به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حسین شیخ رضایی»، امروز(سه شنبه، ۲۴ مهر) در نشست سومین همایش «دوسالانه ادبیات کودک و مطالعات کودکی» به عنوان دبیر علمی این همایش گفت: امسال سومین دوره ای است که دوسالانه ادبیات کودک و مطالعات کودکی را برگزار می کنیم. کودک دیروز و امروز عنوان اولین همایش ادبیات کودک و مطالعات کودکی بود. دو سال پیش عنوان همایش لذت های خواندن بود و امسال عنوان ادبیات کودک و دیگری را انتخاب کردیم.
شیخ رضایی اظهار داشت: ایده ما گردهم آمدن همه کسانی است که در ادبیات کودک فعالیت می کنند اعم از محقق، استاد دانشگاه، دانشجوی ادبیات، ناشر، مروج، کتابدار، معلم، نویسنده و والدین. ایده ما این است که همایش دوسالانه ادبیات کودک و مطالعات کودکی برای همه این اقشار قابل استفاده باشد. در هر دوره از این همایش میهمانانی از خارج از کشور داریم. دوره اول میهمانی از آلمان، دوره دوم گروهی از نروژ و امسال نیز مدیر دفتر IBBY میهمان ماست. عنوان ادبیات کودک و دیگری برای بسیاری پرسش برانگیز است. قاعدتا در دو روز همایش افراد در مقالات خود به این موضوع اشاره می کنند.
دبیر علمی همایش دوسالانه ادبیات کودک و مطالعات کودکی خاطرنشان کرد: در نظام های اجتماعی در تمام سطوح بسیاری از ناعدالتی ها، تبعیض ها و یا سؤگیری ها با توسل به دیگری در مقابل ما صورت می گیرد. توجیه و بهانه بسیاری از تبعیض ها و سوءگیری ها ما در مقابل دیگری یعنی پرونده دیگری سازی است. در بسیاری از تحقیقات در سال های اخیر در حوزه ادبیات کودک بخصوص با توجه به جنگ و مهاجرت تمرکز روی این بود که ادبیات کودک چطور می تواند کودک را نسبت به دیگری و پذیرش دیگری حساس کند. مهم این است که همه کسانی که برای کودک کار می کنند بفهمند که ادبیات می تواند نقش مهمی بر روی کودکان در پذیرش دیگری ایجاد کند. تعداد کتاب های تالیفی که به هر نحو دیگری در آن مطرح است و با دید پذیرا و مثبت نگاه شده است به عنوان مثال به عنوان بیماری روانی شاید یک یا دو مورد کتاب تالیفی داریم، در بین آثار ترجمه تعداد کارها زیاد است.
شیخ رضایی با بیان اینکه 60 مقاله به سومین همایش ادبیات کودک و مطالعات کودکی رسیده است، عنوان کرد: حدود 20 مقاله در دو روز همایش ارایه می شود. امسال سعی کردیم از میهمانان مدعو در حوزه های متنوع دعوت به عمل آوریم. هشت میهمان مدعو داریم اعم از جامعه شناس، متخصص مغز و اعصاب، متخصص ادبیات کودک و سایر دست اندرکاران این حوزه. ابتدای هر پنل یک سخنرانی کلیدی داریم و بعد ارایه مقالات را خواهیم داشت.
وی خاطرنشان کرد: در روزهای همایش شش پنل خواهیم داشت، هر روز سه پنل داریم، مباحث نظری، رسانه های جدید مثل انیمیشن و کتاب های گویا دو پنل همایش هستند و دو پنل نیز به بررسی های موردی اختصاص می یابد، دو پنل نیز به بررسی های موردی غیر از رمان نوجوان می پردازد. در قسمت نظری و رسانه های جدید ضعیف تر هستیم، رمان نوجوان بیشتر توجهات را جلب کرده و بیشتر مقالات در این حوزه است. از تیم لاک پشت پرنده خواستیم کتاب شناسی موضوع دیگری را در پنج سال اخیر برای ما تهیه کند.
وی همچنین اظهار داشت: ارتباط شورای کتاب با IBBY مشخص است، شورا نهاد مستقلی است و قبل از اینکه عضو این سازمان باشد فعالیت داشته است، همایش ادبیات کودک و مطالعات کودکی یک اتاق فکر دارد که هر سال نظرسنجی می کند که اولویت همایش چه باشد. برگزاری این همایش باعث آشنایی و ارتباطات زیادی می شود، دو سال پیش که میهمانانی از نروژ داشتیم، کتاب هایی معرفی کردند که برخی از آنها ترجمه شد. همچنین آنها تصمیم گرفتند شورای کتاب برای جایزه آلمان کاندید شود بدون اینکه درخواستی از ایران شده باشد. کیفیت کتاب کودک تحت عوامل زیادی همچون اقتصادی، چاپ، کاغذ و کپی رایت است. بسیاری کسانی که برای همایش ادبیات کودک مقاله می دهند دانشجویان کارشناس ارشد رشته ادبیات هستند. انتخاب موضوع برای پایان نامه آنها حتما تحت تاثیر سخنانی که اینجا می شنوند، است.
نظر شما