به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشورمان با متوسط تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد از مجموع تولید جهانی زعفران (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در سال) در این زمینه مقام اول را داراست. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵ تن، مقام دوم و کشورهای هندوستان، جزایر اسپرون روسیه، سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن، مجموعاً مقام سوم را به خود اختصاص میدهند.
بنابراین گزارش، پیشرفت های روزافزون ما در عرصه تولید محصولات کشاورزی و به ویژه کشت زعفران به جایی رسیده است که امروز از 430 تن زعفران تولیدی جهان، 400 تن آن در ایران تولید می شود.
«علی حسینی»، عضو شورای ملی زعفران در حاشیه در همایش آموزش و ترویج کشت زعفران که در اتاق بازرگانی کرمانشاه برگزار شد گفته است: «از 430 تن زعفران تولیدی جهان، 400 تن آن در ایران تولید می شود و ایران 90 درصد صادرات آن در جهان را با بالاترین کیفیت به خود اختصاص داده است. ایران فقط به 50 کشور از 180 کشور زعفران صادر می کند و این وظیفه دولت و بخش خصوصی است که با هم افزایی با یکدیگر بازار بیشتری برای زعفران ایران پیدا کنند.»
وی ادامه داده است: « نیاز اکنون جهان 430 تن زعفران است و کشورمان هم همین میزان تولید می کند، اگر دسترسی به بازار جدید بوجود بیاید کشورمان پتانسیل تولید چند برابر نیاز بازار جهانی را نیز دارد.»
عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه استان های خراسان رضوی و جنوبی به تنهایی می توانند نیاز جهانی زعفران را به راحتی تامین کنند، افزود: «در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی و کم آبی در کشور در 20 استان کار کشت زعفران شروع شده است.»
در رابطه با میزان تولید زعفران در کشور «جواد میر عرب»، معاون برنامه ریزی و بین الملل گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی نیز در حاشیه جشنواره زعفرانیه خمین خبر داده است که :«135 تن زعفران خشک در هفت ماه امسال به کشورهای دیگر صادر شد. صادرات زعفران در سال جاری 178 میلیون دلار ارزآوری و تولید ثروت برای کشور داشته است.»
وی اظهارداشت: «صادرات محصول زعفران امسال از نظر وزنی 48 درصد و از نظر ارزش 27 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است. سطح زیر کشت زعفران در کشور 108 هزار هکتار است و پیش بینی می شود 400 تن زعفران خشک امسال از آن برداشت شود.»
معاون برنامه ریزی و بین الملل گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: «پارسال 367 تن زعفران در کشور تولید شد که 263 تن آن به کشورهای هدف صادر شد و پیش بینی می شود صادرات و تولید امسال افزایش یابد.»
این در حالی است که چندی پیش به گفته معاون علم و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرده بود که 95 درصد زعفران دنیا توسط ایران تولید و صادر می شود. کشورمان برای توسعه کشت این کالا برنامه ریزی های فراوانی را دارد و به تازگی نیز کشت زعفران بدون آب و خاک با روش هواکشت توسط پژوهشگران سیستان و بلوچستان انجام شده است.
«محسن حمیدیان پور»، عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در مورد فرایند انجام این طرح گفته است: «امروزه روند افزایش دما و کاهش میزان بارش که از آن به عنوان گرمایش جهانی یاد می شود یکی از مهمترین دغدغهها و مشکلات زیست محیطی است. از طرفی افزایش جمعیت و استفاده نادرست از منابع آب موجود، منجر به کم آبی استانی مانند سیستان و بلوچستان شده است. ما با تغییر سبک کشاورزی و همچنین استفاده از گیاهان خشکی دوست، استراتژیک و باارزش مانند زعفران می توانیم شغل و معیشت پایدار ایجاد کنیم.»
وی با اشاره به اینکه زعفران گیاهی است که در مناطق گرم و خشک و دارای زمستان معتدل رشد می کند که بر این اساس در سیستان و بلوچستان به دلیل نوع اقلیمی آن امکان رشد و نمو این گیاه ضعیف و با ریسک بالا به ویژه در خصوص گل دهی همراه است» گفت: «این درحالی است که اگر محیطی ایزوله فراهم شود می توان شرایط رشد و نمو این گیاه را در دست گرفت و آن را با بازدهی بیشتر، معطرتر و خوشرنگتر تولید کرد.»
حمیدیان پور در مورد روش جدید کشت زعفران گفت: «یکی از روش های جدید کشت بدون آب و خاک یا هواکشت است که در این روش نیاز آبی به صفر می رسد و به خوبی می توان با مشکل بی آبی سازگار شد همچنین این روش به خاک نیز نیاز ندارد. در این روش با استفاده از کولرهای آبی و گازی، هم سرما و هم رطوبت مورد نیاز زعفران تامین می شود. این روش مناسب برای روستاییان و ساکنان همجوار با بیابان لوت مانند نصرتآباد، گراغه، انجیرک و بسیاری دیگر از مناطق استان سیستان و بلوچستان است ضمن آن که استفاده از این نوع کشت موجب افزایش بازدهی به چندین برابر می شود. این محصول به دلیل محیط ایزوله نسبت به روش سنتی دارای ارزش ریالی بیشتری است.»
یادآور می شود: بر اساس آمار گمرك ايران بیشترین حجم صادرات زعفران ایران به ترتیب اولولیت به کشورهای امارات متحده عربی، اسپانیا، چین، عربستان سعودی، هند، سوئد، هنگ کنگ، ایتالیا، تایوان و قطر است./
نظر شما