به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، آمریکا به دنبال به صفر رساندن صادرات نفت ایران است و این عزم خود را از ۱۸ اردیبهشت با خروج از برجام جزم کرده و تلاش های فراوانی نیز در این زمینه به کار گرفته است. واشنگتن برای رسیدن به این آرزوی خود بر افزایش تولید نفت عربستان تکیه دارد و تمام توان خود را به کار گرفته تا تولید نفت عربستان جایگزین نفت ایران شود.
در همین رابطه نیز روز گذشته «استیون منوچین»، وزیر خزانه داری آمریکا که در منطقه خاورمیانه حضور یافته پس از سفر به فلسطین اشغالی اعلام کرده که راهی عربستان است و پیش از این سفر خود نیز در گفت و گو با رویترز ضمن اعتراف به عدم امکان به صفر رساندن صادرات نفت ایران تا تاریخ 4 نوامبر و ارایه معافیت به خریداران نفت ایران، گفت: هیچ دلیلی مبنی بر عدم توانایی عربستان برای تامین کمبود ناشی از کاهش عرضه نفت ایران، وجود ندارد.
اما حالا عربستان آب پاکی را بر دستان آمریکا ریخته و از عدم توانایی اش برای جایگزینی نفت ایران می گوید.
در همین خصوص «خالد الفالح»، وزیر انرژی عربستان در اعتراف به ناتوانی این رژیم به جبران کمبودهای احتمالی بازار جهانی نفت که ملک سلمان به ترامپ قول داده بود آن را جبران کند به خبرگزاری تاس خاطر نشان کرده که اگر صادرات نفت روزانه سه میلیون بشکه کاهش یابد، ما نمیتوانیم این کمبود را جبران کنیم، به همین سبب باید از ذخایر نفتی استفاده کنیم.
از این سو مقامات ایرانی نیز معتقدند که هیچ کشوری توان این اقدام را ندارد و راجع به همین موضوع «بیژن زنگنه»، وزیر نفت روز گذشته گفت: همانطور که بارها گفتم، برای نفت ایران جایگزینی در بازار وجود ندارد، تولید نفت عربستان و روسیه هم اکنون نزدیک به بالاترین سطح تاریخی خود است و این ۲ کشور ظرفیت اضافی برای تولید بیشتر و جایگزینی نفت ایران ندارند.
وی با اشاره به این که عربستان با استفاده از ذخیرهسازیهای خود توانسته است در فاصله ماه مه تا سپتامبر، روزانه حدود ۵۰۰ هزار بشکه نفت بیشتر به بازار عرضه کند، یادآور شد: مجموع تولید نفت دیگر اعضای اوپک در این بازه زمانی تنها ۱۰۵ هزار بشکه در روز افزایش یافته است و این بدان معناست که اعضای اوپک توانایی افزایش تولید نفت بیشتر از رقم کنونی را ندارند.
«زنگنه» درباره مقدار تولید نفت روسیه اظهار کرد: تولید نفت این کشور در ماه سپتامبر نسبت به ماه مه، ۳۸۸ هزار بشکه در روز افزایش یافته است که در بالاترین سطح خود قرار دارد بنابراین روسیه هم در کوتاه مدت بدون سرمایه گذاری در صنایع بالادستی خود نمی تواند بیش از این، تولید خود را افزایش دهد.
علاوه براین، «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با خبرگزاری ژاپنی کیودو تاکید کرد که ایران در شرایط فعلی، ایران هم نفت خود را میفروشد و هم قادر است اقتصاد خود را حفظ کند./
نظر شما