کتاب‌خوانی باید به یک جنبش اجتماعی تبدیل شود

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز سعی دارد از طریق برگزاری جشنواره‌هایی مانند مروجان کتاب، باشگاه‌های کتاب‌خوانی و تفاهم‌نامه‌هایی با مدرسه‌ها در فضای کتاب و کتاب‌خوانی، فرصت بیشتری را فراهم کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «سید عباس صالحی» در حاشیه روز کتابگردی درباره وضعیت کاغذ گفت: دولت جناب آقای روحانی رویکرد قابل توجهی در ثبات نرخ ارز داشته است، زیرا این موضوع به اقتصاد کشور و عوامل متاثر از آن کمک می‌کند.

 

وی ادامه داد: تا بهمن‌ماه سال گذشته دولت به شکل قابل توجهی نرخ ارز را ثابت نگه داشت. نگهداری نرخ ارز کار راحتی نیست اما آقای رئیس جمهور تلاش زیادی در این زمینه داشت و از دولت‌های موفق در این زمینه بود اما به خاطر بدعهدی‌هایی که رخ داد اتفاقات امروز را شاهد هستیم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: بعد از خروج آمریکا از برجام شرایط تغییر کرد. دولت در زمینه تک نرخی شدن ارز وارد کار شد تا با نرخ دولتی ارز کالای اساسی را وارد کرده که فشار کمتری به مردم وارد شود. نرخ ارز برای کالای اساسی در ابتدا ۳۸۰۰ تومان و سپس ۴۲۰۰ تومان تعیین شد. 

 

صالحی در ادامه گفت: تلاشی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام داد این بود که کاغذ هم در ردیف کالاهای اساسی قرار بگیرد. با توجه به تجربه‌هایی که از دوره قبل داشته‌ایم به دنبال این بوده‌ایم که وارد توزیع کاغذ نشویم، اما شهریورماه امسال به نظر آمد باید در این زمینه ورود کنیم و براین اساس کارگروه کاغذ تاسیس شد.

 

وی افزود: تلاش در این کارگروه بر این بود که عناصر دولتی اعم از صنوف و مجموعه‌های منتفع از کاغذ حضور داشته باشند. دبیرخانه این کارگروه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد که به تازگی کار خود را آغاز کرده است. تاکید ما برای اینکه مجموعه‌های مختلف در این کارگروه حاضر باشند تلاش برای کاهش احتمال رانت‌ و توزیع غیرموجه کاغذ بوده است، همچنین به دنبال این بوده‌ایم که تصمیم‌های این کارگروه شفاف باشد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه کاغذ در ابتدا تلاش داشت کاغذ جزئی از کالاهای اساسی باشد، سپس به دنبال این بودیم که ساختار درست با مشارکت مجموعه‌های مختلف و شفافیت حداکثری را در زمینه ورود و توزیع کاغذ داشته باشیم و نظارت به صورت همگانی در این بخش باشد.

 

صالحی در مورد بحران کاغذ در ماه‌های اخیر نیز توضیح داد: بنده نمی‌گویم مشکلی در زمینه کاغذ نداریم ولی تلاش می‌کنیم این موضوع را کنترل کنیم و مشکلات را به حداقل برسانیم.

 

وی همچنین درباره شفافیت واردات کاغذ با نرخ دولتی که از سال گذشته وارد کشور شده و اینکه هزاران تن کاغذ وارد شده به کجا رفته است، گفت: این حرف کاملا درست است و باید واردات کاغذ پیش از شکل‌گیری این کارگروه شفاف شود. باید این موضوع به صورت مطالبه عمومی مطرح گردد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مشکلات حوزه نشر نیز اظهار کرد: حوزه کتاب و نشر مشکلات و درد و دل‌های قدیمی دارد و من نسبت به آن‌ها آشنا هستم. متاسفانه فضای حوزه نشر و کتاب به دلایل مختلف دچار مشکل است. ما در حوزه تولید کتاب روند رو به رشدی داشته‌ایم اما روند استفاده از کتاب تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد. مجموعه‌های مختلف باید به کمک صنعت نشر بیایند تا روند تولید کتاب با سرانه مطالعه فاصله کمتری داشته باشد.

 

صالحی تصریح کرد: سرانه مطالعه ما دوازده و نیم دقیقه است، این سرانه مطالعه با میزان تولید کتاب و کتاب‌هایی که از بیرون می‌آیند فاصله زیادی دارد. به نظر می‌رسد نیاز به یک نهضت ملی داریم و همه گروه‌ها و نهادها باید حضوری جدی‌ در این زمینه داشته باشند.

 

وی ادامه داد: نظام آموزش و پروش مبتنی بر کتاب کنکوری است و در زمینه مطالعه آزاد کودکان اخلال ایجاد می‌کند؛ همان‌طور که احساس می‌کنیم شهرمان اکسیژن کمی دارد و دست در دست هم می‌دهیم تا این مشکل حل شود، باید این احساس را داشته باشیم که کتاب نخواندن برای فرهنگ ملی کشورمان هم مضر است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: فرهنگ ملی ما با کتاب آمیخته است و نیازمند این است که رسانه‌ها به این موضوع بپردازند. باید دست به دست هم دهیم تا این نهضت ملی به صورت گسترده حرکت کند.

 

صالحی با بیان دغدغه‌های خود در مورد مطالعه گفت: خانواده‌ها نسبت به درس‌خوانی دانش‌آموزان حساس هستند و نسبت به کتاب‌خوانی حساس نیستند و این امر خوبی برای توسعه فرهنگ نیست. مساله کتاب‌خوانی باید به یک جنبش اجتماعی تبدیل شود، دولت نمی‌تواند نقش اصلی را در این زمینه داشته باشد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز سعی دارد از طریق برگزاری جشنواره‌هایی مانند مروجان کتاب، باشگاه‌های کتاب‌خوانی و تفاهم‌نامه‌هایی با مدرسه‌ها در فضای کتاب و کتاب‌خوانی، فرصت بیشتری را فراهم کند.                    

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد قانون کپی‌رایت نیز اظهار کرد: مسئله این است که قانون حمایت از نویسندگان قدیمی است و به همین دلیل اتفاق‌های قابل توجهی در حوزه نشر افتاده است. به همین دلیل نیازمند تجدیدنظر در این زمینه هستیم. طرحی که برای حمایت از نویسندگان به کمیسیون حقوق قضایی مجلس ارائه شده است، مراحل نهایی خود را پشت سر می‌گذارد، پیش‌بینی‌هایی در این لایحه شده که به حمایت معنوی پدیدآورندگان داخلی و خارجی اهمیت بیشتری می‌دهد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه توجه به کتاب‌فروشی‌های محلی که در معرض آسیب‌های بسیار هستند نیز گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سعی دارد منابعی را که می‌تواند به حفظ کتاب‌فروشی‌ها کمک کند، بیشتر کرده و افق گسترده‌تری برای این موضوع در نظر بگیرد.

 

صالحی در پایان تصریح کرد: تسهیلات حمایتی از کتاب‌فروشان وجود دارد و این تسهیلات در اختیار آن‌ها قرار می‌‌گیرد تا بتوانند فضای خود را توسعه بدهند و کتاب‌فروشی‌ها تجهیز شوند. این وام با سود کم اتفاق می‌افتد. همچنین طرح‌های فصلی کتاب نیز با این نگاه شکل گرفته‌اند. نباید فراموش کرد که کتاب‌فروشی‌ها دریچه تنفسی برای محلات هستند و باید تلاش کنیم آن‌ها را حفظ کرده تا به توسعه فرهنگی کمک کنیم.

کد خبر 742232

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha