به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، واژه «پول کثیف» اولین بار در اسفند ۹۳ از زبان وزیر کشور جاری شد.
«عبدالرضا رحمانی فضلی» در گردهمایی روسای پلیس مبارزه با مواد مخدر کشور با اشاره به ورود بخشی از پولهای کثیف ناشی از قاچاق مواد مخدر به سیاست، گفت: «ورود این پولها در چرخه انتخاباتی متاسفانه باعث ایجاد شکاف اعمالنظر و اعمالقدرت توسط برخی افراد شده است؛ تا جایی که اگر دقت لازم را نداشته باشیم، ورود این پولها توانایی آن را دارد که قدرتها را نیز آلوده کند.»
این اظهارات وزیر کشور واکنش های تندی از سوی برخی جناح ها داشت و گویی او با این سخنان آن ها را زیر سوال برده است.
این فشارها و انتقادها از وزیر کشور تا جایی ادامه داشت که رئیس مجلس شورای اسلامی نیز نسبت به سخنان رحمانی فضلی واکنش نشان داد و گفت: اخیرا یکی از وزرا دو بار مطلبی دال بر ورود پول های قاچاق به ساختار قدرت مطرح کرده است. اگر اطلاعی از چنین انتقال پولی در انتخابات اخیر دارند که آنها را به قدرت رسانده اعلام کنند؛ اینگونه گرد و مبهم حرف زدن چه فایده ای جز ایجاد شبهات بلاوجه برای کشور دارد مگر مملکت قانون ندارد، اگر کسی از اینگونه اقدامات اطلاعی دارد باید در اختیار قوه قضاییه قرار دهد تا رسیدگی شود.
اما این واکنش ها موجب سکوت وزیر کشور نشد و او بار دیگر در این رابطه اظهار داشت: ما در مورد پولهای کثیف و ورود آنها به سیاست به کسانی که در قدرت هستند هشدار دادیم و گفتیم که اگر دقت نکنید ممکن است که پولهای کثیف به حوزه سیاست و قدرت ورود پیدا کند. بنده آقای لاریجانی را انسانی بسیار منصف میدانم و تصوری که از ایشان دارم این است که در برخورد با چنین مسائلی جدی هستند.
وی ادامه داد: به نظرم در مورد صحبتهای من اطلاع درستی به ایشان ندادهاند و آقای لاریجانی از اصل صحبتهای من اطلاعی نداشته است که فکر کرده من گفتهام که انتخابات کنونی مشکل دارد.
چند روز بعد سخنگوی شورای نگهبان به مردم وعده داد مسئله پولهای کثیف در تأیید صلاحیت نامزدهای انتخابات سال آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت. نجاتالله ابراهیمیان در خصوص صحبتهای وزیر کشور درباره کمکهای غیر قانونی به برخی از نمایندگان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: برخی از آن چیزهایی که اعلام شده دارای عناوین مجرمانه است که رسیدگی به آن در صلاحیت ما نیست اما معمولاً در مورد همه اطلاعات موثق واصله در مورد بررسی صلاحیت افراد مورد استناد قرار خواهد گرفت.
این سر و صداها در ادامه به حاشیه رفت تا اینکه این بار دامان ظریف را گرفت.
وزیر امور خارجه اخیرا در مصاحبه ای گفته بود که اعتقاد دارم خیلی از این نگرانی ها صادقانه است؛ یعنی دوستان ما نگرانی صادقانه دارند. اما فکر میکنم پشت برخی از این نگرانی ها منافع اقتصادی است. بالاخره پولشویی یک واقعیت در کشور ماست و خیلی ها از پولشویی منفعت میبرند.
در کنار واکنش های بسیار تند به اظهارات ظریف مبنی بر عدم وجود پولشویی در کشور و فارغ از این که این واکنش ها سیاسی بوده یا نه حالا آمارهایی در خصوص میزان پولشویی و قاچاق منتشر شده است که این اظهارات منتقدان ظریف را زیر سوال می برد.
بنابراین گزارش، روز گذشته «حمید بعیدینژاد» سفیر کشورمان در لندن در این رابطه در صفحه توییتر خود نوشت: مسئولین ذیربط سالهاست با رصد مبادی قاچاق، اطلاعات دقیقی در خصوص میزان پولشویی سودهای غیرقانونی که وارد چرخه اقتصادی میشوند، در دست دارند. در ایران قاچاق موادمخدر سالانه ۳ میلیارد دلار، قاچاق کالا و ارز ۱۲.۶ میلیارد دلار و قاچاق سوخت ۴۰ میلیون لیتر در روز اعلام شده است.
علاوه براین، سازمان برنامه و بودجه در قالب یک اینفو گرافی در خصوص سهم پول کثیف و پولشویی در کشور اطلاعاتی ارایه داد که براساس آن، سهم پول کثیف از حجم نقدینگی کشور ۱۲ درصد است و ۲۵ درصد از تولید ناخالص ملی را فرار مالیاتی تشکیل می دهد.
به گزارش شبستان، زمانی که فرد، جرمی (قاچاق کالا، مواد مخدر، کلاهبرداری و…) مرتکب میشود و از طریق آن جرم، اموالی را به دست میآورد، همواره بهدنبال راهی برای پنهان کردن ماهیت و منشاء این اموال نامشروع است، لذا اقدام به پولشویی میکند؛ درواقع پولشویی فرآیندی است که در راستای آن، در اصطلاح پول کثیف (یا همان مالی که از طریق جرم و بهصورت غیرقانونی حاصل شده است) به پول تمیز یا ثروتی که در ظاهر از راههای مشروع و قانونی به دست آمده است، تبدیل میشود (بهصورتی که منشاء اولیهی آن پول مشخص نیست)./
نظر شما