گوش موسیقی مردم مراقبت می خواهد

نوربخش با تاکید بر لزوم حفظ اصالت موسیقی گفت: دستگاه های فرهنگی باید از گوش موسیقایی مردم مراقیت کنند چراکه بسیاری از موسیقی های امروز در واقع بدل موسیقی واقعی است.

«حمیدرضا نوربخش»، در پاسخ به این سئوال که «موسیقی ایرانی و آوازی ما در شرایط کنونی چگونه می تواند به نوآوری دست یابد و آیا این نوآوری اصالت موسیقی ایرانی را خدشه دار نمی کند»؟ به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: اساسا جان مایه و بنیاد موسیقی ایرانی جلوه و تبلورش در ساز و آواز است؛ یعنی بهترین جلوه موسیقی ایرانی در بهترین شکل و با بهترین کیفیت نمودش در ساز و آواز است، این ساز و آواز همیشه تازگی دارد، «یک قصه بیش نیست غم عشق وین عجب کز هر زبان که می شنوم نامکرر است». هر هنرمندی که به یک بیانی می رسد این آواز و ساز را عرضه می کنند طبیعتا زبان خودش را دارد و این در طول تاریخ اینجوری بوده است و اینطوری نیست که در طول تاریخ به جلو آمده ایم و الان که به این مقطع رسیده ایم به یک بن بستی خورده ایم و الان باید راه های نویی را باز کنیم، به نظر من این تلقی  که اگر اقبال به این موسیقی کم است به دلیل این است که شنیده نمی شود، به دلیل این است حضور ندارد و رسانه در اختیارش نیست والا چطور می شود سالیان سال مردم این موسیقی را می شنیدند یک دفعه در این مقطع زمانی و در این دو سه دهه  یواش یواش آن را پس زدند.

 

رییس خانه موسیقی این خواننده موسیقی سنتی رسانه ها بویژه رسانه ملی را در وضعیت کنونی موسیقی سنتی مقصر دانست و گفت: به نظر من رسانه ها مقصر هستند به ویژه رسانه ملی ما مقصر درجه اول است برای اینکه این وجه موسیقیایی را فراموش کرده است و اصلا هیچ مجالی نداده که هنرمندان بتوانند بیایند کارشان را عرضه کنند و طبیعتا گوش مردم فاصله می گیرد کما اینکه ذائقه مردم با غذاهای خاصی انس می گیرد و با غذاها فاصله می گیرد. نسل جوان غذاهای سنتی ما را اصلا نمی شناسند ذائقه شان نیز نمی شناسد و اصلا نخورده اند ولی قدیمی ها برعکس هستند با این فست فودهای امروزی انسی ندارند.

 

​این خواننده موسیقی سنتی افزود: ذائقه شنوایی تربیت می شود، بنابراین مشکل ما اینگونه حل نمی شود، فرض کنید مدام بگوییم نوآوری اولا نوآوری دیگر از این شکل خارج اش می کند کما اینکه در خیلی از جلوه هایی که امروز خیلی از هنرمندان عرضه می کنند اشکالی هم ندارد، ولی دیگر آن نیست یک چیز دیگر است، به نظر من یک ژانر موسیقی خاصی است که عرضه می کنند مخاطب هم دارد اشکالی هم ندارد ولی ما نمی توانیم بگوییم آن را عوض کنید و آن باید سر جای خودش باشد ولی مخاطب خود را دارد، همین الان نیز هر جا ساز و آواز خوب شنیده شود شنونده دارد من در سالن های کنسرت بارها و بارها دیده ام حتی در کنسرت های خودم که همه اش ساز و آواز است مردم نشسته اند گرچه کم هستند ولی با با علاقه گوش می دهند.

 

نوربخش در پاسخ به این پرسش که «چرا شهرت نسل جدید خوانندگان موسیقی پاپ مقطعی و کوتاه مدت است» پاسخ داد: من فکر می کنم هر نوع موسیقی اگر از یک هنجارهایی برخوردار باشد قطعا خوب است، اخیرا من در بزرگداشت استاد محمد نوری گفتم «محمد نوری شرف موسیقی پاپ است» برای چه ؟ برای اینکه یک خواننده تمام عیار، توانا، تحصیلکرده، آموزش دیده و با سواد در این کار بود، سه نسل با این آدم ارتباط داشتند همین اواخر که در 80 سالگی هم کنسرت می گذاشتند سالنشان پر بود و به اندازه خوانندگان جوان مخاطب داشتند چرا چون بنیاد کارشان محکم بود. خیلی سخت است آدم 4-5 دهه در اوج و بالا باشد و در عرصه حضور داشته باشد.

رییس خانه موسیقی افزود: چرا بقیه مثل یک رعد و برق می آیند و فراموش می شوند الان شما خوانندگان پنج سال پیش را می شناسید؟ اسمشان را می دانید؟ چرا چون آن بنیادها و هنجارها را نداشتند و من فکر می کنم رمز ماندگاری در هر کاری این است که زحمت بکشند جوان ها استعداد دارند بروند زحمت بکشند نمی شود که ما یک شبه دوست داریم پولدار، مشهور و محبوب شویم و هیچ کاری هم نکنیم متاسفانه این امکان دارد ولی در یک مدت کوتاهی پاسخ می دهد می آیند ولی لطمه ای که به گوش می زنند آن لطمه می ماند و شما دارید یک ذائقه ای را خراب می کنید و این به راحتی نمی شود درست است بعد همین ذائقه را دیگرانی بیایند پاسخ بدهند این است که باید به این وجهش مردم را آگاه کرد.من به سهم خودم همیشه این تلاش را کردم و به پیرامونی های خودم هر جا تریبونی داشتم به گفتم مواظب باشید که دارند به شما آدرس غلط می دهند یک کم دقت کنید به جوان ها می گویم خیلی از اینها موسیقی نیست اینها چیزهای بدلی است که دارند به خورد شما می دهند و ذائقه و گوشتان را خراب می کنند در هر نوع موسیقی به دنبال اصالت ها بروید.

 

وی با بیان اینکه ما بهترین نمونه موسیقی پاپ را داریم؛ گفت: در گذشته هم  ستاره های درخشانی در موسیقی پاپ داشتیم که زحمت کشیده بودند کار کرده بودند این طوری نبود که یک بچه یک دفعه یک شبه یک چیزی را می خواند و آن چیز هم آنقدر سخیف است که آدم رویش نمی شود از روی آن هم بخواند؛ این شعرها و مضخرفاتی که به خورد مردم می دهند  چیست؟ من معتقدم به جد که باید دستگاه های فرهنگی جلوی این داستان بایستند، دفتر موسیقی باید بایستد. من می گویم چطور وزارت بهداشت مسئول سلامت مردم است و بر رستوران ها نظارت می کند مسئول فرهنگی هم مسئول سلامت گوش، روح و روان مردم است. ما نمی توانیم هر چیزی را مهر استاندارد بر روی آن بزنیم مهم نیست کسی چکار می کند کسی هم می رود یک گوشه خیابان یک دکه ای می زند و یک ساندویچی دست مردم می دهد و معلوم نیست کیفیتش چیست ولی اگر یک نفر مغازه ای زد و شما به آن پروانه دادید و مردم به آن پروانه اعتماد می کنند و به آن رستوران می روند می گویند پروانه دارد تحت نظارت بهداشت است معلوم است می آیند می بینند و به شما اعتماد می کنند می روید در رستوران غذا می خورید وگرنه کنار خیابان اعتماد نمی کنید، چیزی بخورید بنابراین وقتی به کسی مجوز می دهید یعنی نظارت دارید یعنی من این استاندارد را تایید کرده ام آیا واقعا تایید کرده اید یعنی کی تایید کرده است؟ من به جد با این مسئله مخالف هستم.

 

حمید رضا نوربخش در پاسخ به این سئوال که «آیا معتقدید نهادهای نظارتی ضعیف عمل کردند»؟ گفت: بله، باید نظارت کنند و بایستند. در مقابل هر چقدر هم می خواهند مخالفت کنند ما مسئول بهداشت روحی روانی و گوش مردم هستیم.  

کد خبر 739113

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha