به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، «محمود حجتی»، وزیر جهاد کشاورزی در ادامه جلسه علنی سه شنبه یک آبان و در پاسخ به سوال «محجوب» و «قاضی پور» نمایندگان تهران و ارومیه در مورد نظارت بر محصولات تراریخته گفت: قانونی در سال 88 به نام قانون ملی ایمنی زیستی به تصویب مجلس رسید و در آنجا طبق ماده 2 قانون تمامی امور مربوط به تولید، رهاسازی، نقل و انتقال داخلی صادرات، عرضه و فروش و استفاده از محصولات تغییر شکل یافته ژنتیکی مجاز شد و دولت نیز مکلف شد تمهیدات لازم از طریق بخش های غیردولتی فراهم کند.
وی اظهار داشت: طبق بند چ ماده 31 توسعه ماموریت هرگونه رهاسازی محصولات تراریخته در چهارچوب ایمنی زیستی جمهوری اسلامی ایران و با رعایت مقررات بین المللی که به تصویب مجلس رسیده است، انجام می شود و دولت موظف است آزمایشات لازم را در این زمینه انجام دهد و با اطلاع رسانی به مردم محصولات تراریخته را اعلام کند.
«حجتی» با بیان اینکه ما در داخل کشور تولید محصولات تراریخته نداریم، گفت: واردات این محصولات تراریخته به کشور در چهارچوب قوانین مشکل قانونی ندارد و ما ممنوعیتی برای واردات آن نداریم البته باید نظارت جدی بر روی واردات آنها انجام شود.
وی گفت: در ارتباط با بعضی محصولات که مربوط به خوراک دام می شود و در مورد اینکه تا چه اندازه باید موارد بهداشتی رعایت شود همکاران ما در وزارت بهداشت این موضوع را مورد پیگیری قرار می دهند.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در دنیا امروز 185 میلیون هکتار اراضی زیر کشت محصولات تراریخته است، گفت: عمده این محصولات در آمریکای شمالی و جنوبی تولید می شوند و از عمده محصولاتی که تولید می شود و ما آن را به کشور وارد می کنیم دانه سویا است.
وی اعلام کرد: حدود 78 درصد از سویای تولیدی جهان تراریخته تولید می شود و 100 درصد سویایی که در مبادلات جهانی است، تراریخته است. در حال حاضر تمام تلاش ما این است که وابستگی مان را به دانه های روغنی کاهش دهیم و خوشبختانه امروز درجه خودکفایی ما در بحث دانه سویا 16 درصد شده است، به هر حال باید بگوییم که ما چاره ای جز واردات سویا نداریم.
«حجتی» گفت: در حال حاضر حدود 129 ذرت تراریخته در دنیا تولید می شود که از این 129، 22 رقم توسط کمیته های نظارتی ما مجوز واردات گرفته اند و بقیه مجوز دریافت نکرده اند.
وی با تاکید بر اینکه ما ناچار به واردات دانه ذرت هستیم، گفت: واردات محصولات تراریخته با نظارت جدی کمیته نظارت ما و آزمایشگاهی که در این زمینه از سال 93 ایجاد شده است، انجام می شود و این کمیته محصولی را تایید می کند که اولا کشور تولیدکننده آن را مصرف کند و مجوزهای لازم را از مراکز ذیربط گرفته باشد و در عین حال دو کشور پیشرفته تاییدیه آن کشور را تایید کنند و پس از آن و تست محصولات ما تایید می کنیم و ارز تخصیص می دهیم.
وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه ما برنج تراریخته در دنیا نداریم، گفت: بخش غذای محصولات تراریخته به حوزه وزارت جهاد کشاورزی مربوط نیست. در سال 95 ما 66 درخواست برای محصولات تراریخته داشتیم که به کمیته نظارت ارجاع شد و 26 مورد رد و 40 مورد تایید شد. در سال 96 تعداد درخواست ها 180 مورد بود که 17 مورد رد و 151 مورد تایید شد و در سال 97، 231 درخواست داشتیم که 56 مورد رد و 175 مورد تایید شد.
«حجتی» با تاکید بر اینکه هیچ بذر تراریخته ای تاکنون وارد کشور نشده است، افزود: آزمایشگاه هایی که ناظر بر رد یا تایید محصولات تراریخته است آزمایشگاه پژوهشگاه مهندسی ژنتیک وزارت علوم و آزمایشگاه پژوهشگاه بیوتکنولوژی وزارت جهاد کشاورزی است که این دو محصولات را تست می کنند و اگر تراریخته باشند مجوز و در مرحله بعدی از کشتی تا ارسال برای دامداری ها و مرغداری ها مورد نظارت قرار می گیرند و با هماهنگی وزارت راه بر روی برگه بارنامه برچسب تراریخته ذکر می شود./
نظر شما