به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، حسینعلی عسگری، در نشست «زیبایی شناسی مجسمه های صلح و جنگ در ایران و هفت کشور» که عصر امروز در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: روسیه بعد از جنگ جهانی توجه جدی به مجسمه سازی کرد تا بتواند به نوعی از جنگجویان و جانباختگان خود تقدیر کرده باشد. یکی از کارکردهای مجسمه سازی این است که می تواند فضای بعد از جنگ را تلطیف کند و به نوعی آرامبخش باشد. دولت روسیه به خوبی می دانست که مجسمه سازی و تصویر توانایی زیادی دارد.
این مجسمه ساز اظهار داشت: مجسمه چیزی نیست که مثل سایر هنرها بشود راحت از کنار آن گذشت. بیننده خواه یا ناخواه با مجسمه برخورد دارد. دیدن مجسمه مثل نقاشی نیست که افراد حتما باید به گالری مراجعه کنند. یکی از مجسمه سازان بزرگ روسیه یک تقابل بین هنر کلاسیک و هنر نو به وجود آورد. نام گاوو مفهوم تازه ای از مجسمه سازی ارایه کرد. در مجسمه سازی کلاسیک آنچه اهمیت دارد خود فرم است و توده ماده. فضا در درجه دوم اهمیت قرار دارد. در مجسمه سازی کانسرا پیوستی آنچه اهمیت دارد، فضا است. ماده به صورت حداقلی می آید و به فضا معنا می دهد. نام گاوو معتقد بود مجسمه سازی از مواد ملموس ساخته می شود و قابل لمس است، بشر آن را می سازد و کیفیت سه بعدی دارد و هنرمند احساس خود را از طریق آن با مخاطب در میان می گذارد.
این مجسمه ساز و پژوهشگر خاطرنشان کرد: در روسیه از طریق مجسمه جنگ را در بین مردم بالا نشان دادند. مجسمه مام میهن 60 متر ارتفاع دارد و 200 پله پایین آن است که نشاندهنده 200 روز جنگ استالین است. نام گاوو معتقد است به مجسمه نمی توان کیفیتی به آن تحمیل کرد که متناسب با آن نباشد. ابعاد در مجسمه سازی مهم و اثرگذار است. اشل و فضایی که مجسمه در آن قرار می گیرد، اهمیت دارد. در دوره ای در روسیه مجسمه ها را بسیار بزرگ می ساختند که بیننده مرعوب شود و پیام سریع به او منتقل شود. یکی از نکات حایز اهمیت در مجسمه سازی روسیه این است که مجسمه را به عنوان رسانه می شناسند و از آن به عنوان انتقال دهنده عقاید استفاده می کنند.
عسگری با اشاره به موزه جنگ در روسیه یادآور شد: اولین موزه جنگ را در روسیه با ابعاد بزرگ می بینیم. یکی از نکات مهم در این موزه این است که نگاه به جنگ را تغییر می دهد. از سقف این موزه 200 میلیون اشک شیشه ای آویزان است. این تعداد به ازای سربازانی است که در جنگ کشته شده اند. اکثرا در مجسمه سازی جنگ با فیگورهایی سروکار داریم که از قهرمانان جنگ ساخته می شود تا خاطره ای از آنها زنده شود.
نظر شما