تفاوت رسانه متعهد و غیر متعهد در نوع انتقال « پیام » است

یک فعال رسانه با بیان این مطلب که ماندگاری آثاری که در جبهه حق تولید می شود، بیشتر است، توضیح داد: تفاوت رسانه متعهد و غیر متعهد در نوع انتقال « پیام » است.

خبرگزاری شبستان - البرز: « رسانه» یکی از جدی ترین رویکردهای بشر در عصر کنونی است. قابلیتی که با شناخت و ادارک آن بیشتر و بهتر می توان به مسائل پیرامونی پرداخت و در عین حال خطراتی دارد که ضرورت شناخت، آموزش و بصیرت افزایی را می طلبد.

 

ضرورت توجه به امر « رسانه» در قالب تراز انقلاب اسلامی، سرفصل مصاحبه با « داود نوری» ، مدرس رسانه با سابقه ای قریب به ۲۵ سال در عرصه فرهنگی و اجتماعی شد که در ادامه می خوانید:

 

 

در ابتدا بفرمایید تعریف شما از رسانه و اهمیت کارایی آن در عصر کنونی چیست؟

در خصوص این سوال؛ باید عرض کنم تعریف بنده از رسانه این است که هر آن چه که در عقاید و رفتار انسان تاثیر گذارد، « رسانه» تلقی می شود. این پرسش محل چالش میان اساتید امر است، آن چنان که عده ای رسانه را یک ابزار می دانند که پیامی را می رساند و عده دیگر که معتقدند پیام هم رسانه است. مارشال مک لوهان جمله معروفش این است که می گوید: « پیام خود یک رسانه است».

واقعیت امر این است که پیام، رسانه است و تعریف مبسوطی دارد که درک آن نیاز به دقت دارد. در عرف جامعه ما زمانی که صحبت از رسانه می شود، ذهن افراد به سمت تلوزیون و رادیو می رود.

«رسانه» یک مفهوم گسترده است و هر آن چه که در روح، روان و نگرش انسان تاثیر بگذارد، رسانه تعبیر می شود و اهمیت آن با توجه به زندگی کنونی ما در عصر کنونی است که تا چه اندازه اهمیت دارد.

 

به نظر شما چه تفاوتی میان رسانه متعهد و غیرمتعهد وجود دارد؟

در دنیا دو جریان شاخص وجود دارد که یک جریان حق و یک جریان باطل است و این جریان در دنیا ثانیه ثانیه جاری است. رسانه ای را می توان رسانه متعهد نامید که صدای جریان حق طلبی باشد و بتواند صدای مظلومان جهان را برساند.

رسانه غیر متعهد در عصر کنونی مصادیق بسیاری دارد. این رسانه ها با گرفتن پول حق را باطل و باطل را حق جلوه می دهند و این بهترین تفکیک میان رسانه متعهد و غیر متعهد است.

 

شهید آوینی یکی از فعالان عرصه رسانه در دهه نخست انقلاب است، چه معیارهایی در شخصیت و باور این شهید در ابعاد رسانه می توان برشمرد؟

شهید آوینی پدیده ناب انقلاب اسلامی است که در برهه زمانه خود شناخته نشد. این شهید والامقام، 50 سال جلوتر از زمان خودش را می فهمید و به 50 سال پیش از خود فکر می کرد. همچنین مقاله ها و کتاب هایی که نوشته است به خوبی درک نشده است. از آثار این شهید والامقام مشخص است که کلامش منبعث از عقل متصل به وحی است.

شهید آوینی یک خصلتی داشت و آن این بود که در دوران خودش که خیلی ها درگیر هجمه های رسانه بودند، همواره آرامش خود را حفظ می کرد. نمونه آن بحث آمدن ماهواره بود. اگر مقاله انفجار اطلاعات را مطالعه کنید در جمله ای که آورده است: « نمی دانم چرا آنگونه که عده ای از آمدن ماهواره می ترسند، من نمی ترسم، چه بخواهیم چه نخواهیم ماهواره می آید».

شهید آوینی به صورت کامل شناخته شده نیست و نیاز است، که ابعاد مختلف تفکر و وجود این شهید مورد توجه قرار گیرد. اصحاب رسانه که رویکرد انقلابی دارند و تمایل دارند در عرصه انقلاب فعالیت کنند می توانند از این شهید رسانه، الگو برداری کنند.

 

امروزه از جنگ نرم به عنوان یکی از ابزار رسانه نام برده می شود، بفرمایید اهمیت شناخت جنگ نرم چگونه است؟

رسانه ابزار جنگ نرم است. جنگ نرم چیز جدیدی نیست. این نزاع و درگیری همواره میان جبهه حق و باطل بوده است. جبهه باطل به واسطه قدرت و پول بیشتر بهتر می تواند بهره برداری کند. با این وصف یک نکته وجود دارد و آن اینکه چون محتوای پیام های رسانه ای باطل عمدتا شیطانی و با نیت سوء مطرح می گردد، آنانی که فطرت انسانی آنان دست نخورده است به خوبی متوجه این پیام های باطل می شوند.

ماندگاری آثاری که در جبهه حق تولید می شود، بیشتر است. لذا در جنگ نرم از رسانه به عنوان ابزار نام برده می شود که باید نهایت استفاده را از آن بهره برداری کرد.

 

چنانچه اصحاب رسانه بخواهند متناسب با تراز انقلاب اسلامی در عرصه رسانه فعالیت کنند، چه معیارهایی را باید در نظر قرار دهند؟

اصحاب رسانه اگر بخواهند سطح خود را به تراز انقلاب اسلامی نزدیک کنند باید منطبق با معیارهای امامین انقلاب باشد. افق ها، راهبردها، شاخص ها و نقطه هدف ها در کلام امام العین انقلاب مشخص است.

به عنوان مثال معضلات و مشکلات کشور ما در حوزه های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مشخص است و اگر کسی با دغدغه انقلاب بخواهد در عرصه سیاسی فعالیت کند، یکی از نکاتی که حضرت امام خمینی(ره) به آن اشاره داشته است، بحث  اشراف گرایی، استکبار ستیزی است و یا در حوزه اجتماعی توجه به سبک فرزند پروری جزء مقوله هایی است که اصحاب رسانه در تراز انقلاب می توانند در این خصوص قلم فرسایی کنند.

 

در پایان بفرمایید چه توصیه ای برای اهالی رسانه در عرصه کنونی انقلاب به عنوان فعال فرهنگی دارید؟

تمام کسانی که دغدغه انقلاب اسلامی و ولایت را دارند در هر رشته باید تخصص کار رسانه ای را داشته باشند. این فرهنگ از طرف اصحاب رسانه باید جا بیافتد اینکه یک استاد دانشگاه، یک کاسب بازاری، یک معلم و ... بتوانند تولید پیام کنند. ایجاد یک بسیج عمومی در فضای رسانه توسط کسانی که دغدغه تراز انقلاب اسلامی دارند بخشی از زمان خود را جهت تولید محتوا کنند و هر کس به جنگ پیاده نظام شبهات فکری بروند.

 

 

کد خبر 737323

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha