فرهنگ بومی پخت نان تنوری  رو به فراموشی

پخت نان تنوری از دیر باز جز فرهنگ اصیل مردمان بومی روستاهای جنوب کرمان بوده و بخشی از فعالیت های روزانه مردم بومی این منطقه به پخت این نوع نان اختصاص داشته است

خبرگزاری شبستان _ جنوب کرمان: نان همواره به عنوان قوت غالب و نیز برکت سفره، از جایگاه ویژه ای در فرهنگ مردم ما برخوردار است و بر اساس آموزه های دینی نان دارای حرمت، و برکتی الهی است و درباره نان احادیثی از ائمه اطهار علیهم السلام داریم.

 پیامبر اکرم صلی الله علیه در حدیثی می فرمایند؛ «فَاِنَّ الْخُبْزَ مُبارَکٌ اَرْسَلَ اللَّهُ لَهُ السَّماءَ مِدْراراً وَلَهُ اَنْبَتَ اللَّهُ الْمَرْعَی وَبِهِ صَلَّیْتُمْ؛ نان مبارک است. خدای بزرگ برای [به دست آمدن ] آن، آسمان را فرستاد که بسیار ببارد، و به خاطر نان زمین را رویاند. و به وسیله نان است که می توانید، نماز بخوانید.».

در گذشته های دور روستائیان گندم هایی را که کشت می کردند به آسیاب برده و با آنها آرد تهیه می کردند، اما با ورود فن آوری به زندگی مردم، امروزه خبری از آسیاب های قدیمی نیست و روستائیان آرد مورد نیاز خود را  به نرخ تعاونی و از طریق دهیاری های روستاها و یا با نرخ آزاد از مراکز توزیع آرد در سطح شهر ها خریداری می کنند.

پخت نان محلی بر طبق اداب اقوام ایرانی، در مناطق مختلف کشور متفاوت است و در بسیاری از مناطق جنوب کرمان پخت نان محلی « تنوری » مرسوم است.

پخت نان تنوری از دیر باز جز فرهنگ اصیل مردمان بومی این  روستاها بوده و بخشی از فعالیت های روزانه مردم بومی این منطقه به پخت این نوع نان اختصاص دارد اما چند صباحی است این فرهنگ بومی اصیل، در برخی از روستاها دستخوش تغییراتی شده و در حال کمرنگ شدن است.

 


  در یکی از صبح های دل انگیز پائیزی، خبرنگار خبرگزاری شبستان برای بررسی این موضوع وارد روستای الله آباد سید شد، پس از ورود به روستا با چند نفر از زنان  روستایی برخورد کرد که در حال پخت نان تنوری بودند.

 

 در خصوص چگونگی یادگیری پخت نان تنوری، یکی از زنان روستا به خبرنگار شبستان، گفت: دختران روستایی تقریبا از سن 10 سالگی طریقه پخت نان تنوری را از مادران خود یاد گرفته و نان می پزند.

وی افزود: ما از این نوع نان در وعده های غذایی صبحانه، ناهار و شام استفاده می کنیم.

 


یکی دیگر از زنان روستا با اشاره به برخی از فواید نان تنوری به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: ما در تهیه این نوع نان از جوش شیرین یا هر ماده افزودنی دیگر استفاده نمی کنیم و فقط از خمیر ترش برای تهیه خمیر آن استفاده می کنیم، این نوع نان به ندرت بیات می شود و در نتیجه دور ریز ندارد.

وی گفت: در گذشته پخت این نان برای روستاییان صرفه اقتصادی داشت و می توانست به بهبود اقتصاد خانوارهای کم بضاعت روستایی و زنان سرپرست خانوار در روستاها کمک کرده و با آنها با فروش این نان ها می توانستند امرار معاش کنند اما  متأسفانه چند صباحی است  مردم تمایل چندانی به پخت نان ندارند.

وی افزود: چندین سال قبل هر کیسه آرد به نرخ تعاونی با قیمت پانصد تومان به دست اهالی روستاها می رسید اما چند سال گذشته قیمت آرد شروع به افزایش کرد، تا جایی که امروز قیمت تمام شده هر کیسه آرد تعاونی برای روستائیان حدود 37 هزار تومان است.

 

در ادامه خبرنگار خبرگزاری شبستان دلیل یا دلایل کم رنگ شدن این فرهنگ اصیل بومی و راه احیا و رونق آن را از زبان دهیار روستا جویا شد.

 

ایمان شریفی دهیار روستای الله اباد سید، در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: افزایش قیمت آرد موجب شده تا قدرت خرید مردم پایین آمده و یکی از دلایل اصلی کمرنگ شدن این فرهنگ بومی اصیل همین افزایش قیمت آرد است.

 

وی در ادامه تصریح کرد: از آنجایی که تعداد نانوایی صنعتی در روستاها رو به افزایش است و قیمت نان نانوایی با قیمت نانی که از پخت کیسه آرد به دست می اید. تفاوت چندانی ندارد بنابراین روز به روز تمایل روستائیان به خرید نان از نانوایی ها بیشتر می شود.

شریفی افزود: امروزه به دلیل خشکسالی، کمبود آب و هزینه های زیاد، کشت گندم کاهش یافته و مقرون به صرفه نیست بنابراین همین مقدار کم نیز تاثیر قابل توجهی بر کاهش قیمت گندم ندارد.

دهیار روستا در پایان خاطرنشان کرد: اگر کیسه آرد با قیمت ارزان تر در اختیار مردم روستا قرار گیرد، به طور حتم قیمت نانی که فرد روستایی می پزد کمتر از قیمت نان خریداری شده از نانوایی خواهد شد، در این صورت پخت نان رونق سابق خود را به دست می آورد.

کد خبر 743495

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha