حجتالاسلام والمسلمین دکتر حبیبرضا ارزانی در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان با بیان اینکه سرانه مطالعه در کشور کم است، گفت: درباره میزان دقیق این سرانه، اختلافنظر وجود دارد، هرچند همه دستگاههای فرهنگی کشور نسبت به پایین بودن این سرانه باور دارند.
وی افزود: پایین بودن سرانه مطالعه برای کشور ما که صاحب تمدن و فرهنگ غنی بوده ایم و اسلام نیز موجب غنیتر شدن این فرهنگ و تمدن شد، ناراحتکننده است.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در ادامه با بیان اینکه مدلهایی که موجب انس مستمر مردم کشورهای پیشرفته با کتاب شده است، ریشه در باور عمیق آنان به فرهنگ کتاب و کتابخوانی دارد، خاطرنشان کرد: ما هنوز این واقعیت را که سلطه از طریق دانش امکانپذیر است و کتاب یکی از مهمترین راهها برای گسترش دانش است، نپذیرفتهایم.
وی گفت: ما به این یقین نرسیدهایم که کتابخوانی و انس به کتاب میتواند بسیاری از مشکلات جامعه ما را حل کند در حالی که اگر به این یقین برسیم بسیاری از آسیبها در کشورمان حل میشود.
ارزانی افزود: در کشورهای پیشرفته به این یقین رسیدهاند که کتابخوانی و انس با کتاب میتواند موجب کاهش بسیاری از مشکلات شود، از این رو در کنار هر فناوری یا کار جدید یک دستورالعمل وجود دارد، برای نمونه افراد پیش از استفاده از یک گوشی تلفن همراه، دستورالعمل استفاده از آن را میخوانند.
وی خاطرنشان کرد: اگر این موضوع برای ما قاعده شود که پیش از استفاده از هر چیزی باید دستورالعمل آن را خواند و برای ورود به هر کاری، اولین گام دانشافزایی است آنگاه بسیاری از مشکلات و آسیبها در کشور کم میشود و میزان سرانه مطالعه افزایش مییابد.
در برخی کتابها به کلیات بسنده شده است
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد گفت: یکی از دلایل پایینبودن سرانه مطالعه در ایران، محتوای برخی از آثار است زیرا در برخی از آنها به کلیات بسنده شده است به طوری که خواننده احساس میکند مطالعه چنین کتابهایی فایدهای برای او ندارد.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از دلایل پایین بودن سرانه مطالعه در کشورمان ضعف در مستندنگاری و توجه به جزییات است در حالی که مستندنگاری در کشورهای پیشرفته یک اصل است به طوری که گاهی برای برگزاری یک همایش کوچک و ساده 200 نفره یک مستندنگاری همراه با جزییات دقیق تدوین میشود.
ارزانی با بیان اینکه در نگارش کتابها باید نیاز مخاطب و معرفتافزایی لحاظ شود، خاطرنشان کرد: نگاهی به سیره اهل بیت (ع) نشان میدهد که حضرات معصومین (ع) با توجه به نیاز مخاطب به او پاسخ میدادند، برای نمونه فردی از پیامبر اسلام (ص) سوال کرد که دین چیست؟ حضرت در پاسخ فرمودند یعمل. آن فرد از حضرت سوال کرد پس بقیه دین چیست که پیامبر فرمودند همین برای شما کفایت میکند.
وی در ادامه درباره فعالیتهای ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد برای توسعه فرهنگ کتابخوانی در کشور گفت: یکی از مهمترین برنامههای ما در هفته کتاب و کتابخوانی، اعزام 40 محموله کتاب در قالب کاروان فرهنگی حال خوش خواندن بود که طی آن 250 هزار جلد کتاب به ارزش پنج میلیارد تومان به نقاط مختلف کشور ارسال شد.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد افزود: اجرای طرح شنبهها با کتاب در 200 مسجد کشور، اقدام دیگر این ستاد به منظور توسعه فرهنگ مطالعه در کشور است که ائمه جماعات محور اصلی در اجرای این طرح در مساجد هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: من مطالعه کتاب تیکتاک را به همگان توصیه میکنم زیرا در این کتاب پس از مطالعه و بررسی بیش از هزار رمان، 150 جلد از آنها معرفی شده اند.
نظر شما