به گزارش خبرگزاری شبستان، حسین مسافرآستانه، مدیرکل سابق مرکز هنرهای نمایشی گفت: متاسفانه در برگزاری جشنواره تئاتر مقاومت شاهد وقفه ای بوده ایم و پس از 10 دوره برگزاری مستمر این جشنواره بنا به دلایل واهی تعطیل شد و لطمه زیادی به جریان تولید متن و اجرا در خصوص تئاتر دفاع مقدس رساند.
وی در ادامه افزود: خوشبختانه قرار براین است که در دوره جدید برگزاری جشنواره تئاتر دفاع مقدس یک آغاز مجددی داشته باشیم و بنیاد فرهنگی روایت با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی جدید برگزاری این امر شده و امیدوارم چنانچه این برنامه ریزی مناسبتی و یکساله نباشد و استمرار داشته باشد جریان تاثییر گذاری بر این جشنواره داشته باشد.
آستانه اظهار کرد: موضوع دفاع مقدس از آن دسته موضوعاتی است که کهنگی پذیر نیست و بحث دفاع مقدس بحثی نیست که فکر کنیم همه چیز آنرا گذرانده ایم و ناگفته های بسیاری در مورد دفاع مقدس وجود دارد ناشناخته ها از جریان فرهنگی دفاع مقدس و شخصیتهای دفاع مقدس وجود دارد که اگر سالها کار کنیم باز هم به بسیاری از آنها نمی توانیم دست پیدا کنیم. بنابراین موضوع دفاع مقدس همچون معدن فرهنگی بسیار غنی است که تا مدتهای مدیدی قابلیت بهره برداری دارد و می تواند نقش مهمی را حتی در روابط اجتماعی و جامعه فرهنگی امروز ایفا کند و تاثییر گذار باشد.
این کارگردان باسابقه تئاتر دفاع مقدس گفت: متاسفانه با دور شدن از فرهنگ و دوره دفاع مقدس دیدیم که جامعه ما با چه مسائلی دست به گریبان شده و شناخت دفاع مقدس شناخت فرهنگ ناب اجتماعی، اعتقادی و فرهنگی است که تا حد زیادی می تواند در زندگی جاری ما وحتی برای نسل های آینده ما مفید واقع شود. تئاتر به عنوان یک رسانه بسیار بسیار تاثیر گذار که تاثیر شعارمند ندارد و حقیقی است و تاثیر تفکر و اندیشه است و چنانچه این جریان با حمایت لازم به قوت خود باقی باشد امیدوارم تاثییری که می رفت در جریان کلی تئاتر کشور ایجاد کند شاهد باشیم.
حسین مسافر آستانه در خصوص ارائه راه کار برای تداوم سیاست گذاری در برگزاری جشنواره تئاتر مقاومت گفت: بنظر من باید در دو بخش همزمان و هم راه به صورت موازی برنامه داشته باشیم که یک بخش آن جریان و تولید تئاتر دفاع مقدس است و بخش دیگر برنامه ریزی برای ارتقاء این جریان و آشنایی بیشتر با فرهنگ دفاع مقدس، کار تحقیق و پژوهش بصورت میدانی و کتابخانه ای بسیار اندک شده است. نباید توقع داشته باشیم که نمایشنامه نویس اثری را خلق کند که به حقایق پیچیده دفاع مقدس نزدیک شده باشد و باید اطلاعات این نویسنده را تامیین کنیم و از سوی دیگر تقاضای تولید داشته باشیم و اگر این دو بصورت موازی پیش بروند قطعا ما نیز به شناخت تازه تری از لحظه ها، موقععیتها و شخصیتهای دفاع مقدس دست پیدا خواهیم کرد و شاهد ارتقاء کیفی نمایش با موضوع دفاع مقدس خواهیم بود.
حسین مسافر آستانه دعوت از پیشکسوتان برای شرکت در جشنواره تئاتر مقاومت را امری مفید دانست و اضافه کرد: متاسفانه عده ای با تعصبات خاص و بسته بودن نگاه وارد حیطه تئاتر دفاع مقدس شدند و خواستند همه چیز آنطور تعریف شود که آنها می گویند و این درحالی است که ما با تئاتر نمی توانیم چنین شوخی کنیم و باید اجازه دهیم باور از یک موضوع در یک هنرمند رسوب کند و سپس به خلق اثر بینجامد. ما اگر ایرادی در نوع نگاه آثار هنری داشته باشیم باید آن ایراد را در نوع نگاه تصحیح کنیم تا خلق آثار جدیدتر بوجود آید ولی نمی توانیم حکم کنیم که با نگاه ما به تئاتر دفاع مقدس بپردازید و هر کس با چنین سیاستی پیش بیآید قطعا محکوم به شکست خواهد بود.
مسافر خاطر نشان کرد: قبول دارم که بسیاری از آثار نمایشی که در دوره مسئولیت من و چه در دوره های بعدی خلق شده با حقایق دوران دفاع مقدس فاصله زیادی دارد اما این فاصله محکوم به شکسته شدن این جریان نباید شود و ما باید عیبها را برطف کنیم و بنا را به جذب حداکثری بگذاریم. بهتر این است که با جذب حداکثری از سوی هنرمندان، محققان، پژوهشگران، اساتید و در کنار ایشان همراهی و همدلی و هم زبانی رزمنده ها و خانواده های شهدا را داشته باشیم و از این نهراسیم که در یک اثر نمایشی از زبان خانواده های شهد حرف بزنیم و گلایه ای راعنوان کنیم.
مدیر سابق انجمن تئاتر دفاع مقدس در پایان گفت: امیدوارم با دلی بزرگ و ضمیر و وسیع پذیرای گله مندیها و نارسایی هایی باشیم که در خصوص فرهنگ دفاع مقدس رخ داده و طرح و عنوان اینها اصلا سیاه نمایی نیست و حقیقت نمایی است و ما نباید بترسیم چراکه درصورت آشنایی با حقایق می توانیم امیدواری بوجود بیآوریم.
گفتنی است، جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس به همت بنیاد فرهنگی روایت و معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وبا مشارکت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس و مرکز هنرهای نمایشی به دبیری حسین پارسایی از 28 آبان تا 3 آذر همزمان با هفته بسیج برگزار میشود.
بازتولید آثار موفق دفاع مقدس حرکتی ارزشمند است
دوران دفاع مقدس سرشار از لحظه ها، خاطرات و وقایع تاریخی و فراموش شدنی در حافظه تاریخ ما است. ثبت و تصویر این لحظات، بی گمان، با زبان هنر تئاتر ماندگارتر و تاثیرگذارتر می شود. در طول سال های دفاع مقدس و بعد از آن، هنرمندان بسیاری با درک عظمت و زیبایی های دفاع مقدس دست به خلق آثار درخشانی زدند که بازتولید و اجرای دوباره و چند باره آن ها فضایی را مهیا می سازد تا نسل های جدیدتر با این آثار و واقعیت های آن مقطع از تاریخ بیشتر آشنا شوند. ستاد برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت که قرار است از 28 آبان تا 3 آذر به دبیری حسین پارسایی در تهران برگزار شود دست به ابتکاری زده که تجربه آن در رپرتوار تئاتر مقاومت درهفته دفاع مقدس امسال با استقبال چشمگیر طیف های مختلف مردم در شهرها و استان های کشور روبرو شد. این حرکت به نظر بسیاری از هنرمندان می تواند قابل تداوم و مستمر باشد.
مهردادکوروش نیا معتقد است جنگ بستر خوبی برای درام نویسی است که می شود به تبعات بعد از آن در جامعه هم پرداخت به این دلیل است که گنجینه جنگ هرگز تمام شدنی نیست.
این کارگردان تئاتر گفت: با توجه به شرایط جامعه ما هر اتفاق و رویداد تئاتری در جامعه باعث می شود تا از گروه های تئاتری حمایت شود. جشنواره تئاتر مقاومت در جامعه کنونی هرچند گاهی با وقفه برگزار می شود اما نتایج خوبی دارد.
وی افزود: برگزاری این جشنواره باعث می شود تا گروه های تئاتری فعال شوند از سویی دیگر این جشنواره انگیزه ای می شود برای تولید آثار توسط گروه ها از سراسر کشور و اینکه جایزه و بودجه ای که برای گروه ها در نظر گرفته می شود باعث می شود تا این جشنواره رونق یابد.
این کارگردان تاکید داشت: این جشنواره نباید تنها به موضوع هشت سال جنگ و دفاع مقدس بپردازد و باید به مسائل انسانی و اجتماعی پس از جنگ هم بپردازیم و درام نویسان ما باید به این موضوعات بپردازند.
کوروش نیا خاطرنشان کرد: جنگ بستر خوبی برای درام نویسی است که می شود به تبعات بعد از آن در جامعه هم پرداخت به این دلیل است که جنگ هرگز تمام شدنی نیست و همیشه پیامدهایی را دارد.
کارگردان نمایش«آخرین نامه» در خصوص بازتولید آثار شاخص دفاع مقدس اظهار داشت: تولید آثار جدید برای گروه ها نوعی تشویق است که البته بخش مهمی از جشنواره ها را تشکیل می دهد اما نباید فراموش کرد ما آثار شاخصی در زمینه دفاع مقدس داریم که همیشه مورد توجه بوده است از جمله آنها می شود به آثار شاخص علیرضا نادری اشاره کرد.
وی تصریح کرد: اتفاقی که در کشورهای غربی شاهد آن هستیم بازتولید آثار شاخص است که متاسفانه در کشور ما به این موضوع آن طور که باید توجه نمی شود و این اتفاق خوشایندی است که از سوی سیزدهمین دوره جشنواره مقاومت شاهد آن هستیم.
مهرداد کوروش نیا درباره اجراهای عمومی قبل از جشنواره تئاتر مقاومت گفت: اجراهای عمومی که قبل از جشنواره برای برخی آثار گذاشته شده بسیار خوب است چرا که هر تئاتری زمانی موفق است که بتواند قبل از حضورش در هر جشنواره ای اجرای عموم رود و با مخاطب ارتباط برقرار کند.
این کارگردان در پایان افزود: زمانی که کارها بعد از اجرای عموم وارد جشنواره شود تاثیر بهتری خواهد داشت و جشنواره از کیفیت بیشتری برگزار خواهد شد.
امیر دژاکام از دیگر هنرمندان تئاتر در خصوص بازتولید آثار موفق دفاع مقدس اظهار داشت: بازتولید آثار موفق حرکت مثبتی است که قراراست در این جشنواره اتفاق بیافتد البته اگر این بازتولیدها به سمت اجرای عمومی رود خوشایند است در غیر این صورت احتیاجی به باز تولید نیست.
این مدرس دانشگاه درباره اجراهای عمومی آثار قبل از جشنواره گفت: اجرای عموم آثار قبل از جشنواره از اتفاقات خوب این دوره جشنواره است که گروه ها با اجراهایی که قبل از حضور در جشنواره دارند با مخاطب ارتباط برقرار می کنند و اتفاقا این اجراها می تواند در سراسر تهران و در سالن های بسیاری که داریم باشد و این اجراها را تنها محدود به تئاترشهر نکنیم.
امیر دژاکام ادامه داد: اگر در هر کاری جذابیت ایجاد کنیم و از نیروی متخصص و تحصیل کرده و تکنیک های روز تئاتری در کارهایمان استفاده کنیم مطمئنا کارها با مخاطب بسیار اجرا خواهد شد و این ژانر مخاطب خود را جذب می کند.
اتابک نادری، مدیر هماهنگی استان های مرکز هنرهای نمایشی در خصوص باز تولید نمایش های موفق دفاع مقدس در دوره سیزدهم این جشنواره گفت: باز تولید آثار موفق نه تنها در تئاتر دفاع مقدس که در تمام ژانرها اتفاق بسیار خوشایندی است چرا که آثار موفق ایرانی باید توسط گروه های مختلف کار شود تا فراموش نشوند در تئاتر های دفاع مقدس هم ما آثاری را داشته ایم که بسیار موفق بوده اند که می شود آنها را در هر دوره ای کار کرد.
نادری درباره اجراهای عموم آثار قبل از ورود به جشنواره اظهار داشت: تئاتری مطلوب است که با تماشاگر ارتباط برقرار کند. کاری موفق است که تماشاگر آن را با آرامش و در مدت زمان معینی ببیند و با آن ارتباط برقرار کند و کار زمانی آماده حضور در جشنواره می شود که اجرای عموم رفته باشد و نواقصش برطرف شده باشد در این صورت است که جشنواره به کیفیت مطلوب می رسد.
گفتنی است، جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس به همت بنیاد فرهنگی روایت و معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وبا مشارکت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس و مرکز هنرهای نمایشی به دبیری حسین پارسایی از 28 آبان تا 3 آذر همزمان با هفته بسیج برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما