فرهنگ نماز با استفاده از باورهای دینی و نگرش های توحیدی ترویج شود

هیئت داروان بیستمین اجلاس سراسری نماز ترویج فرهنگ این فریضه الهی را رسالتی همگانی دانستند که برای تحقق آن باید زمینه های متناسب با باورهای دینی و هماهنگ با نگرش‌های توحیدی ایجاد شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، هیئت داوران بیستمین اجلاس سراسری نماز با صدور بیانیه ای پاسداری از ارزش‌های والای دینی در شرایط به شدت متغیر دنیای امروز را نیازمند بهره‌مندی از اندیشه عمیق و تدابیر سنجیده دانستند و گفتند: تحقق این مهم نیازمند بهره‌گیری از پژوهش‌های علمی کاربردی است.

 

بنابراین گزارش، متن این بیانیه به شرح ذیل است:

"رب اجعلنی مقیم الصلاة و من ذریتی ربنا و تقبل دعاء
پروردگارا مرا برپادارنده نماز قرار ده و از فرزندان من نیز. پروردگارا و دعای مرا بپذیرد. ابراهیم

راز پیوند حکومت صالحان و قبولی اعمال با اقامه نماز بیان حقیقت والایی است که حیطه نفوذ و گستره اثر این فریضه بزرگ الهی را آشکار می‌سازد. نماز بهترین جلوه پیوند خلق با خالق و عالی‌ترین معیار سامان‌بخشی به حیات آدمی است. در نماز زندگی معنا می‌یابد، کژی‌ها و ناراستی‌ها رنگ می‌بازد و شکوه شرق‌آفرین و جذاب ایمانیان جلوه‌گری می‌کند. نماز به عنوان بالاترین یاد خدا موجب آرامش روح و روان و پیشگیری از زوال عق و خرد و جلوگیری از سرکشی و طغیان است. سرگشتگی‌ها در حریم امن آن به نور فهم و بصیرت رهنمون می‌گردد و از بروز غفلت که موجب تنزل آدمی از شأن والای انسانی به سیرت بهائم و پست‌تر از آن است جلوگیری نموده، بیداری و هوشیاری را لازمه ایمنی از مکر شیاطین است، تقویت می‌نماید.

تعهد ما به همه آرمان‌های متعالی دینی و فضیلت‌های اخلاقی در اقامه این فریضه بزرگ محک می‌خورد و سمت و سوی تکاپوهای ما با نماز اعتبار می‌یابد. بنابراین برای یک جامعه دینی پایش این شاخص مهم ضرورتی اصیل و بسیار مهم است. این شاخص بیش و پیش از آنکه تنها از اقامه نماز آگاهی دهد همه دین‌داری ما را در خود منعکس می‌سازد و امور را بر مدار دین، استواری و اتقان می‌بخشد.

 

هیئت داوران مسائل روز و مرتبط با نماز را رصد می کند

بر این اساس هیئت داوری ستاد اقامه نماز که به موجب رهنمود مقام معظم رهبری به اجلاس سیزدهم شکل گرفته است، همه ساله با رصد تحولات این عرصه و ارزیابی تلاش نهادهای گوناگون می‌کوشد تا ارزیابی جامعی از وضعیت اقامه نماز در دستگاه‌های اجرایی کشور و کمیت و کیفیت برنامه‌های نهادهای مسئول به عمل آورده و در معرض دید متولیان امر قرار دهد.

قبل از بیان نتایج به دست آمده، هیئت داوران لازم می‌داند به چند توصیه و دستاورد کلی اشاره نماید:

 

توصیه‌ها و دستاوردها

1- اشاعه فرهنگ اقامه نماز، یک مسئولیت همگانی است که از یک سو نیازمند تبیین و انتشار نگرش‌ها و ارزش‌ها و از دیگر سو مستلزم زمینه‌هایی است که هم‌سو با باورهای دینی و هماهنگ با نگرش‌های توحیدی است. بر این اساس هیئت داوران با تقدیر از فعالیت‌هایی که عهده‌دار تقویت باورها و معرفی ارزش‌های نماز است حساسیت بیشتر متولیان امر را در پاسداری از فضای عمومی جامعه و سازگاری هرچه بیشتر آن با ارزش‌های دینی خواستار است.

2- در طی سال‌های گذشته بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری در حمایت دولت‌ها تلاش‌های متنوع و فزاینده‌ای در موضوع نماز شکل گرفته که در جای خود شایسته تقدیر و تشکر است اما همچنان به نظر می‌رسد که مأموریت‌هایی که سازمان رسمی هر دستگاه درصدد تحقق آن است متناسب با توسعه فرهنگ اقامه نماز به عنوان مهم‌ترین عامل در حفظ سلامت اعتقادی و پیشگیری از بروز ناهنجاری، باز تعریف نشده و اهتمام به نماز به عنوان یک وظیفه حاشیه‌ای تلقی می‌گردد. هیئت داوران وضعیتی را شایسته نظام اسلامی می‌داند که مأموریت هر دستگاه در هماهنگی و پیوستگی با رسالت اقامه نماز بازتعریف شود.

3- پاسداری از ارزش‌های والای دینی در شرایط به شدت متغیر دنیای امروز نیازمند بهره‌مندی از اندیشه عمیق و تدابیر سنجیده است و این نیز به مدد بهره‌گیری از پژوهش‌های علمی کاربردی میسر خواهد شد. در شرایط کنونی پژوهش‌های پراکنده‌ای در برخی از دستگاه‌ها به ویژه دستگاه‌های فرهنگی انجام شده است اما این حجم از تحقیقات به هیچ‌وجه تناسبی با نیاز فزاینده به این ضرورت مهم ندارد. هیئت‌ داوران لزوم افزایش پژوهش‌های مناسب و سنجیده بخصوص در سطح مراکز علمی و پژوهشی را تأکید می‌نماید.

4- با عنایت به گسترش روزافزون تکنولوژ‌ی‌های نوین به ویژه در فضای مجازی، هیئت داوران با تقدیر از دستگاه‌هایی که در این زمینه فعال بوده‌اند میزان بهره‌گیری از این قابلیت را در وضعیت کنونی کافی ارزیابی نکرده و بر بهره‌گیری بیشتر از این فضا توصیه می‌نماید.

5- مدیران در توسعه و تعمیق فرهنگ اقامه نماز، نقش الگویی، کلیدی و بسیار مؤثری دارند، هیئت داوران با تأکید بر این نقش اساسی مدیران ارشد را به اهتمام مؤثرتر در راهبری، نظارت و ارزیابی اقامه نماز واحدهای تابعه توصیه می‌نماید.

6- تبادل تجربه‌های موفق گام مهمی در کاهش فاصله‌های کمی و کیفی عملکرد دستگاه‌ها در رابطه با اقامه نماز است. هیئت داوران ستاد اقامه نماز را به اتخاذ تدابیری جهت تحقق این امر توصیه می‌نماید.

 

نتایج ارزیابی‌ها:

در ارزیابی برنامه‌های سال 1389، مجموعا عملکرد 39 دستگاه اجرایی در مرکز و 60 دستگاه اجرایی در سطح استان‌ها (بر اساس گزارش ناظران ستاد، اظهارنامه و مستندات ارسالی که هر دستگاه از برنامه‌های خود ارایه کرده بود) مورد بررسی قرار گرفت که نتایج این بررسی‌ها در پنج بخش شامل برنامه‌های عمومی، اختصاصی، ابتکاری، جهش‌ها و موفقیت‌های استانی به شرح زیر به استحضار متولیان محترم امور و دستگاه‌های مسئول می‌رسد:

 

الف- برنامه‌های عمومی:
هیئت داوران در بخش برنامه‌های عمومی شامل: ... ضمن تقدیر از تلاش‌های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور، عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت کشور را شایسته تقدیر ویژه می‌داند.

 

ب- برنامه‌های اختصاصی:
برنامه‌های اختصاصی نشانه‌های معتبری از اهتمام به توسعه فرهنگ نماز در چارچوب مأموریت و رسالت هر دستگاه و متکی بر قابلیت‌ها و ظرفیت‌های متمایز آن می‌باشد و گامی بسیار مهم در ایفای نقش‌های خاص هر دستگاه نسبت به توسعه فرهنگ نماز است.

هیئت داوران ضمن تقدیر از دستگاه‌های پیش‌گام در برنامه‌های اختصاصی بر گسترش و تعمیق این رویکرد به ویژه در سطح دستگاه‌های فرهنگی تأکید می‌نماید.

هیئت داوران در بخشی از برنامه‌های اختصاصی ضمن تقدیر از تلاش‌های وزارت راه و شهرسازی در اجرای برنامه نظارت بر برنامه‌های زمان حرکت رسانه‌های سفری به ویژه هواپیما برای جلوگیری از تضییع نماز مسافر، سازمان‌ اوقاف و امور خیریه در اجرای برنامه اقامه نماز جماعت در اجرای برنامه، برگزاری جشنواره سراسری فرهنگی و هنری با موضوع نماز، عملکرد وزارت آموزش و پرورش را به جهت احداث و تکمیل نمازخانه‌های مدارس فاقد نمازخانه، تجهیز و زیباسازی نمازخانه‌های مدارس، اقامه ی نماز جماعت ظهر و عصر در کلیه ی واحدهای آموزشی، وزارت راه و شهرسازی حوزه مسکن و شهرسازی را به جهت: اجرای طرح مکان یابی مساجد در شهرهایی که طرح جامع آنها به تصویب رسیده یا می رسد – واگذاری و آماده سازی زمین موردنیاز جهت احداث مساجد در شهرهای قدیم، جدید، شهرکهای مسکونی و طرح مسکن مهر و شهرداری تهران را به جهت: احداث مسجد یا نمازخانه در ؟؟ و پراک ها و فرهنگسراها و سایر مراکز وابسته به شهرداری – کمک به ؟؟؟ نمازخانه های مدارس شهر تهران بخش اذان در اوقات شرعی در مجموعه های خدماتی و رفاهی و تفریحی وابسته به شهرداری تهران – آموزش و توانمندسازی خانواده ها به ویژه مادران در زمینه ی شیوه های دعوت فرزندان به نماز در مراکز فرهنگی وابسته شایسته تقدیر ویژه می شناسد.

 

ج – برنامه های ابتکاری:
هیئت داوران با بررسی کلیه فعالیت های انجام شده میزان ابتکار، خلاقیت و نوآوری در عرصه پژوهش، آموزش، ترویج و تبلیغ اقامه نماز را در اندازه های مورد انتظار ارزیابی نکرده و ضمن اینکه هیچ یک از فعالیت های سال 89 را واجد این ویژگی ها تشخیص نمی دهد بر لزوم ابتکار، خلاقیت و نوآوری بیشتر در موضوع اقامه نماز تاکید دارد.

 

د – جهش ها:
هیئت داوران از حیث پیشرفت قابل ملاحظه در اهتمام به نماز و مدیریت و راهبری برنامه های توسعه و ترویج فرهنگ اقامه نماز در مقایسه با سنوات قبل عملکرد کمیته ی امداد امام خمینی (ره) را شایسته تقدیر می داند.

 

و – موفقیت های استانی:
هیئت داوران با تقدیر از مجموعه نیروهایی که در کلیه استان های کشور به بررسی، ارزیابی و داوری برنامه های مربوط به نماز اهتمام نموده اند:

1- عملکرد برنامه های عمومی واحدهای استانی بنیاد شهید و امور ایثارگران، سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، سازمان تبلیغات اسلامی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، وزارت آموزش و پرورش و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه کار و امور اجتماعی را شایسته تقدیر می شناسد.
2- همچنین درخصوص برنامه های اختصاصی واحدهای استانی، عملکرد وزارت آموزش و پرورش را از جهت ... شایسته تقدیر می شناسد.

با توجه به تمایزات حیطه عمل و مخاطبین دستگاهها هیئت داوران بر این نکته تاکید می نماید که: برگزیدگان در فرایند ارزیابی و داوری به مفهوم ممتاز بودن دستگاه از حیث تحقق اقامه نماز نبوده و منحصراً اتقان و استحکام برنامه ها و میزان اهتمام دستگاه در امر نماز مورد قدردانی قرار گرفته است.

اعضاء هیئت عالی داوری ستاد اقامه نماز:

مجتبی کلباسی

محسن میرزایی
محمدحسین رضایی

سیداحمد زرهائی
سیدمرتضی ال صاحب فصول

ابراهیم آقابابایی

سیدمحمد عبداللهی

پایان پیام/
 

کد خبر 74358

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha