به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «لیز بیچ» امروز (چهارشنبه، دوم آبان) در همایش دوسالانه ادبیات کودک و مطالعه کودکی که در موسسه خانه کتاب برگزار شد، گفت: موضوع کار دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) با موضوع این گردهمایی تناسب دارد. IBBY در 1953 تشکیل شد یعنی بعد از جنگ جهانی دوم وقتی اروپا درگیری دیگری و دشمن بود. در حال حاضر IBBY 79 بخش ملی دارد. این دفتر در سال 1953 در حالی افتتاح شد که 4 کشور بریتانیا، اتریش، هلند و ایتالیا عضو آن بودند. در سال 1964 ایران هم به همراه چند کشور دیگر به این دفتر اضافه شدند. هنوز کشورهای زیادی در آفریقا هستند که عضو IBBY نیستند. امسال 4 کشور دیگر به این دفتر اضافه شدند.
مدیر اجرایی IBBY اظهار داشت: نحوه عمل و ساختار IBBY این است که اول دفترهای ملی هستند و بعد رییس جایزه هاینس کریستین آندرسن است و سپس اعضا هستند. همچنین این دفتر یک مدیر اجرایی دارد. دفتر در سوییس مستقر است. رییس دفتر در حال حاضر یک چینی است. در هیئت 10 کشور از جمله ایران، روسیه و بریتانیا حضور دارند. مجله ادبیات کودک با عنوان کتاب پرنده را منتشر می کنیم که تخصصی به ادبیات کودک می پردازد.
پیچ بیان کرد: فعالیتهایی داریم که در راستای آن دیگری تبدیل به گروه و فعالان IBBY شدند. همایشی داریم که هر دو سال یک بار برگزار می شود که دوره اخیر آن در آتن برگزار شد و دوره های بعدی در مسکو و مالزی برگزار می شود. بین سال هایی که کنفرانس بین المللی نیست، نشست های ملی برگزار می شود. تلاش IBBY این است که کتاب ها و کودکان را کنار هم گرد آورد.
وی با بیان اینکه همدلی با دیگران در کتاب های کودک با کیفیت پیدا می شود، عنوان کرد: یکی از اهداف IBBY ترویج این نوع کتاب هاست. یکی از برنامه های ما در روز بین المللی کتاب هر سال برگزار می شود. این پروژه سالانه برگزار می شود اما بیشتر پروژه های ما دوسالانه است. یکی دیگر از کارهایی که انجام می دهیم، فهرست افتخار است. کمیته های ملی این فهرست را انتخاب می کنند. این فهرست شامل نویسنده، مترجم و تصویرگری است که کارش مورد تایید است.
پیچ خاطرنشان کرد: یک فعالیت دوسالانه دیگر داریم که دوره آخر آن در 2017 برگزار شد. این فعالیت در مورد انتخاب کتاب هایی است که درباره یا از کودکان با معلولیت است. نمایشگاهی از این کتاب ها در کشورها حرکت می کند و بعد به یک کتابخانه دانشگاهی در بریتانیا تعلق می گیرد، هدف ما از این کار ترویج و تشویق پدیدآورندگان و ناشران به تولید کتاب هایی در مورد کودکان معلول است.
مدیر دفتر IBBY یکی دیگر از فعالیت های این دفتر را جایزه هانس کریستین آندرسن ذکر کرد و افزود: این بالاترین جایزه در حوزه ادبیات کودک است که هر دو سال یک بار به مولف و تصویرگر اهدا می شود. ملاک فعالیت پایدار و اثرگذاری است و در انتخاب به یک اثر توجه نمی شود بلکه به کل کارهای فرد توجه می شود.
جایزه آساهی فعالیت دیگر دفتر IBBY است که پیچ به آن اشاره کرد و گفت: این جایزه در سال 2016 به پروژه با من بخوان از ایران اهدا شد. تنها جایزه نقدی است که IBBY برگزار می کند. آخرین جایزه آساهی را یک مدرسه فرانسوی گرفت که کتاب های لمسی و بریل برای معلولان تولید می کند. جایزه ترویج خواندن فعالیت دیگر IBBY است که به مروجان کتاب اهدا می شود. اسپانسر این جایزه یک موسسه چینی است.
مدیر اجرایی IBBY خاطرنشان کرد: پروژه دیگری که شش سال پیش آغاز شده، متمرکز بر موضوع مهاجرت است. کتاب های ساکت عنوان این پروژه است و شامل کتاب هایی است که هیچ متنی ندارند. برنامه دیگر دفتر کودکان در بحران نام دارد. وقتی در کشوری بحرانی پیش می آید کشورهای دیگر کمک های خود را به دفتر می رسانند و دفتر نیز آن را به کودکان در آن کشور دچار بحران می رساند. فراموش نکنیم در عین اینکه دیگری هستیم همه ما یکی هستیم و یک هدف داریم و آن تولید کتاب باکیفیت است.
نظر شما