه بیشترین تلاش ما تاکنون معطوف به جمعآوری این پایاننامههای قرآنی بوده، این است که از کنار گذاشته شدن و از بین رفتن آنها جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: بانوان هنرمند قرآنی نیز در همایش بانوان قرآن پژوه حضور دارند و آثار هنری خود را در این چند دوره ارائه کردهاند که امروز در حدود سه هزار تابلوی هنری با موضوعات قرآنی در اختیار موسسه قرآین امام رضا(ع) داریم که علاقهمندان میتوانند از آن بهره ببرند.
عبداللهیان با اشاره به محوریت این دوره از همایش که قرآن و امام جواد(ع) نام گرفته است، بیان کرد: بررسی و تحقیق در رابطه با این موضوع از حدود سه سال قبل انجام شده و در نشریات «بینات» و «بشارت» چاپ شده است. در همایش امسال، مقالات برتر عرضه شد، البته همایش منحصر به ارائه مقالات نبود و برنامه تکریم از قرآنیان نیز در دستور کار قرار گرفت که در این رابطه نیز تعداد 19 نفر از بانوان قرآنپژوه شامل ۱۵ نفر از داخل کشور، دو نفر از عتبه امام جواد(ع) و تعدادی از میهمانان قرآنی شهر کاظین تکریم شدند.
دبیر علمی همایشهای بانوان قرآنپژوه با بیان اینکه تاکنون دو دوره از همایش با رویکرد سوره مبارکه «یس» برگزار شده است، گفت: علت این امر وجود روایات محکم و صریح از معصومین(ع) در رابطه با این سوره مبارکه قرآن کریم است. پس از برگزاری این دو همایش بود که در این زمینه خانواده «یس» تشکیل شد که امروز بیش از ۱۰ هزار عضو دارد و این خانواده هر روز سوره مبارکه یس را تلاوت کرده و به ساحت مقدس حضرت فاطمه زهرا(س) هدیه میکند. اهمیت سوره مبارکه یس به عنوان قلب قرآن تا بدین حد است که پیامبر اکرم(ص) در این رابطه میفرمایند: «دوست دارم که شیرینی سوره مبارکه یس در قلب هر مؤمنی وجود داشته باشد».
وی در ادامه در رابطه با شخصیت مرحوم حجتالاسلام والمسلمین احمد احمدی که چهارده دوره دبیری همایش بانوان قرآنپژوه را بر عهده داشت، اظهار کرد: این شخصیت بزرگ در این چهارده سال با حوصله و سعه صدر فراوانی که داشت، مسیر همایش را به صورت فراجناحی پیش برد و طبق همین شیوه در رابطه با تمام کسانی که از ایشان تکریم میشد، تنها قرآن و معیار قرآنی ایشان را مد نظر داشت و حرکت سالمی را برای این همایش پایهگذاری کرد که امیدواریم روح بلند ایشان همواره از برکات این همایش بهرهمند باشند.
دبیر علمی همایش بانوان قرآنپژوه در مورد دلایل تأخیر در برگزاری این همایش بیان کرد: این همایش باید سال قبل برگزار میشد که به برخی دلایل برگزاری آن محقق نشد. یکی از دلایل تأخیر کسالت دبیر همایش (حجت الاسلام والمسلمین مرحوم احمد احمدی) بوده است. ایشان نمیتوانستند در جلسات حضور یابند و در ادامه نیز به رحمت خدا رفتند. ما نیز مایل نبودیم در زمان حضور ایشان دبیر دیگری فعالیت خود را آغاز کند.
بانوان قرآنپژوه به معنای واقعی کلمه برخاسته از نهاد و آرمان انقلاب اسلامی و سرمایه گرانسنگ جمهوری اسلامی هستند، تجلیل از نقش قرآنی بانوان به معنای بزرگداشت و تکریم محورِ نهاد خانواده و شخصیتی است که در پرورش نسلهای مختلف میتواند، اثرگذار باشد.
مرکز بانوان قرآنپژوه در طول سال با مراکز قرآنی، حوزههای علمیه خواهران، دانشگاهها، ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمانهای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مراکز استانها در ارتباط است و اطلاعات و آثار بانوان قرآنپژوه را در چهار بخش «پژوهشگران قرآنی» در دو حوزه داخلی و خارجی، «چهرههای شاخص هنرهای قرآنی» و «حافظان و قاریان، مدیران و مربیان و مفسران و داوران قرآن کریم» را دریافت میکند و در هماندیشی با صاحبنظران و اساتید، نفرات برتر را انتخاب میکند.
نظر شما