به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، همراهی ایران و عراق به خصوص در دولت جدید بغداد به گونه ای است که حالا رسانه های اروپایی و عربی به این تحلیل روی آورده اند که تلاش های آمریکا برای از بین بردن این همراهی به نتیجه نخواهد رسید.
در همین رابطه، یک وبگاه تحلیلی مستقر در لندن درباره سرپیچی عراق از همراهی واشنگتن در تحریمهای ضد ایرانی نوشت: اتخاذ چنین موضعی از سوی بغداد موجب رنجش سیاستمداران آمریکا میشود.
وبگاه «العربی» در این زمینه با اشاره به وضعیت کنونی دولت جدید عراق نوشت: بغداد اعلام کرده که تحریمهای واشنگتن علیه تهران را پیروی نمیکند. این موضع عراق به احتمال زیاد سیاستمداران آمریکایی به ویژه آنهایی که به «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق به عنوان نامزد مصالحه بین آمریکا و ایران مینگریستند را میرنجاند.
این وبگاه با اشاره به سخنان نخست وزیر عراق در مورد تهران در چند روز گذشته مبنی بر اینکه « دولت وی دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران که بخشهای حیاتی بانکداری، حمل و نقل و انرژی این کشور را نشانه گرفته همراهی نخواهد کرد.» نوشت: سخنان نخست وزیر عراق تنها کمتر از یک هفته پس از میزبانی ایران از «برهم صالح» رئیس جمهور عراق بیان شد. این سفر دیپلماتیک نیز فقط 2 هفته پس از اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران صورت گرفت.
به نوشته العربی، به نظر میرسد آخرین اعلامیههای عراق نشان از همراهی این کشور با ایران دارد و شاید تحریمهایی علیه این کشور را به خاطر عدم همکاری بینالمللی با آمریکا بابت ایران شامل شود. در هر صورت، عراق نشان داده که به چه کسی وفادار است؟
این نشریه در خاتمه نوشت: اگر آمریکا قصد دارد نفوذ ایران در عراق را از بین ببرد، این کار را نمیتواند با اتکا به متحدان منطقهای مانند عربستان سعودی انجام دهد زیرا دولت آل سعود فاقد اهرم فشار و نفوذ چون ایران است.
اما هفته گذشته نیز وال استریت ژورنال در خبری نوشت که آمریکا در حال اعمال فشار بر عراق است تا از تداوم همکاریهای این کشور در حوزه انرژی با ایران جلوگیری کند.
این رسانه افزود که آمریکا قصد دارد تا شرکتهای آمریکایی و برخی متحدین منطقه خود نظیر عربستان را جایگزین ایران در بازار انرژی عراق کند و از طرفی موانع جدی بر سر همکاریهای اقتصادی بغداد ـ تهران به وجود بیاورد.
در ادامه گزارش وال استریت ژورنال آمد که این اقدام بخشی از هدف گستردهتر آمریکا برای فاصله انداختن بین ایران و عراق و کاهش نفوذ تهران در این کشور عربی است. ایران و عراق ۱۴۵۸ کیلومتر مرز مشترک دارند و با توجه به اینکه اکثر جمعیت عراق را شیعیان تشکیل میدهند، روابط بسیار نزدیکی نیز از این مسیر بین دو کشور شکل گرفته است.
این رسانه آمریکایی ادامه داد که علیرغم آنکه عراق یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان محسوب میشود، اما برای تأمین برق و گاز مردم خود به شدت به ایران وابسته است.در طول تابستان گذشته و با قطع شدن مقطعی صادرات برق ایران به عراق، شهرهای بزرگ این کشور نظیر بصره با خاموشی گسترده روبرو شدند.
به گزارش شبستان، دولت جدید عراق پس از بر سرکار آمدن تمام توان خود را به منظور تحکیم روابط با ایران به کار گرفته و در زمینه همکاری های اقتصادی بغداد می کوشد که تهران را همچنان هم پیمان خود نگاه دارد.
در همین رابطه، «لقمان الفیلی» سخنگوی ریاست جمهوری عراق هفته گذشته در گفت و گو با الفرات گفت: تحریمهایی که علیه ایران تحمیل شده، بخشی از تنش منطقه است و ضرورت دارد تا شهروندان تحت محاصره قرار نگیرند و ما برای کاهش تنش همکاری خواهیم کرد.
۲ هفته گذشته نیز «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق به تهران آمد و در این سفر توافقنامه های اقتصادی میان دو کشور به امضا رسید و در خصوص تبادل برق، گاز، فراورده های نفتی و همچنین فعالیتهای دو کشور در زمینه های کشف و استخراج نفت و اتصال راه آهن دو کشور از سمت غرب و جنوب رایزنی هایی میان مقامات صورت گرفت و شرکت ایرانی قرار شد با همکاری وزارت دارایی عراق راه آهن شلمچه را با تکمیل ۳۵ کیلومتر به بصره متصل کند تا روند انتقال محموله های تجاری و مسافر میان دو کشور بویژه در ایام اربعین تسهیل شود.
ایران و عراق برای ایجاد یک منطقه آزاد تجاری میان ۲ کشور نیز توافق کردند تا در این منطقه آزاد تجاری صنایع مشترک ۲ همسایه تولید شود./
نظر شما