به گزارش خبرگزاری شبستان، با قیامی که شیعیان عربستان این روزها در قطیف و در عوامیه، ایالت نفت خیز شرقی به راه انداخته اند مقامات عربستان ثبات خود را در معرض خطر می بینند و به علاوه این مساله گویی خنجری را بر قلب سیاست بلندمدت آمریکا در خاورمیانه که به مدت نیم قرن ادامه داشته است وارد می کند.
در سال 1945 رییس بخش امور خاور نزدیک وزارت امور خارجه آمریکا در یادداشتهایی نوشت که منابع نفتی عربستان سعودی منبع بسیار مهم و شگفت آوری برای قدرت استراتژیک و یکی از بزرگترین نعمتهای مادی در تاریخ جهان است.
سقوط متحد آمریکا یعنی شاه ایران در سال 1979 میلادی اهمیت استراتژیک عربستان را برای آمریکا دوچندان کرد.
این روزها امریکا حدود 19 میلیون بشکه نفت در هر 24 ساعت مصرف می کند که حدود نیمی از آنها به این کشور وارد می شوند. کانادا با تامین 25 درصد از نفت آمریکا اولین تامین کننده نفت برای این کشور است و پس از آن عربستان با تامین 12 درصد در مقام دوم قرار دارد.
اما تامین نفت خام برای آمریکا تنها نیمی از داستان است .عربستان سعودی قیمت نفت اوپک را تحت کنترل دارد و با دقت تمام آن را با اولویت های ایالت متحده آمریکا تطبیق می دهد.
اما این اقدامات یکجانبه نیست .پس از سال 1945 میلادی، ایالات متحده آمریکا حدود یکصد میلیارد دلار تجهیزات نظامی به عربستان فروخت. یکسال پیش نیز دولت اوباما از بزرگترین مبادله تسلیحاتی در تاریخ آمریکا خبر داد، یک معاهده 60 میلیارد دلاری با عربستان سعودی برای فروختن تجهیزات نظامی به این کشور در 20 تا 30 سال آینده.
در حقیقت امریکا نقش مهمی در تجهیز نظامی عربستان بر عهده دارد تا جایی که آموزش و تامین همه نیروهای امنیتی عربستان بر عهده آمریکاست و شرکت های امریکایی سرمایه گذاری های کلانی را در کشور پادشاهی عربستان انجام می دهند.
اگر شما نام عربستان سعودی را پیش باراک اوباما و یا هیلاری کلینتون بیاورید آنگاه می بینید که همه لفاظی های آنها درباره بهار عرب و تعریف و تمجیدهای انان از انقلاب مردم عرب متوقف می شود.
هنگامی که سعودی ها نیروهای امنیتی خود را به بحرین فرستادند تا به حکومت آل خلیفه برای سرکوب شیعیان کمک کنند هیچ عکس العمل خاصی در محکومیت این اقدام از سوی آمریکا مشاهده نشد.
اما آیا قیام های کنونی در عربستان از کنترل حاکمان آن خارج خواهد شد؟ ما در اینجا درباره دو چالش مختلف صحبت می کنیم اولین چالش مربوط به شیعیان است که مدت های مدید از سوی نظام پادشاهی عربستان سرکوب شده اند و 10 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند و دیگری مربوط به نسل جوان تر عربستان است یعنی جوانان زیر 30 سال که دوسوم جمعیت این کشور را تشکیل می دهند و در یکی از دیکتاتوری های بزرگ جهان زندگی می کنند.
در ماه فوریه سال جاری پس از روند رویدادهای مربوط به جهان عرب که در مصر و بقیه کشورهای عربی رخ داد، ملک عبدالله پادشاه 87 ساله عربستان طرحی را مبنی بر توزیع حدود 36 میلیارد دلار یعنی حدود دو هزار دلار برای هر سعودی به عنوان کمک های رفاهی به مردم ارائه داد.
او به درستی می داند که یکی از بزرگترین مشکلات کشورش این است که حدود نیمی از افراد بین 18 تا 40 سال دارای شغل نیستند و زندگی خود را به سختی می گذرانند اما تاکنون اقدامی برای رفع این مشکل انجام نداده بود.
چند روز پیش ملک عبدالله به زنان سعودی امتیاز شرکت در انتخحابات شهرداری را ارایه داد اما در بحبوحه سرکوب های شدید مردمی که در اعتراض به وضعیت خود علیه نظام حاکم به پا خواسته اند انتخابات شهرداری چه معنایی می تواند داشته باشد؟
امپراطوری آمریکا عراق و ایران یعنی در کشور نفت خیز در خاورمیانه را از دست داده است اما در مورد عربستان سعودی چطور؟
واشنگتن به دنبال آن است تا شیعیان را از ایالت شرقی عربستان که بیشترین مقدار نفت در آنجا قرار دارد بیرون بیندازد زیرا استقلال این ایالت به طور قطع دارای پیامدهای فاجعه انگیز برای دولت سعودی است اما دارای بهترین نتایج برای آمریکایی ها خواهد بود.
براساس گزارش های ارایه شده از سوی رابرت دریفاس تحت عنوان بازی شیطانی، در سال 2002 میلادی، هیئت سیاست دفاعی وزارت دفاع آمریکا عنوان کرد که آمریکا باید در مسیر تقسیم عربستان سعودی گام بردارد تا بتواند نفت این کشور را در اختیار بگیرد و دیگر نومحافظه کاران مانند مایکل لدین نیز دیدگاههای مشابهی را ارایه دادند.
بنابرگزارش کانتر پانچ، در اوایل سال 2002 میلادی، آکینز سفیر سابق آمریکا در عربستان به احتمال مسلط شدن اسامه بن لادن بر عربستان در صورت حمله آمریکا به عراق اشاره کرد و در این باره گفت: من اکنون به این اعتقاد رسیده ام که این دقیقاً همان چیزی است که نومحافظه کاران خواستار آن هستند و پس از القاعده ما زمامداری عربستان را بر عهده خواهیم گرفت.
با توجه به اینکه عربستان سعودی کاملاً به جهان اسلام پشت کرده و آشکارا در خدمت منافع آمریکا، انگلیس و اسراییل قرار دارد این طرح آمریکایی ها می تواند در آینده ای نزدیک به تحقق برسد.
موج بیداری اسلامی در کشورهای عرب عربستان سعودی را انقدر نگران کرده که حاضر است همه پل های پشت سر خود را با پناهنده شدن به آمریکا و رژیم صهیونیستی خراب کند زیرا تنها نقطه امدیش برای بقای نظام دیکتاتوری خود را اتکا به اسراییل و امریکا می داند و به طور قطع وقتی به طور کامل در اختیار این دو قرار گیرد آمریکا طرح خود را برای تسلط بر عربستان و نفت این منطقه عملی خواهد کرد.
پایان پیام/
نظر شما