خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی: ماجرای دنباله دار نسبت فیلم های کمدی اکران شده در سینما با ارزش های اخلاقی جامعه ایران به تازگی با سخنان روزهای گذشته حجت الاسلام نصرالله پژمانفر وارد فصل تازه ای شد. آن جا که نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون فرهنگی در گفتگو با یکی از رسانه ها از لزوم سوال از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطر اکران فیلم های کمدی به گفته او «مستهجن» سخن گفت.
خانواده ها با محارم شان هم به سینما نمی روند
پژمانفر در سخنان خود با تاکید بر بی پروایی در ساخت کمدی های مستهجن، گفت: در چند سال گذشته فیلمهای کمدی که محتوای مستهجن و نامناسب دارند به شدت رو به رشد هستند و درصد قابل توجهی از فرصت اکران در سینماهای بزرگ کشور را پر کردهاند، فیلمهایی که با مبانی اخلاقی، اجتماعی، دینی و فرهنگی ما سازگاری ندارند و زمینه یک نوع بیپروایی را در فضای سینمای کشور برای مخاطب فراهم میکنند.
این نماینده به این سخنان اکتفا نکرده و گفته: این موضوع به یک فیلم و دو فیلم هم ختم نمیشود و این فیلمها روز به روز گیشه سینماها را بیشتر پر میکنند و موجب نگرانیهای زیادی شدهاند؛ گاهی حتی خانوادهها از اینکه با محارم خودشان به سینما بروند و این گونه فیلمها را تا انتها ببینند، حیا میکنند.
نماینده مشهد و کلات در ادامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به سهل انگاری و بی توجهی در زمینه صدور پروانه ساخت و نمایش متهم کرده بود: تولیدکننده، فیلم خود را بر اساس مجوزهای اعطایی تولید و اکران میکند و نمیتوان فیلمی را که تولیدکننده میلیاردها تومان برای تهیه آن هزینه کرده را توقیف کرد و یا مردم را از سینما محروم کرد؛ من فکر می کنم کوتاهیها از جانب متولیان امر است نه تولیدکننده یا مردم؛ در ارتباط با این موضوع باید منصفانه وارد شد و در صورتی که دستگاههای مربوط، تذکرات و دقت های کافی را به تولیدکننده منتقل کرده باشند طبیعتا او هم به خودش اجازه نمیدهد در مقابل مسائلی که به او تذکر داده شده بایستد.
آقای پژمانفر! اسامی فیلم های مستهجن را اعلام کنید
سخنان تند پژمانفر اما بی پاسخ نماند و ابراهیم داروغه زاده با توئیتی واکنش به این نماینده مجلس را آغاز کرد. او در پستی نوشت: جناب آقای پژمانفر عزیز، ضمن تشکر و قدردانی از جنابعالی و دغدغههای فرهنگی، اخلاقی و دینی که در حوزه سینما دارید، خواهشمندم أسامی فیلمهای مستهجنی که در یکسال گذشته در سینماهای کشور اکران شده را بفرمایید تا به سمع و نظر اعضای محترم شورای پروانه نمایش سینمایی برسد.
معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی هم اما به این واکنش کوتاه بسنده نکرد و در گفتگو با یکی از خبرگزاری ها گفت: ما یک شورای پروانه نمایش داریم که در آنها افراد سرشناس حوزه فرهنگ و هنر و معتمد نظام حضور دارند از جمله حسین کرمی، حسن خجسته، حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، امیر خوراکیان، شهاب اسفندیاری و همه فیلمهایی که در سینما پخش میشوند باید توسط این شورا مورد بازبینی قرار بگیرند و برایشان مجوز صادر شود. بنابراین از ایشان میخواهیم دقیقتر راجع به این قضیه صحبت کند و منظورشان از فیلم مستهجن را بگویند تا بعد بتوانیم با شورا وارد مذاکره شویم و شرایطی را به وجود بیاوریم که آنها هم بتوانند از رأی خودشان و مجوزی که صادرکردهاند، دفاع کنند.
معاون سازمان سینمایی البته در جایی دیگر از سخنان خود از بزخی نمایندگان مجلس گلایه کرده و گفته: این توقع از نمایندگان مجلس وجود دارد که به عنوان قانونگذار و ناظر و به عنوان بخشی از حاکمیت به بهتر شدن و توسعه فرهنگی کشور کمک کنند. البته اظهارنظرها هم حتما با همین هدف انجام میشود ولی اگر دقیقتر و شفافتر گفته شود قطعاً تاثیرگذارتر است.
بیایید درباره تاثیر شرایط امروز جامعه بر تولیدات فرهنگی گفتگو کنیم
بنابر گزارش شبستان، استفاده از «مستهجن»، «ابتذال» و کلماتی از این دست شاید از دهه 70 در ادبیات فرهنگی ایران پررنگ شد. از آن زمان تاکنون بحث بر سر ارزش های اخلاقی جامعه و چگونگی بسط آن در تولیدات فرهنگی، همواره موضوع داغ میان مسئولان فرهنگی و منتقدان آن ها بوده است.
انتظار پایان یافتن بحث مستهجن بودن یا نبودن فیلم های کمدی با رد و بدل شدن سخنان تند رسانه ای نماینده مجلس و معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، امری بیهوده است چراکه این مساله سال هاست محل مناقشه گروه های تاثیرگذار در حوزه فرهنگی است. از یک سو قانون گذاران و ناظران رسمی و غیررسمی حضور دارند و از سوی دیگر مجریان قانون. گروه اول به خاطر جایگاه خود تنها از باید ها و نبایدها سخن می گویند و گروه دوم هم به خاطر جایگاه خود لاجرم از راهکارها و محدودیت ها. باید پذیرفت که چرخه کنش و واکنش این دو گروه پایانی ندارد اما در این میان شاید گفتگو و مفاهمه درباره شرایط و مقتضیات زمان و جامعه و تاثیر آن بر تولیدات فرهنگی، نسبت به بحث موجود، راهگشا باشد.
نظر شما