به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و عراق پس از فروپاشی رژیم بعث روابط گسترده ای را در بخش های مخلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در دستور کار قرار داده اند.
دیدارهای مقامات 2 کشور نشاندهنده علاقمندی تهران و بغداد برای گسترش روابط تجاری و سیاسی است و به تازگی نیز «برهم صالح»، رییس جمهوری عراق سفری به کشورمان داشت و در خلال این دیدار مذاکراتی درخصوص توسعه روابط تجاری نیز میان مقامات ایرانی و عراقی صورت گرفت. در جریان این سفر در خصوص تبادل برق، گاز، فراورده های نفتی و همچنین فعالیتهای دو کشور در زمینه های کشف و استخراج نفت و اتصال راه آهن دو کشور از سمت غرب و جنوب رایزنی هایی میان مقامات صورت گرفت و شرکت ایرانی قرار شد با همکاری وزارت دارایی عراق راه آهن شلمچه را با تکمیل ۳۵ کیلومتر به بصره متصل کند تا روند انتقال محموله های تجاری و مسافر میان ۲ کشور به ویژه در ایام اربعین تسهیل شود.
همچنین لایروبی در اروند رود و شط العرب نیز دیگر مساله و همکاری اقتصادی بود که به منظور آبادانی بیشتر خرمشهر، آبادان، بصره و فاو مورد تصمیم گیری قرار گرفت. حل معضل ریزگردها نیز مساله ای بود که از سوی مقامات ایرانی مورد تاکید قرار گرفت و مقامات عراقی وعده آن را به ایرانیان دادند.
بنابراین گزارش، در سالیان اخیر عراق اولین هدف صادرات ایران تلقی می شده که طبق آمار منتشر شده در هفت ماه گذشته بيش از ۶ ميليارد دلار کالاي غير نفتي از ايران به عراق صادر شده است که نسبت به سه سال گذشته پنجاه و پنج درصد افزایش داشته است. همچنین دولت عراق سالانه 1300 مگاوات برق و ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد می کند که طبق گفته مقامات عراقی جایگزینی برای ایران در این موارد یافت نمی شود.
این در حالی است که «حجت الاسلام حسن روحانی»، رییس جمهوری نیز در دیداری که با «برهم صالح»، رییس جمهوری عراق داشت روابط ایران و عراق را از لحاظ تاریخی، فرهنگی، مصالح ملی و منطقه ای، روابطی مهم و ویژه برشمرد و تاکید کرد که «امروز ارزش مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و عراق به حدود ۱۲ میلیارد دلار می رسد که با توجه به ظرفیت های گسترده ای که 2 کشور از آن بهره مند هستند، این رقم می تواند به ۲۰ میلیارد دلار افزایش یابد.»
این گزارش می افزاید: با توجه به اهمیت بازار عراق برای کشورمان برنامه ریزی های متعددی از سوی مسئولان و فعالان اقتصادی در این زمینه در حال انجام است و به گفته «محمدابراهیم رضا زاده»، مسئول میز عراق «سهم ایران در بازار عراق همواره سیر صعودی دارد که 2 موضوع اصلی ورود و ماندگاری در بازار عراق باید مورد توجه قرار دهیم.»
وی که در نشست فعالان اقتصادی و تجاری البرز و عراق در حاشیه نخستین نمایشگاه توانمندی های تولیدی و صادراتی این استان سخن می گفت در رابطه با سهم کشورمان نسبت به سایر کشورهای منطقه در بازار عراق گفت: «اکنون امارات متحده عربی با 25 درصد، ترکیه با 18درصد، چین با 17 درصد و ایران با 13 درصد، چهار سهم اصلی در بازار عراق را دارند. برای ماندگاری در بازار عراق نیاز است واحدهای تولیدی حضور فیزیکی در این بازار داشته باشند، چرا که اگر به دنبال ارائه خدماتی در عراق هستند نمی توانند از راه دور پروژه را مدیریت کنند.»
رضازاده با بیان اینکه شرکت های ایرانی در خصوص تبلیغات و برندسازی بسیار ضعیف عمل کرده اند و نباید انتظار داشت بدون تبلیغات بتوان نسبت به فروش کالاها اقدام کرد، گفت: «جایگاه برند ما در عراق بین ترکیه و چین است، در خصوص استاندارد سازی نیز تفاهم نامه ای با کشور عراق داریم که استاندارد ملی ایران را در برخی کالاها بپذیرد و نیازی به گرفتن گواهی آن نیست.»
وی ادامه داد: عراق هم اکنون فرصت خوبی برای ما است، اگر دیر بجنبیم این بازار را تقدیم کشورهای دیگر کرده ایم این در حالی است که ایران مزیت هایی از جمله قیمت مناسب، کیفیت، استاندارد و نزدیکی جغرافیایی بیشتری با عراق دارد. 80 درصد مردم عراق تمایل برقراری ارتباط با ایران را دارند و 20 درصد دیگر نیز شناخت و تفکرشان نسبت به ایران در حال تغییر است.»
یادآور می شود: از سال 2014 پیش بینی ها این بود که حجم مبادلات روبه رشد ایران و عراق که سیر صعودی خود را تا سال قبل از آن طی 6 سال حفظ کرده بود، با افت شدیدی روبه رو شود، اما این اتفاق نیفتاد و رقم مبادلات دو کشور همچنان سیر صعودی خود را حفظ کرد. عراق در حالی وارد سال 2017 میلادی شد که نام ایران را به عنوان یکی از 3 شریک اول تجاری و اقتصادی خود ثبت کرده است، در این بین و هر ساله بر رقم تعداد سفرهای زیارتی و گردشگری میان دو کشور نیز افزوده می شود./
نظر شما