به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و روسیه به عنوان دو هم پیمان منطقه ای در مسائل سیاسی در زمینه اقتصادی نیز روابط رو به گسترشی با یکدیگر دارند. دو کشور در دوران تحریم ها مبادلات گسترده ای را در بخش های مختلف اقتصادی داشتند.
بنابراین گزارش، پس از برجام نیز ایران و روسیه به عنوان دو شریک تجاری فعالیت های اقتصادی خود را دنبال می کردند. میزان دیدارهای که بین مقامات این دو کشور صورت گرفته است نشاندهنده حجم بالای مبادلات اقتصادی است. این روند رو به توسعه همچنان ادامه دارد و حتی با خروج امریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران شاهد هستیم که روسیه در کنار سایر متحدین اروپایی ایران همچنان مبادلات تجاری خود با کشورمان را ادامه می دهد و در راستای افزایش حجم این مبادلات نیز به دنبال ایجاد راهکارهای تازه است.
این گزارش می افزاید: در همین راستا روسیه اعلام کرده است که برای ادامه همکاری های دوجانبه با ایران علی رغم تحریم های آمریکا علیه این کشور احتمالاً در معامله ها از ارز داخلی استفاده می کند. تسنیم در خبری از پرس تی وی در این رابطه به نقل از «الکساندر نواک»، وزیر انرژی روسیه نوشته است که «مسکو این طرح را اجرایی میکند چون تحریم های آمریکا علیه ایران را به رسمیت نمی شناسد.»
الکساندر نواک با اعلام اینکه ما تحریم های آمریکا علیه ایران را که به صورت یکجانبه و بدون تایید شورای امنیت سازمان ملل اعمال شده، به رسمیت نمی شناسیم، گفته است:«ما به دنبال مکانیزمی برای همکاری هستیم که یکی از آنها معامله با ارزهای ملی است. پرداخت ارز ملی به ایران باعث می شود مسکو بتواند با تهران همکاری کند.»
نواک اظهار داشت: «این اولین بار نیست که آمریکا ایران را تحریم کرده است. تا سال 2015 که تحریم های ایران برداشته شد، ما با ایران هم تجارت داشتیم و هم همکاری های اقتصادی. ما به طرز قابل توجهی سرمایه گذاری هایمان را در دارایی های آمریکا کاهش دادهایم. در واقع دلار که آن را یک ارز جهانی میدانند، ابزاری پرخطر برای پرداخت هاست.»
این در حالی است که در ماه های گذشته روسیه در پاسخ به تحریمهای آمریکا بارها احتمال جایگزینی دلار آمریکا را با سایر ارزها در معامله هایش با دنیای خارج اعلام کرده است در ماه اوت «آنتن سیلوانف»، وزیر دارایی روسیه گفت که «این کشور در معاملات نفتی از دلار آمریکا استفاده نمیکند.»
بنابراین گزارش، «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه نیز به عنوان یکی از کشورهایی که دارای مبادلات تجاری گسترده با ایران است اعلام کرده بود که «این کشور برنامه هایی برای توقف تجارت دلاری با ایران و چین و انجام تجارت با این کشورها به ارزهای ملی دارد.»
وی افزود: «پیوند زدن تجارت جهانی به ویژه با دلار آمریکا روز به روز دارد به یک مشکل بزرگ تبدیل می شود. کشورها، شرکت ها و تجار باید با مشکلات مربوط به دلار آمریکا، فشارهای ارزی و مشکلات ناشی از ماهیت خود تجارت کنار بیایند.»
در همین راستا «عبدالناصر همتی»، رییس کل بانک مرکزی نیز پس از نشست سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه در 16 شهریورماه سال جاری در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشته بود: «در روز جمعه 16 شهریور در جریان نشست سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه بههمراه وزیر نفت نشست های دوجانبه مفید و سازندهای در حضور روسای جمهور با مقامات اقتصای دو کشور روسیه و ترکیه داشتیم.»
وی در ادامه نوشت: «فروش نفت، خرید کالاهای اساسی، گسترش روابط بانکی، مبادله با پول های ملی طرفین با هدف حذف دلار و کلا توسعه روابط تجاری و اقتصادی محور مذاکرات و توافقات با دو کشور همسایه بود. مقرر شد در اولین فرصت در دیدار با رییس بانک مرکزی روسیه در مسکو توافقات را پیگیری کنم»./
نظر شما