به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، انگلیس به عنوان هم پیمان آمریکا بعد از انقلاب اسلامی همواره در مواجه با ایران نقش دشمنی را ایفا کرده است اما از اردیبهشت ۹۷ رویکرد دولت فعلی بریتانیا در مقابل ایران موجب حیرت آمریکا شد.
انگلیس در اقدامی ناباورانه به عنوان یکی از اعضای ۱+۵ از خروج از برجام سر باز زد و سپس به همکاری با فرانسه و آلمان در خصوص ایجاد ساز و کار مالی به منظور دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران پرداخت تا جایی که در آخرین خبر از این کانال بانکی، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از همکاری سخت وزیران اقتصادی انگلیس، فرانسه و آلمان خبر داده است.
مقامات انگلیسی در ۴ نوامبر نیز اعمال فاز جدید تحریم های آمریکا را محکوم کردند.
از سویی دیگر هم روز گذشته وزیر خارجه انگلیس به تهران آمد و در خصوص همکاری های دو کشور در خصوص برجام تاکیداتی به مقامات کشورمان داشت.
تحلیل گران ایرانی نیز این سفر را در راستای همکاری دو کشور برای اجرای برجام عنوان کردند و «علی خرم» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان اهداف اصلی سفر وزیر خارجه انگلیس به ایران را مسائل مربوط به برجام و تحریم های آمریکا دانست و گفت: به نظر می رسد در این خصوص انگلیس برخی ملاحظات مد نظر دارد که می خواهد با ایران در میان بگذارد.
علاوه براین، تحلیل گران سیاسی روسی نیز در مورد سفر هانت به ایران به چنین موضوعی پرداخته اند و تاکید داشته اند که انگلیس به دنبال استقلال از آمریکا در مواجه با ایران است.
«نیکولای کوژانوف» کارشناس ارشد مدرسه عالی اقتصاد مسکو در گفتوگو با روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»گفته که «انگلیس به خوبی متوجه است که برخورد کنونی آمریکا در رابطه با برنامه اقدام جامع مشترک (برجام) مشکلات بسیاری را به وجود آورده تا این که مسئلهای را حل کند و به همین دلیل انگلیس تلاش میکند تا ایران را برای ادامه پایبندی خود در چارچوب برجام تشویق کند تا این کشور در آینده نیز به تعهدات خویش عمل کند. مقامات لندن به خوبی میدانند که بدون اروپا بسیاری از مسائل را نمیتوانند حل و فصل کنند و به همین دلیل در رابطه با توافق هستهای با ایران مواضع لندن با اتحادیه اروپا کاملا هماهنگ است.»
اما تمام این تحلیل ها در حالی است که «برایان هوک» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران امروز تلاش داشته این مساله را کتمان کرده و سفر وزیر خارجه انگلیس به ایران را بی ارتباط با برجام جلوه دهد.
هوک در گفت و گو با با شبکه الحدث گفت که سفر "جرمی هانت" وزیر خارجه انگلیس به تهران نیز به موضوع انگلیسیهای بازداشتشده در ایران ارتباط داشته است.
در رد اظهارات و ادعای هوک، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در بخشی از گفت و گوی روز گذشته خود با روزنامه انگلیسی گاردین اعلام کرده بود «مسئلهای که مهم است این است که کشورهای اروپایی به تعهدات سیاسیشان عمل کردهاند، اما متأسفانه، در زمینه اقدامات عملی، آنها بسیار کند عمل کردهاند. هانت به من تعهد داد که انگلستان به توافق هستهای اعتقاد دارد ولی ما نیاز به قدری اقدامات عملی هم داریم».
در هر صورت با وجود تمام تلاش مقامات آمریکایی به منظور منزوی نشان دادن ایران، کشورهای اروپایی همچنان بر خلاف میل دولت ایالات متحده در حال همکاری با ایران از منظرهای مختلف به ویژه مسائل سیاسی و اقتصادی است و این موضوع هیچگاه به مذاق «ترامپ» و یارانش خوش نمی آید./
نظر شما