این تحریمها که از روز دوشنبه اجرایی میشوند، بخشهای کشتیرانی، مالی و انرژی ایران را هدف قرار میدهند و دومین بسته تحریمهایی هستند که بعد از خروج آمریکا از برجام علیه ایران احیا میشوند.
این موضوع را «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا و «استیون منوشین»، وزیر خزانهداری این کشور روز جمعه اعلام کردند.
آنها با متهم کردن ایران به ادعاهای تکراری گفتند این تحریمها تا زمان پایان حمایت ایران از تروریسم، اتمام حضور این کشور در سوریه و توقف کامل توسعه برنامه هستهای و موشکی ایران، پابرجا می ماند.
«مایک پامپئو» گزارشهای قبلی را تأیید و اعلام کرد دولت ترامپ هشت کشور را از تحریمهای نفتی علیه ایران معاف می کند. وی گفت که این معافیتها موقت خواهند بود و کشورها بایستی منابع جایگزینی برای نفت ایران پیدا کنند.
پامپئو گفت ۸ کشور معافشده از تحریمها تلاش کردهاند واردات نفت خود از ایران را کاهش دهند، اما موفق نشدهاند تا ضربالاجل دوشنبه این کار را انجام دهند.
وزیر خارجه آمریکا مدعی شد که هدف از این تحریمها «ایجاد تغییرات بنیادین در رفتارهای جمهوری اسلامی ایران» است و مقصود از آنها براندازی نظام ایران نیست.
استیون منوشین گفت در صورتی که کشورهای اروپایی از طریق کانال ویژه ارتباط مالی مبادلهای با طرفهای ایران انجام دهند، خزانهداری آمریکا از تمامی اختیارات خود برای مقابله با آنها استفاده می کند.
منوشین از تصمیم دولت آمریکا برای مجاز کردن ارتباط برخی بانکهای ایرانی با سوئیفت دفاع کرد، اما گفت به این سامانه مستقر در بلژیک هشدار داده شده در صورت ارتباط با نهادهای ایرانی تحریمشده، جریمه می شود.
وی همچنین گفت: خزانهداری قصد دارد روز دوشنبه نام ۷۰۰ فرد و شرکت را به فهرست تحریمها علیه ایران اضافه کند. وزیر خزانهداری آمریکا اضافه کرد ۳۰۰ مورد از این تحریمها جدید هستند. ۴۰۰ مورد دیگر نفرات و شرکتهایی هستند که تحریمها علیه آنها ذیل برجام رفع شده بود و مجددا به فهرست تحریمها باز میگردند.
این در حالیست که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه آمریکا با معافیت هشت کشور از تحریمهای نفتی ایران موافقت کرده است، گفت: این موضوع روشن است که نمیتوان نفت ایران را از بازار خارج کرد.
«علی کاردر»، معاون وزیر نفت در گفتوگو با ایسنا، درمورد ساز و کار دریافت پول نفت از هشت کشور اظهار کرد: در این زمینه بانک مرکزی کار میکند و به وزارت نفت مربوط نمیشود. این روابط را باید در بانکهای مرکزی کشورها تنظیم کنند.
وی در پاسخ به اینکه این معافیتها دائمی یا موقتی است؟ گفت: هنوز مشخص نیست. باید مذاکره کنیم تا نتایج مشخص شود.
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه آمریکا قصد داشت صادرات نفت ایران را به صفر برساند، افزود: آمریکا وضعیت بازار را میفهمد. این موضوع روشن است که نمیتوان نفت ایران را از بازار خارج کرد.
همچنین، رئیس کل بانک مرکزی ضمن اشاره به معافیتهای تحریمی خریداران نفت ایران از سوی آمریکا گفت: بانک مرکزی با توجه به ذخائر ارزی مطلوب، حتی آمادگی کامل گذر از شرایط نامحتمل به حداقل رسیدن صادرات نفت را دارد.
«عبدالناصر همتی»، رئیس کل بانک مرکزی در پست اینستاگرامی خود آورده است: «با یاری خداوند متعال، امروز دیگر بر همگان مسجل شده است که آمریکا در تحریم کامل نفت ایران و به صفر رساندن آن به هر دلیل و بهانهای ناکام شده است. با معافیت تدریجی کشورهای متعدد از تحریم خرید نفت ایران، فضای آتی تجاری و درآمدی کشور مشخصتر میشود.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، که در ماه های اخیر ذخائر ارزی خود را به حد مطلوب رسانده، متناسب با شرایط در حال تغییر، حتی در شرایط بسیار نامحتمل به حداقل رسیدن صادرات نفت، برنامه متناسب با آن را دارد.
بانک مرکزی با تنظیم دقیق منابع و مصارف ارزی کشور، تلاش خود را، همانطور که در هفتههای اخیر نشان داد، بر ثبات بازار پول و ارز متمرکز کرده و تقویت تدریجی و روز افزون پول ملی و افزایش رقابتپذیری اقتصاد و جلوگیری از نوسانات را هدف قرار داده است.
اطمینان دارم ملت بزرگ ایران از این شرایط نیز به خوبی عبور خواهد کرد. بانک مرکزی در کنار برنامهریزی برای تعادل بازار ارز و کنترل تورم، در کنار دولت محترم با توجه به وضعیت معیشتی و رفاهی مردم، خصوصا دهکهای پایین درآمدی، قرار دارد و از هیچ کوششی فروگذار نیست.»/
نظر شما