«حجت الاسلام حسین حقیقت» در پاسخ به این سئوال که چرا مطالعه در کشور ایران به صورت یه فرهنگ در نیامده است، به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، گفت:در معارف دینی کتاب و کتابخوانی ضروری شمرده شده است. نخستین آیه ای که بر پیامبر اکرم(ص) نازل شد،« اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ» بود یعنی نخستین پیام دین ما خواندن کتاب است. نخستین وظیفه مسلمانان، خواندن است و قرآن کریم بهترین و کامل ترین کتاب فرهنگسازی و انسان سازی است.
تشبیه زیبای امام علی(ع) درباره کتاب
رییس اداره آموزش تربیت مربی کودک و نوجوان دفتر تبلیغات اسلامی با بیان اینکه آیان ابتدای سوره علق خط و مشی یک مسلمان را مشخص کرده است، عنوان کرد: مسلمانان تشویق شدند که کتاب بخوانند و چه کتابی بهتر از قرآن کریم است. قرآن یعنی خواندن. به عنوان مسلمان وظیفه داریم، به دنبال عم و دانش باشیم و کتاب بخوانیم .کتاب خواندن باعث می شود که از حالت نا آگاهی و نا آشنایی به سمت آگاهی حرکت کنیم. در زمینه اهمیت مطالعه روایات زیادی داریم . امام علی (ع) تشبیه بسیار زیبایی در مورد کتاب دارند. امیرالمونین(ع) فرمودند« کتابها بوستان هستند» . انسانی که با کتاب انس دارد، گویی در میان بوستان قدم بر می دارد.
وی با اشاره به اینکه کتاب بهترین دوست و همنشین است، بیان کرد: سفارش های زیادی در آیات و روایات در مورد کتابخوانی شده است.بسیاری از بزرگان در مورد اهمیت کتاب سخن گفتند. امام علی(ع) فرمودند" بهترین و زیباترین کسی که با انسان سخن می گوید ، کتاب است". ایشان همچنین فرمودند« بنویس که اگر از بین رفتی، از نوشته هایت استفاده شود». ویکتور هوگو گفته است« برای نابود کردن یک فرهنگ نیاز به سوزاندن کتابها نیست ، کافی است کاری کنید که مردم کتاب نخوانند». بزگی نیز گفته است«مساله این نیست که کتاب چقدر گران است ، مساله این است که کتاب نخواندن چقدر برایت گران تمام می شود».شعر بسیار زیبایی که در ابتدایی خواندیم، من یار مهربانم دانا و خوش زبانم، به طور کامل گویای اهیمت کتاب است.
علامه طباطبایی عاشق مطالعه و تفکر بودند
حجت الاسلام حقیقت تصریح کرد: انس با کتاب باید از کودکی شکل گیرد تا در بزرگسالی تثبیت شود. روز 24 آبان که مصادف با وفات علامه طباطبایی است را به عنوان روز کتاب و کتابخوانی نامگذاری کردند. در وصف حالات ایشان آمده است که بسیار اهل مطالعه و تفکر بودند و تمام عمر خود را در این زمینه صرف کردند. تفسیر المیزان بارزترین اثر ایشان است. نقل شده است که ایشان آنقدر اهل مطالعه و تفکر بودند که وقتی در اواخر عمر به نزد دکتری رفته بودند. دکتر پس از بررسی های دقیق گفته بود«سلول های مغز ایشان به اندازه کافی کار کرده و در واقع ذهن ایشان اشباع شده است».
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه سیره علما و دانشمندان انس با کتاب بود، اظهار داشت: داماد علامه طباطبایی گفته بود:« علامه طباطبایی پشتکار زیادی داشتند، روز و شب نمی شناختند. در مقطعی که مشغول تفسیر المیزان بودند ، زمان زیادی ایشان را نمی دیدیم . بارها اتفاق می افتاد که غذا را فراموش می کردند».
علاقه و انس به کتاب باید از جنینی ایجاد شود
وی با بیان اینکه علاقه به کتاب باید از بچگی ایجاد شود، گفت: بچه ها از اطرافیان یاد می گیرند. اگر والدین اهل مطالعه باشند، انس با کتاب و کتابخوانی در بچه ها ایجاد می شود. کتاب خواندن یک مهارت و فعالیت است. کتابخوانی را باید از زمان جنینی شروع کنیم یعنی مادر در ایام بارداری علاوه بر مطالعاتی که خود دارد، شعر و داستانهایی برای جنین بخواند. جنین موجود زنده ای است که هم تغذیه جسمی می شود و هم تغذیه روحی. همان طور که غذاهایی که مادر می خورد بر روی جنین اثر دارد، حالات و احساسات و فعالیت های مادر نیز بر روی او اثرگذار است.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطر نشان کرد: برای نوزاد باید داستانها و شعرهای زیبا خوانده شود. در دوران خردسالی و کودکی هم کتابهای مناسب باید برای بچه خوانده شود . بدین ترتیب انسی نسبت به کتاب در بچه ایجاد می شود و کتاب جزئی از زندگی او خواهد شد. امروزه انواع و اقسام کتاب برای گروه های سنی مختلف داریم حتی کتاب حمام هم برای خرسالان داریم که خردسال در حمام با کتاب مشغول شود. باید از این امکانات استفاده شود.
تاثیر سبد کالای خانواده در کتابخوانی بچه ها
رییس اداره آموزش تربیت مربی کودک و نوجوان دفتر تبلیغات اسلامی اظهار داشت: . قدم اول در این زمینه باید از سوی پدر و مادر برداشته شود. وقتی در سبد کالای خانواده، کتاب وجود نداشته باشد، چه انتظاری هست که بچه کتابخوان شود. بعد از خانواده ها ، مهدهای کودک ، آموزش و پرورش ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ناشران، رسانه ها به خصوص صدا و سیما باید وظیفه خود را در قبال کتاب و کتابخوانی انجام دهند
وی بیان کرد: رسانه ها نقش موثری در ترغیب و تشویق مردم به کتاب و کتابخوانی داردند. این همه فعالیت و برنامه در صدا و سیما داریم که در قصه و قصه خوانی و کتاب در میان آنها کمرنگ است. نبابد برنامه های کتاب و کتابخوانی محدود به 24 آبان و هفته کتاب شود. باید از ظرفیت رسانه ها به خصوص تلویزیون برای تشویق مردم به مطالعه استفاده شود.
نظر شما