به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مساجد از جمله پایگاههای مذهبی و فرهنگی در محلهها هستند که جایگاه ویژهای بین ساکنان شهر دارند. این مکانهای مقدس فضایی روحانی و معنوی دارند و میتوانند افراد جامعه را از گزند انحرافات و گناه مصون بدارند، اما چگونه میتوان توجه نسل جدید را به مساجد جلب کرد تا آنها بتوانند نیازها و خواستههای خود را در این مکان مقدس جست وجو کنند؟
مسجد الرضا(ع) دیباجی یکی از مساجد بزرگ پایتخت است که به دلیل فعالیت های گسترده و برنامه های فرهنگی و مذهبی به عنوان یکی از مساجد فعال تهران پر آوازه تهران محسوب می شود. روزی که برای تهیه گزارش به این مسجد رفتم، احساس خوبی داشتم، زیرا شنیده بودم که در این مسجد هر نوع برنامه فرهنگی، هنری، ورزشی و عقیدتی و مورد نیاز همه مخاطبان اجرا می شود.
در شروع حرکت از خیابان دیباجی به سمت مسجد الرضا(ع)، اولین چیزی كه نگاهم را به خود جلب کرد، مسجدی با مناره های معظم با کاشی کاری مزین به آیات و اسماء الهی است؛ حضور من در مسجد الرضا(ع) همزمان است با زمان اذان مغرب که طنین دلنشین اذان مغرب به گوش می رسد.
به مسجد می رسم، از شلوغی و نشاط معنوی مردم در حیاط این مسجد به وجد آمدهام. مسجدی نوساز، بزرگ و بسیار پویا، که برای کودکان مهد مسجد دارد، برای نوجوانان و جوانان کانون فرهنگی هنری و خانم های خانه دار برنامه های عقیدتی و برای سالمندان آسانسور در نظر گرفته شده است.
حضور گسترده نوجوانان، جوانان و بانوان در این مسجد برای من قابل توجه است، به یقین می رسم که این مسجد یکی از مساجد فعال است که رنگ خدایی به این منطقه مرفه نشین پایتخت داده است.
ساخت مسجد الرضا(ع) در زمینی به مساحت 18 هزارمترمربع از سال 1390 با همكاری شهرداری و امور مساجد منطقه آغاز و در نهایت این مسجد در سال 95 افتتاح شد و اكنون این مسجد یکی از بزرگترین تهران محسوب می شود. فضای ساختمان مسجد با 3 هزارمتر زیربنا مجهز به كتابخانه، كلینیك درمانی، آمفیتئاتر، آشپزخانه و خانه كودك، کانون فرهنگی هنری و کتابخانه است که عموم شهروندان میتوانند از آن بهرهبرداری كنند.
سیستم صوت و تصویر
با توجه به نیاز این مسجد برای تجهیز به سیستم های صوتی، تصویری و تصویر برداری این سیستم در این مسجد طراحی اجرا و راه اندازی شد.تمام عملیات مربوط به تجهیز از مرحله طراحی صوتی و تصویری و دوربین مدار بسته تا مرحله نصب و تنظیم، بعد از اتمام و تکمیل نهایی مسجد صورت گرفت. این پروژه از سه دوربین گردشی تحت شبکه بهره مند است که با توجه به امکان نظارتی بر فضای اصلی مسجد، امکان تصویر برداری از مراسم و پخش همزمان تصاویر بر روی ویدئو پروژکتور و LED های نصب شده در بخش بانوان را داراست .
بعد از اقامه نماز جماعت با حجت الاسلام علی محمدی سیرت، رئیس سابق سازمان اوقاف و امور خیریه و امام جماعت مسجدالرضا(ع) در دو بخش «وقف و مسجد» و نیز شاخصه های «مسجد تراز اسلامی» به گفت وگو می نشینم که بخش اول آن به شرح زیر است:
وی با اشاره به اینکه طبق اطلاعات بیش از 13 درصد از مساجد دارای موقوفات هستند، تاکید می کند که لازم است موضوع وقف در میان مردم فرهنگ سازی شود، که مساجد دارای وقف منعفتی شوند تا برای اداره مساجد و فعالیت های فرهنگی و مدیریت مسجد در آمدی داشته باشند. این موضوع فرهنگ سازی دستگاههای تبلیغی و فرهنگی را می طلبد که بتوانند با تبلیغ گسترده در زمینه وقف مردم را در این زمینه به مشارکت دعوت کنند.
وی می افزاید: دربرخی مواقع دیده می شود که در محلات و مناطق مختلف کشور مساجد بسیاری هست، اما به دلیل آنکه درآمد مستمر و پایداری ندارند، در اداره دچار مشکل هستند، اما مساجدی که دارای رقبات و موقوفاتی هستند، به خوبی اداره می شوند.
حجت الاسلام محمدی به تعداد مساجدی که در سامانه جامع اطلاعات این سازمان در طول مدیریت ایشان به ثبت رسید، هم اشاره می کند و می گوید: مشخصات حدود 80 هزار مسجد در سامانه جامع اطلاعات مساجد سازمان اوقاف و امور خیریه به ثبت رسیده است.
وی در رابطه با ورود سازمان اوقاف و امور خیریه در بحث عمران و ساخت و ساز مساجد می گوید: سازمان اوقاف و امور خیریه بین مردم و خیرین نقش رابط دارد. اما لازم است که دولت ها نیز برای عمران و ساخت مساجد کمک های انجام دهند. مطرح کردن کمک به مساجد از سوی دولت ها به معنای دولتی کردن مساجد نیست. چرا که معتقدم مساجد نباید دولتی اداره شوند. اما کمکهای جزیی که دولت از آنان می تواند داشته باشد، حالت مشوق دارد، به این معنا که این کمک ها قدم اول برای تشویق مردم برای مساعدت و ساخت، احداث، مدیریت و تکمیل بنای مسجد می تواند باشد. زیرا که هر قدمی که نظام در زمینه ساخت مسجد برمی دارد، در عوض مردم 20 برابر دراین زمینه گام برمی دارند و این اقدام به معنای دولتی کردن مسجد نیست بلکه به معنای اقدام مشوقی برای ساخت مساجد است.
رئیس سابق سازمان اوقاف و امور خیریه کشور به تعداد وقف هایی که در سالهای گذشته صورت گرفته اشاره می کند و می افزاید: در بحث موقوفات جدید مسجد و غیر مسجد از اول انقلاب تا پایان سال 88، بیش از 13 هزار وقف صورت گرفته و از سال 89 تا پایان سال 96 نیز این آمار بیش از 17 هزار وقف بوده است، یعنی از سال 89 تاکنون مردم به اندازه سی سال قبل وقف کرده اند.
محمدی یکی از اقدامات صورت گرفته در سالهای گذشته توسط این سازمان را توجه به بحث بیمه خدام مساجد دانسته و تصریح می کند: در سال های گذشته بیش از 27 هزار نفر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گرفتند که با مکاتباتی که با این سازمان صورت گرفت، تلاش شد که این مشکلات مرتفع شود.
ادامه دارد....
نظر شما