به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، در دنیا 10 کشور در تولید زغال سنگ رتبه های برتر و نقش برجسته ای دارند به طوری که چین در صدر آنها قرار دارد. چین بزرگترین کشور تولیدکننده زغال سنگ در سه دهه گذشته تاکنون بوده است. این کشور حدود 3.6 میلیارد تن زغال سنگ در سال 2014 تولید کرد که بیش از 49 درصد از کل تولید جهانی زغال سنگ بود. چین صاحب سومین ذخایر بزرگ زغال سنگ در جهان است که حدود 12 هزار معدن زغال سنگ در 28 استان این کشور تولید دارند. شانکسی، مغولستان داخلی و شین جیانگ بزرگترین استانهای تولیدکننده زغال سنگ در این کشور هستند. حدود نیمی از زغال سنگ چین برای تولید برق مورد استفاده قرار می گیرد.
آمریکا دومین کشور تولیدکننده بزرگ زغال سنگ در جهان است که 924 میلیون تن زغال سنگ در سال 2014 تولید کرد که برابر با 13 درصد از تولید جهانی بود. این کشور همچنین سومین مصرف کننده بزرگ زغال سنگ در جهان است که 13 درصد از کل زغال سنگ جهان را در سال 2014 مصرف کرد.
بنابراین گزارش، ايران از نظر ذخاير زغال سنگ حدود یک درصد ذخاير دنیا را به خود اختصاص داده به طوری که ذخاير زمین شناسی زغال سنگ در ايران حدود 14 - 11 میلیارد تن و ذخاير قطعی حدود 1 / 1 میلیارد تن است. زغال سنگ در دو نوع حرارتی و کكشو عرضه می شود که بزرگترين مصرفکننده زغال سنگ کكشو در ايران، شرکت ذوب آهن اصفهان است.
برمبنای گزارش ارائه شده توسط آژانس بین المللی انرژی با عنوان چشم انداز انرژی جهان 2017 در سال 2040 علاوه بر سرمايه گذاری کشورهای پیشتاز با حمايتهای دولتی درعرصه منابع انرژی تجديدپذير، حداقل تا سه دهه آينده همچنان از سوختهای فسیلی از جمله زغال سنگ استفاده می شودو اين منابع جزو مهمترين منابع تأمین انرژی دنیا باقی می مانند.
اين گزارش پیش بینی می کند که میزان تولید برق از طريق زغال سنگ تا سال 2040 با رشد 10 درصدی همراه خواهد بود و از 41/9 تريلیون کیلووات ساعت در سال 2015 به 39/10 تريلیون کیلووات ساعت در سال 2040 خواهد رسید بنابراين تا سه دهه آينده، زغال سنگ به عنوان يکی از منابع اصلی تولید برق جهان به حساب می آيد و سرمايه گذاری برای استخراج اين ماده معدنی همچنان ادامه دارد. متوسط میزان تولید جهانی از معادن زغال سنگ در حال حاضر 8/0 درصد ذخاير معدنی است که اين میزان در ايران در حدود 1/0 درصد يا به عبارتی يكه شتم تولید جهانی است.
بنابراین گزارش، بر همین اساس برای افزایش میزان تولید زغال سنگ در کشور به گفته رئیس خانه معدن ایران اصلاح قیمت فروش و همسان سازی زغال سنگ با قیمتهای جهانی باید در اولویت باشد.
«محمدرضا بهرامن» در این رابطه به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «18 هزار نفر به طور مستقیم در استخراج زغال سنگ فعالیت میکنند و مقدار استخراج واقعی سالانه دو میلیون و 740 هزار و 670 تن و مقدار استخراج سالانه اسمی آن 8 میلیون و 857 هزار و 777 تن است. در سال گذشته تعداد معادن زغال سنگ 191 معدن بود، که از این تعداد 123 معدن فعال و 65 معدن غیرفعال بودند و 3 معدن دیگر هم در حال تجهیز است.»
بهرامن افزود: «معادن زغال سنگ برای استخراج از تکنولوژیهای قدیمی استفاده میکنند و همین موضوع باعث مشکل در لایههای کم ضخامت زغال و مقدار بالای ناخالصی در برخی معادن میشود که زمینه حادثه هایی مثل معدن زمستان یورت را بهوجود میآورد. همنشین همیشگی لایههای زغال سنگ گازهای هیدروکربوری است که با افزایش غلظت آنها در هوای تونلها خطر انفجار ایجاد میشود.»
رئیس خانه معدن ایران گفت: «ایران در بین تولیدکنندگان زغال کک شو رتبه 18 را دارد و در بین تولیدكنندگان زغال سنگ حرارتی نیز ایران دارای رتبه 44 است. حجم گردش جهانی زغال سنگ 8 میلیارد تن در سال است که حجم بسیار سنگینی است. در مقابل آن تولید 1.5 میلیون تن ایران با توجه به ظرفیتی که کشور دارد بسیار پایین است.»
یادآور می شود: در اردیبهشت ماه سال جاری 20 هزار تن کنسانتره به چین صادر شد./
نظر شما