به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از اعمال تحریم های هشتم می آمریکا علیه ایران و ممنوعیت خرید و فروش قطعات و خودرو با ایران، خودروی داخلی افزایش قیمت چشمگیری به خود دید اما این افزایش قیمت تنها در بازار به چشم آمد و قیمت کارخانه گرانی خاصی به خود ندید.
این تفاوت قیمت بسیار زیاد میان کارخانه و بازار در خودروی داخلی موجب شد تا پیش فروش های اینترنتی خودروسازان داخلی نیز در این مدت با استقبال ویژه ای روبرو شود اما با اعمال دور دوم تحریم ها علیه ایران حالا خودروسازان خواستار افزایش قیمت نرخ کارخانه خودرو شده اند.
در همین خصوص، «سعید مدنی»، مشاور مدیرعامل سایپا به شرق گفته که برای خودروهایی که بخش عمده قطعات آن در داخل ساخته میشود، با توجه به افزایش نرخ ارز و هزینههای سربار آن، حداقل باید یک افزایش ۵۰ درصدی اعمال شود تا ساخت خودرو دارای منطق اقتصادی شود.
علاوه براین «مهدی مطلب زاده»، نایب رییس انجمن صنایع همگن قطعهسازی نیز معتقد است که برخی به بهای زیاندهی و نابودی خودروسازان و قطعهسازان، مانع واقعی شدن قیمت خودرو شدهاند اما مگر میشود همه چیز و همه اقلام افزایش قیمت داشته باشند اما قیمت خودرو ثابت بماند!؟
این در حالی است که «آرمان خالقی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان در خصوص بازار خودروی داخلی بعد از اعمال تحریم های 4 نوامبر آمریکا علیه ایران، گفت: یکی از اهداف فاز دوم تحریم های آمریکا علیه ایران تحت تاثیر قرار دادن بازار خودروهاست. خودروها بعد از 4 نوامبر، شمول بیشتری یافته است زیرا در این تحریم ها موارد حمل و نقل نیز محدود شده است.
نایب رئیس خانه صنعت ایران با بیان این که شرکت های خودروساز بزرگ خارجی نیز اعلام کرده اند که امکان ادامه همکاری با ایران را ندارند و این مساله نیز بر سختی های بازار خودرو افزوده است، خاطرنشان کرد: شرایط جدید برای واحدهای تولیدی خودرو مشکل ایجاد کرده و باعث کاهش سرعت نوآوری و عرضه خودروهای جدید شده که این امرماحصل تحریم هاست.lشکل اصلی خودروسازهای داخلی در ایام تحریم ها تامین برخی قطعات است . در این صورت یا باید تولید کننده داخلی قطعات جایگزین تامین کنندگان قبلی شود یا قطعات را از تولید کنندگانی که امکان دور زدن تحریم را دارند خریداری کنند که در هر دو صورت تامین قطعات خودرو دشوارتر می شود و هزینه ها افزایش می یابد.در آینده ای نه چندان دور شاهد گران تر شدن قیمت خودرو در کارخانه های داخلی خواهیم بود که میزان این گران شدن مشخص نیست و باید منتظر آنالیز مسئولان بود و دید که در نهایت چه میزان افزایش قیمت خودرو در کارخانه را شاهد هستیم.
«خالقی» یادآور شد: تولید کنندگان داخلی قطعات از آنجایی که بخشی از مواد اولیه خود را از خارج از کشور تامین می کنند این روزها با افزایش قیمت مواجه هستند و همین امر باعث می شود خرید قطعات تولید خودرو از تولیدکنندگان داخلی نیز با افزایش قیمت روبرو شود. وجود شرایط فوق قطعات تولید خودرو با محدودیت و افزایش هزینه همراه شده است، از این رو خودرو در فاز اول تحریم ها برای مصرف کنندگان داخلی گران تر شد و انتظار آن می رود که در این فاز جدید تحریم ها نیز قیمت آن افزایش یابد. در فاز اول تحریم ها قیمت خودروهای داخلی در کارخانه ها افزایش نیافت و در بازار با گرانی مواجه شده بود، افزایش قیمت ارز تنها در بازار داخلی تاثیر گذاشته است و خودروسازان افزایش قیمت آن چنانی نداشته اند اما در این فاز به نظر می رسد خودرو سازان نیز به افزایش قیمت تمام شده کارخانه برای خودرو می اندیشند.
اما تعیین تکلیف قیمت خودرو در کنار دولت حالا به مجلس شورای اسلامی نیز کشانده شده است.
«سعید باستانی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به درخواست خودروسازان برای افزایش قیمت ها، اظهارداشت: افزایش قیمت مواد اولیه و نوسانات نرخ ارز عاملی شده که این درخواست مطرح شود. در طول چند ماه اخیر قرار بود کمیسیون صنایع مجلس به صورت جدی موضوع افزایش قیمت خودرو را بررسی کند، با تأخیرهای متعدد قرار شده موضوع افزایش قیمت خودرو در اولین جلسه کمیسیون صنایع مجلس با حضور وزیر صنعت بررسی شود.
عضو کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: هفته آینده تعطیلات مجلس به اتمام می رسد و با برگزاری جلسه، نظرات موافقان و مخالفان افزایش قیمت خودرو را بررسی می کنیم و در نهایت به جمع بندی می رسیم.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا قیمت خودروی داخلی در آینده نزدیک افزایش می یابد؟ این افزایش همان میزان ۵۰ درصدی پیشنهادی خودروسازان خواهد بود یا کمتر از آن؟/
نظر شما