خبرگزاری شبستان- گیلان، سنبل آبی (شیطان نیلگون) گیاهی زیبا و خطرناک است که طی چند سال اخیر وارد گیلان شده و در همه عرصههای آبی استان ریشه دوانده و آن را تهدید میکند.
امروز حوزههای تالابی و مناطق آبی استان متحمل مهمان ناخواندهایی شدند که علاوه بر آلودگی آب و شیرابههای پسماند باید آن را نیز به جان بخرند و هیولای تالاب نامیده شده است.
سنبل آبی مهاجمی غیر بومی که با رشد سریع خود، معضلی به مراتب خطرناکتر از سایر معضلات زیست محیطی است چراکه این گونه فوقالعاده خطرناک به اکوسیستم منطقه، شرایط زیست محیطی و اقتصاد مردم به ویژه در حوزه کشاورزی آسیبهای بسیار جدی وارد میکند.
این گل یک گیاه آبزی شناور، بومی کشور آمریکای جنوبی است که به دلیل داشتن گلها و برگهای گوشتی زیبا به عنوان گل زینتی استفاده میشود، اما پشت این ظاهر زیبا، گیاهی با برگهای پهن و قطور است که بر روی آب شناور بوده و ظرف کمتر از هفت روز تکثیر و با جلوگیری از ورود نور خورشید به داخل آب، خفگی آبزیان را موجب و کاهش تنوع زیستی، جذب وق العاده منابع آبی و مرگ تدریجی تالابها را بهدنبال دارد.
امروز علاوه بر تالاب انزلی، تالاب عینک، تالاب کیاکلایه لنگرود، رودخانه چمخاله، شلمان رود و سواحل رودسر و کلاچای آلوده به اینگونه خطرناک که گرانترین علف هرز دنیا نامیده میشود، شدهاند.
قربانعلی محمدپور با بیان اینکه سنبل آبی یک از ۱۰ گیاه خطرناک دنیا است گفت: سنبل آبی ۴۰۰ هکتار از پهنه آبی استان را آلوده و مبتلا کرده است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست گیلان دامنه خطر این گیاه را بسیار گستردهتر از گیاه آزولا و دارای رشد انفجاری دانست و افزود: ریشه کنی کامل این گیاه در استان نیازمند حداقل 15 سال مقابله جدی مداوم در تعامل دستگاهها و انجام تمهیدات ویژه است.
وی اذعان کرد: 10 درصد این گونه گیاهی بعد از پوسیدگی، قابلیت رشد در سال آینده را دارد و باید 15 سال مداوم، هر 45 روز یکبار به صورت فیزیکی این گل را از ریشه جمعآوری کرد تا بتوانیم سطح تالاب را پاک کنیم.
محمدپور با تصریح اینکه این گیاه محیط زیست تالاب را با چالش جدی مواجه میکند اذعان کرد: ریشهکنی این معضل نیازمند مقابله فرهنگی و تنویر افکار عمومی است.
وی تاکید کرد: افزایش آگاهی عمومی در مورد مهاجم بودن و تکثیر سریع این گیاه و لزوم مبارزه با آن با همکاری دستگاههای عضو شورای پدافند غیر عامل در اولویت است.
این گونه مهاجم تهدیدی بزرگ برای استان بوده، بهگونهایی که قرارگاه پدافند زیستی گیلان برای از بین بردن این گیاه ورود کرده و پاکسازی سواحل و عرصههای آبی استان از این گونه مهاجم با جدیدت ادامه دارد، اما ریشهکنی کامل آن نیازمند مشارکت همه مردم در برابر معضلی است که آینده استان را به خطر میاندازد.
نظر شما