ثبات در منطقه با توسعه رایزنی میان ایران و روسیه فراهم می‌شود

مهمان‌پرست با بیان اینکه روابط ایران و روسیه بسیار خوب است و باید ظرفیت‌های دو کشور ارتقاء یابد، گفت: با توسعه رایزنی‌ها و همکاری‌ها بین مقامات دو کشور می‌توان ثبات، امنیت و توسعه را فراهم کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران که در مسکو به سر می‌برد، عصر دوشنبه (18/7/1390) در کنفرانس مطبوعاتی در خبرگزاری ریانووستی گفت که سفرش به این کشور به دعوت همتای روس انجام شده است.
وی با اشاره به دیدار امروز خود با سخنگوی وزارت خارجه روسیه افزود: در این دیدار زمینه‌های همکاری دو کشور مورد بررسی قرار گرفت و طرفین بر اهمیت کار رسانه‌ای تاکید داشتند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی، ایران و روسیه را دو کشور بزرگ و قدرتمند منطقه خواند و گفت: با توسعه رایزنی‌ها و همکاری‌ها بین مقامات دو کشور می‌توان ثبات، امنیت و توسعه را فراهم کرد.
وی با اشاره به تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا اظهار داشت: قطعاً این تماس‌ها و رایزنی‌ها بین کشورهای قدرتمند منطقه همچون ایران و روسیه می‌تواند راه حل بحران‌ها باشد.
مهمان‌پرست با بیان اینکه روابط ایران و روسیه بسیار خوب است، خاطرنشان کرد که باید ظرفیت‌های دو کشور ارتقاء یابد.
بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت امور خارجه، در ادامه کارشناس انستیتوی شهرشناسی مسکو که در این نشست حضور داشت با اشاره به تحولات منطقه و با بیان اینکه نیروهای خارجی در تحولات منطقه دخالت می‌کنند تا اهداف خود را پیش ببرند، ارزیابی مهمان‌پرست را از تحولات منطقه به ویژه لیبی و سوریه جویا شد که وی پاسخ داد: بعد از تحولات شوروی، دنیای غرب به رهبری آمریکا تصور می‌کرد که همه چیز برای جهان تک قطبی آماده شده است بنابراین به دنبال تحمیل اراده خودشان به تمامی کشورها بودند و در این بین منطقه خاورمیانه، خلیج فارس و شمال آفریقا از اهمیت بالایی برخوردار شد.
وی گفت: این موضوع به دو دلیل حائز اهمیت بود، اول اینکه این منطقه سرشار از انرژی است و موضوع دوم که جنبه سیاسی داشت وجود بیت‌المقدس در این منطقه است.
وی با بیان اینکه آمریکا به کمک متحدین خود در پی این بود که آرایش جدیدی را برای منطقه تعریف کنند، گفت: آمریکا به همین دلیل از حاکمان کشورهای منطقه حمایت کرد و باعث شد که در 30 الی 40 سال گذشته کمترین تغییر و تحول را در این کشورها شاهد باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: بر این اساس در بسیاری از کشورها به مرور فاصله بین دولت‌ها و مردم افزایش پیدا کرد و هیچ وسیله‌ای برای مشارکت مردم در اداره کشورشان فراهم نشده است و مسئولین این کشورها بجای منافع ملی، منافع قدرت‌های بزرگ را دنبال می‌کردند.
وی گفت: به مرور مطالبات و خواسته‌های مشروع مردم روی هم انباشته شد.
مهمان‌پرست همچنین با اشاره به پیروزی انقلاب اسلامی ایران در 33 سال پیش گفت: معنی استقلال در ایران قطع وابستگی به غرب و آمریکا بود ولی این برای آمریکا بسیار گران تمام شد، آنها ترس از این داشتند که این انقلاب به کشورهای منطقه سرایت کند به همین دلیل تصمیم گرفتند به هر قیمتی نظام جمهوری اسلامی در ایران را ساقط کنند.
وی خاطرنشان کرد که دشمنی‌های دنیای غرب علیه ملت ما آنچنان متعدد و متنوع است که هرکدام از آنها می‌توانست کشوری را از پا درآورد.
مهمانپرست در این زمینه به انواع فتنه‌هایی که آمریکا و غرب علیه ملت ایران دنبال کردند از جمله اختلافات قومی، جنگ تحمیلی، تحریم اقتصادی و ترور شخصیت‌های کشورمان اشاره کرد و افزود که تمامی این فتنه‌ها به دلیل این بود که ما می‌خواستیم مستقل باشیم و آنها می‌خواستند بگویند که اگر کشوری می‌خواهد استقلال داشته باشد باید این تبعات را تحمل کند.
سخنگوی وزارت خارجه در عین حال یادآور شد: تمامی مشکلاتی که برای ایران بوجود آورده‌اند موجب پیشرفت‌های بزرگ اقتصادی، دفاعی و نظامی ایران شد و آن را به یکی از قدرتمندترین کشورهای منطقه تبدیل کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به تحولات منطقه افزود: بیداری اسلامی منطقه یک الگو به نام ایران پیش روی خود داشت و آن را نمونه موفقی می‌دانست که توانست پیشرفتش را دنبال کند.
مهمان‌پرست با طرح این سؤال که تحولات منطقه به نفع و ضرر چه کسانی است، خاطرنشان کرد: اگر مردم کشورهای منطقه به کشورشان مسلط شوند یعنی استقلال یافته‌اند و وابستگی به غرب را قطع کنند. در واقع هر کشوری که در منطقه نظام خود را تغییر دهد به معنای این است که آمریکا سنگر دفاعی خودش را از دست داده است، بنابراین طبیعی است که ما از حرکت‌های مردمی منطقه استقبال کنیم و آمریکا و غرب به عنوان حامیان رژیم صهیونیستی از وقوع حرکت‌های مردمی احساس نگرانی کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به تلاش‌های آمریکا برای جلوگیری از وقوع انقلاب‌های مردمی در مصر و تونس، گفت: پیش از وقوع انقلاب در مصر، آمریکا نماینده سابق خود در مصر را به این کشور فرستاد و ماموریت این فرد آن بود که با حسنی مبارک و گروه‌های مخالف مردمی دیدار کند و نتیجه رایزنی‌ها را به اطلاع مقامات آمریکا برساند اما زمانی که نماینده ویژه آمریکا به کشور خود بازگشت اعلام کرد که دوران حسنی مبارک به پایان رسیده و باید او را کنار گذاشت و مردم سرنوشتشان را به عهده گیرند، بلافاصله خانم کلینتون در مصاحبه‌ای اعلام کرد که این فرد هیچ مسئولیتی ندارد و نظرات شخصی خودش را ارائه کرده است و سیاست ما حمایت از مبارک بوده و از نظام مصر حمایت می‌کنیم و این یعنی ادامه حمایت از دیکتاتورهای سابق.
وی افزود: به فاصله چند روز از این اظهارات قیام مردم آنچنان شد که مبارک ساقط شد و بعد اوباما با سخنرانی اعلام کرد که سیاست ما حمایت از مردم است. سیاست نوین آمریکا در عصر نوین باید جهت‌گیری‌های جدیدی داشته باشد. در واقع آنها به دنبال این بودند که سیاست‌های خود را تغییر دهند.
مهمان‌پرست یادآور شد: سیاست‌های آمریکا و غرب حمایت از دیکتاتورها و کسانی است که منافع آمریکا را به منافع خود ترجیح دهند. آمریکا از آن زمان تلاش کرد تا جلوی حرکت‌های مردمی را بگیرد و اگر نیز در این راه موفق نشد سوار بر این انقلاب‌ها شده و آنرا از مسیرش منحرف کند.
مهمان‌پرست به تناقض‌گویی آمریکا و غرب درباره تحولات منطقه اشاره کرد: به طور مثال آمریکایی‌ها در کشورهایی که مردم آنها قیام کرده و سرکوب می‌شود موضعی‌ نمی‌گیرند و حاضرند مردم این کشورها سرکوب شده و این حاکمیت آنها دچار تغییر و تحول نشود. آنها راجع به بحرین و یمن به گونه‌ای رفتار می‌کنند که انگار اتفاقی در این کشورها نیفتاده و فقط حاکمان آنها را نصیحت می‌کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: آمریکایی‌ها زمانی که احساس کردند مردم در کشورهای مختلف مستقل شده‌اند، سه کشور ایران، الجزایر و سوریه را نشانه‌گیری کردند که در آنها ایجاد ناامنی کنند و وانمود کردند که با یک موج مصنوعی نظام ایران و سوریه در حال ساقط شدن است، آنها سعی کردند یک خط انحرافی ایجاد کنند اما تلاششان بی‌نتیجه ماند.
مهمان‌پرست با بیان اینکه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران هرساله با حضور میلیونی مردم کشورمان جشن گرفته می‌شود، گفت که امسال نیز 40 میلیون نفر از مردم ایران در حمایت از نظام جمهوری اسلامی به خیابان‌ها آمدند اما آنها تلاش می‌کردند که بگویند افرادی که در صحنه حضور نداشتند مخالف نظامند. آنها از طریق شبکه‌های اجتماعی تعداد اندکی از افراد را به خیابان‌ها کشاندند تا خسارت وارد کنند اما چون این جریان ریشه‌ای نداشت سریعا خاموش شد.
وی افزود: آنها در الجزایر نیز گروه‌های کوچک مردمی را تشویق کردند که برای اصلاحات به صحنه بیایند اما آن مسئله هم تمام شد. آمریکایی‌ها در سوریه نیز تلاش‌هایی را برای ساقط کردن این نظام انجام دادند و اوباما در سخنرانی خود اولویت اول خاورمیانه را امنیت دولت یهودی اسرائیل دانست.
وی با طرح این سؤال که آمریکایی‌ها به چه دلیل نسبت به سوریه فشار وارد می‌کردند، گفت: سیاست ما این است که از حرکت‌های مردم باید استقبال کرد و اگر مردم خواسته‌ای دارند به صورت مسالمت‌آمیز بیان کنند و صدای آنها را شنید ولی اگر قرار باشد یک اقلیت خواسته‌های کشورهای غربی را تحمیل کند، این دیکتاتوری است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: هدف توطئه بزرگ طراحی شده توسط آمریکا و کشورهای غربی این بود که خط مقاومت در مقابل آمریکا و اسرائیل شکسته شود.
وی به وتوی قطعنامه سوریه توسط روسیه و چین اشاره کرد و گفت: زمانی که این قطعنامه وتو شد، آنها ناراحت شدند اما ما معتقدیم کشورهای خاورمیانه، خلیج فارس و شمال آفریقا باید قدرتمند و مستقل باشند و وابستگی به غرب را راه چاره‌ای برای اقتدار این کشورها نمی‌دانیم.
وی با بیان اینکه ما معتقدیم باید این کشورها از حمایت برخوردار شوند، افزود: اگر کشورهای منطقه مستقل و مقتدر باشند یعنی دیگر نیازی به آمریکا و غرب ندارند و خودشان می‌توانند ثبات و امنیت را در منطقه برقرار کنند و این بدان معنا است که ناتو و آمریکا باید منطقه را ترک کنند.
مهمان‌پرست گفت: ما نسبت به آینده منطقه بسیار خوشبین هستیم و معتقدیم آینده متعلق به ملت‌ها است و در آینده آمریکایی‌ها نیز در منطقه جایی نخواهند داشت.
وی درباره بازگشت پوتین به قدرت گفت: هر فردی را که ملت بزرگ روسیه برای اداره این کشور بزرگ تشخیص دهند شایستگی دارد و برای ما مورد احترام است.
خبرنگاری پرسید شما وضعیت روابط ایران و ترکیه را چگونه ارزیابی می‌کنید که مهمان‌پرست در این باره گفت: ایران و ترکیه دو کشور همسایه و با یک تاریخ طولانی و مشترکات فراوان هستند و روابط بسیار خوبی با همدیگر دارند و احساس می‌کنیم ظرفیت‌های گسترش روابط بسیار بالا است. هر دو جزو کشورهای بزرگ و قدرتمند منطقه هستیم و فکر می‌کنیم کشورهای بزرگ و قدرتمند می‌توانند همکاری‌های گسترده‌ای با یکدیگر داشته باشند.
وی در عین حال خاطرنشان کرد که دو کشور باید با فتنه‌هایی که سلطه‌گران در منطقه برپا می‌شود با هوشیاری و تدبیر عمل کنند.
مهمان‌پرست بار دیگر یادآور شد که کشورهای غربی به دنبال ایجاد ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه هستند و در پی آنند که اختلاف و درگیری ایجاد کنند و نزدیکی کشورهای منطقه را خلاف مصالح مملکت خود می‌دانند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: کشورهای منطقه باید با درایت کامل در تصمیمات خود تأمل کافی داشته و با همکاری با دیگر کشورهای منطقه اجازه دخالت کشورهای فرامنطقه‌ای را ندهند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری که پرسید آیا جنگ خبری را بعد از وتوی قطعنامه سوریه در شورای امنیت علیه روسیه احساس می‌کنید، گفت: در رابطه با اقدامی که کشور روسیه در مقابل با قطعنامه شورای امنیت علیه سوریه انجام داد، آنرا حرکتی مثبت تلقی می‌کنیم و در جهت جلوگیری از طراحی‌های خطرناک آمریکا و کشورهای غربی برای منطقه خاورمیانه می‌دانیم.
وی با اشاره به اینکه 5/87 درصد مردم روسیه از این اقدام حمایت کردند، گفت که بر این اساس یک اقدام درست سیاسی که از حمایت اکثریت مردم برخوردار است، صورت گرفته و اگر رسانه‌های غربی در این خصوص سروصدا می‌کنند برای این است که می‌خواهند سیاست خودشان را به این کشورها تحمیل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه آیا ایران به دنبال این است که ضرر و زیان‌هایی که از عدم دریافت موشک‌های اس 300 دیده را دریافت کند، یادآور شد: قراردادی که برای خرید موشک‌های اس 300 امضاء شده جنبه تجاری، فنی و تکنولوژی دارد و در قراردادهایی از این دست وظایف و تعهدات دو طرف ذکر می‌شود.
وی اضافه کرد: در این خصوص نحوه رسیدگی به اختلاف نظرات هم روال عادی دارد که مسیر خود را طی می‌کند بنابراین این مسائل نباید تاثیر منفی در روابط دو کشور بگذارد و حتماً هم نمی‌گذارد.
وی یادآور شد: این موشک‌ها جنبه تهاجمی ندارد و تدافعی است. اگر کشوری بخواهد به ایران یا هر کشور دیگری حمله کند، نیز جنبه تدافعی خواهد داشت. در حال حاضر این قرارداد به نقطه‌ای رسیده که مسیر خود را طی می‌کند و هر نتیجه‌ای که اعلام شود آن را دنبال می‌کنیم.
وی تاکید کرد که ظرفیت‌های کاری ایران و روسیه بسیار بالاتر است و باید برای توسعه همکاری‌ها تلاش بیشتری صورت گیرد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری که پرسید نظر ایران در مورد کشور مستقل فلسطین چیست، پاسخ داد: موضوع فلسطین یکی از موضوعات اساسی است که در اولویت سیاست خارجی ایران قرار دارد.
وی با بیان اینکه ظلم‌های زیادی در حق مردم فلسطین صورت گرفته است، گفت: ریشه بحران‌های منطقه نیز به خاطر همین ظلم‌ها و جنایت‌ها است.
مهمان‌پرست با بیان اینکه آمریکا و غرب طرح‌های زیادی را دنبال کردند که صلح را در خاورمیانه ایجاد کنند، افزود: آنها هیچوقت به دنبال حل ریشه‌ای بحران‌ها نبودند و نگاه عاقلانه‌ای نسبت به مسئله فلسطین ندارند. بر این اساس هم هیچکدام از این طرح‌ها تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده است.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: پیشنهاد ما در این مورد کاملا مشخص است و معتقدیم تمامی سرزمین فلسطین متعلق به فلسطینی‌ها است جدای از اینکه در این منطقه مسیحی، یهودی و مسلمانان زندگی کنند.
وی ادامه داد:‌ هر تصمیمی که در این راستا گرفته شود، همه مردم فلسطین به آن رضایت خواهند داد و در این شرایط است که صلح در منطقه حفظ خواهد شد. اما هر فردی که بخشی از حقوق مردم فلسطین را نادیده بگیرد، موجب تداوم بحران و تنش در منطقه خواهد شد. بنابراین ما از کشور مستقل فلسطین حمایت کردیم و جزو اولین کشورهایی بودیم که سفارت اسرائیل در تهران را بسته و تحویل فلسطینی‌ها دادیم.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما برای این حمایت نیز هزینه‌های سنگینی دادیم و معتقدیم همه فلسطینی‌ها باید در کل سرزمین فلسطین مستقر شوند و هیچ کس نمی‌تواند بخشی از خاک فلسطین را به رژیم جعلی واگذار کند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا شما خواهان برگزاری رفراندوم سراسری در این باره هستید، گفت: غرب و آمریکا به ما یاد دادند که دموکراسی یعنی اینکه از همه مردم رای‌گیری شود و هر نفر یک رای داشته باشد. بنابراین ما خواهان دموکراسی هستیم.
 پایان پیام/

کد خبر 74049

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha