به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حبیبرضا ارزانی با اشاره به این موضوع که در تعابیر اسلامی (قرآن و روایات اسلامی) همواره به بحث وحدت امت اسلامی و جایگاه بسیار ویژه آن تاکید بسیاری شده است، اظهار کرد: خداوند در قرآن، انسان را به وحدت دعوت میکند (وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا) ما در برخی موارد از این "جَمِیعًا" غفلت میکنیم و این اعتصام به حبلالله خوب است اما خداوند تاکید بر جمع بودن آن دارد. در آیه ۴۶ سوره سبا خداوند میفرماید اگر میخواهید قیام کنید، دو نفر باشید و اگر نفر دومی نبود، آن گاه به تنهایی میتوانید قیام کنید. یعنی در اسلام اصل بر جمع و وحدت داشتن است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه پس از رحلت پیامبر (ص) آن گونهای که ایشان به آن اشاره داشتند جانشینشان انتخاب نشد، گفت: اما باید این نکته را در نظر داشته باشیم که پس از پیامبر (ص) حضرت علی (ع) ۲۵ سال سکوت کرد و مهمترین دلیل آن ایجاد اتحاد در بین مردم بود. در روایات داریم که حضرت علی (ع) پشت سر خلفا نماز میخواندند چون حفظ وحدت در بین مسلمانان از مهمترین مسائل است.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان این مطلب که امام راحل برای حفظ انقلاب میفرماید که حفظ نظام از اوجب واجبات است، گفت: شاید امام (ره) این سخن را در راستای انقلاب به کار بردند، اما ما هم میتوانیم در دنیای امروز بگوییم که حفظ وحدت از اوجب واجبات است؛ باید بگوییم که برترین واجبها در دنیای امروز حفظ وحدت است. وحدت یک بحث مباح و عادی نیست بلکه لازم و ضروری است.
ارزانی تاکید کرد: وحدت به معنی تغییر مذهب نیست بلکه به معنی این است که هر فردی هر عقیدهای که دارد، آن عقیده را برای خود حفظ کرده و در عین حال به دیگری بیاحترامی و بیحرمتی نکند و بر مشترکاتی همچون کتاب، قرآن، سنت و ... تاکید کند. مسلمانان بدانند که آنها همگی یک دشمن مشترک دارند. قرآن که کتاب متعالی است در ۱۴۰۰ سال قبل حتی اهل کتاب را نیز به اینکه در کنار مسلمانان قرار بگیرند، دعوت میکند چرا که آنان هم با هم مشترکاتی دارند و خدای همگان مشترک است و دشمن مشترکی در گذشته به نام طاغوت داشتند که خداوند در قرآن کریم همگان را به اینکه در وحدانیت حضرت معبود، گرد یکدیگر جمع شوند، دعوت کرده است.
وی خاطرنشان کرد: اگر چه مسلمانان در جزئیات اختلافاتی دارند اما اگر به جامعه امروز نگاه کنیم، میبینیم که حتی در جوامع شیعه نیز یک مرجعی در خصوص موضوعی نظری دارد و مرجع دیگری در خصوص همان موضوع نظر دیگری را اعلام میکند. اما آیا ما میتوانیم بگوییم که چون نظر این دو متفاوت است، آن یکی را قبول نداریم؟ گسترش اسلام در جهان رو به افزایش است اما در عین حال باید این را هم در نظر داشته باشیم که الحاد نیز به سمت گسترش پیش میرود. ما در جهان شاهد این هستیم که برخی حتی به این سمت حرکت میکنند که پایبند به دینی نباشند بلکه فقط اخلاقیات را حفظ کنند که این میتواند یک خطر برای کل مردم جهان باشد.
برای توسعه وحدت از فضای مجازی کم استفاده میکنیم
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد یادآور شد: تنها راه برای برون رفت از مشکلات جهان اسلام وحدت است. ما با وحدت به تعالی میرسیم و تنها راه مبارزه با دشمن مشترک نیز وحدت است. ما باید برای رسیدن به بحث وحدت مسلمانان و اهل سنت را از رهبران آنها جدا کنیم. اگر رهبران عربستان در مقابل ما هستند و ما هم در مقابل سیاست استکباری آنها میایستیم اما در عین حال همواره کنار مردمانشان هستیم و نباید این تصور را داشته باشیم که اگر حاکمان آنها به سمت چیزی میروند، یعنی مردم آنها هم همین گونه هستند. در سالهای گذشته شیخ شلتوت مذهب شیعه را به رسمیت شناخت و این نگاه از آن دارد که اهل سنت هم شیعه را قبول دارد. اما شاید برخی از حاکمان به دلیل منافع دنیایی به سمت دیگری حرکت کنند.
ارزانی ادامه داد: یکی از راههای توسعه وحدت که ما کمتر روی آن توجه میکنیم، فضای مجازی است. ما برای توسعه وحدت کمتر از فضای مجازی استفاده میکنیم. چرا مقام معظم رهبری به جوانان غربی و اروپایی نامه مینویسد چون میداند روح جوان پاک است و همچون زمین خالی است که هر چه بکارد، همان را برداشت میکند. ما باید با استفاده از فضای مجازی از این روح و قلبهای پاک جوانان استفاده کنیم و اسلام را که سراسر نشأت گرفته از پاکی و خوبی است، ترویج بدهیم. بحث وحدت نه تنها در رابطه با شیعه و سنی صدق میکند، بلکه ما میتوانیم این مهم را در سطح جهان نیز ترویج بدهیم.
نظر شما