به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدباقر علوی تهرانی استاد حوزه علمیه شامگاه پنجشنبه (17 آبان) به مناسبت دهه آخر ماه صفر در مسجد امیر به سخنرانی پرداخته و گفت: یکی از اقسام صبر در صبر در عبادت است.
وی افزود: درباره صبر در مقام اطاعت باید انسان تکلیف خود را به خوبی بشناسد، به عنوان مثال بسیاری نمیتوانند صبر درحجاب داشته باشند، به پیامبر(ص) هم مجنون میگفتند ایشان بر این امر صبر کردند.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی دومین قسم صبر در معصیت است، عنوان کرد: صبر در معصیت اجتناب کردن از حرام است که به دو بخش زبانی تقسیم می شود گاهی هم اجتناب از گناه در شبهه است.
استاد حوزه علمیه بیان داشت: امام زمان(عج) به همه مسائل عمل میکنند به همین سبب برخی فکر میکنند که او دین جدید آورده است در حالی که ایشان به همه آنچه قرآن فرموده است عمل میکنند.
وی درباره فواید صبر در معصیت، اظهار داشت: بر اساس آیات قرآن اگر مردمان آبادیها از گناه اجتناب کنند برکات ملکوتی از زمین و آسمان برای آنها باز میشود، ذکر زبانی به تنهایی انسان را به جایی نمیرساند پیش از آن باید از گناه اجتناب کنید.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی با بیان اینکه اگر کسی از گناه اجتناب کرد خداوند از او حمایت کرده و نقشه دشمنان را علیه او خنثی می کند، مکر دشمنان بر علیه آنان اثر نخواهد داشت، گفت: اگر بخواهیم مکر دشمنان را بر علیه کشور ببندیم با برجام بسته نمی شود بلکه با تقوای الهی میتوان به این هدف رسید.
استاد حوزه علمیه افزود: خداوند در قرآن فرموده است کسانی که می خواهند به من نزدیک شوند تنها با ورع به من نزدیک میشوند. در روایت است که خداوند فرموده آنان را در منطقه ای از بهشت نزدیک خود سکنی خواهم داد که کسی آنجا نیست. کسی که چشم خود را به حرام ببندد روز قیامت گریان نخواهد بود.
وی درباره مرتبه دیگر صبر که صبر در مصیبت است، عنوان کرد: رسول الله(ع) فرمودند هرچه آنچه مومن را اذیت کند مصیبت است. گاهی برخی از سخنان، زلزله، شکست در زندگی زناشویی، تنگدستی و بسیاری مسائل دیگر میتواند برای انسان مصیببار باشد.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی با بیان اینکه از نظر قرآن سختیهای زندگی همان مصیبت است که لازمه زندگی دنیا است، ابراز کرد: انسان در دنیای محدود دارای خواستههای بی حد و حصر است به همین دلیل به همه خواستههای خود نمیرسد و سختی میبیند.
استاد حوزه علمیه افزود: مصیبت عالیترین مرتبه رشد بشر است. امام باقر(ع) در این زمینه فرمودند بهشت در سختیها و صبر پیچیده شده است کسی که صبوری کرد وارد آن میشود. همچنین امام رضا(ع) فرمودند کسی که از خداوند میخواهد که بهشت برود اما بر سختیها صبوری نمیکند او خود را مسخره کرده است.
وی با بیان اینکه مومن همواره در سختی است هر کس مقربتر بلای او بیشتر میشود، شدیدترین سختیها برای انبیا و اولیا الهی است. گفت: امام کاظم(ع) فرمودند خداوند سختی و ابتلائات را در زندگی مومن قرار میدهد تا خدا را ملاقات کند در حالی که گناهان او پاک شده است.
حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی با بیان اینکه امام حسین(ع) بهای ملاقات خدا را با همه دلبستگیهای خود داد، اظهار داشت: برای صبوری در مساله مصیبت باید شکایت نکنیم یعنی نگویید من دچار سختی و امتحانی شدم که کسی دچار آن نشده است دیگر اینکه همواره در هر حالت شکر الهی را به جا آورید.
وی با اشاره به نوعی دیگر از صبر که صبر در نعمت است،خاطرنشان کرد: اساسا انسان اینگونه است که اگر خداوند به آنان نعمت زیادی را بدهد دچار طغیان میشود، امام کاظم(ع) فرمودند صبر در فزونی نعمت سختتر از صبر بر فقر است. صبر در آسایش کار بسیار سختی است زیرا نباید تکبر، فخرفروشی، تکاثر، دلسوزاندن داشته باشید. جزو مترفین نباشید. مترفین کسانی هستند که خدا به آنان نعمت داده مغرور شده و حق را نمیپذیرند.
نظر شما