به گزارش خبرگزاری شبستان، علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران در نشست مطبوعاتی که شامگاه شنبه (16/7/1390) با «یرژان کازی خاناف» همتای قزاقستانی خود در ساختمان وزارت امور خارجه داشت، روابط ایران و قزاقستان به خصوص طی 20سال اخیر را ریشهدار و توسعه یافته خواند و افزود: روابط تجاری دو کشور بالغ بر یک میلیارد و 200میلیون دلار میباشد که با توافق صورت گرفته امیداوریم طی چند سال آینده این رقم به 5میلیارد دلار برسد.
وی زمینههای عمده توسعه روابط دوجانبه را انرژی و ترانزیت کالا و همچنین علوم، تکنولوژی و کشاورزی دانست و اظهار داشت: طی ماههای گذشته قراردادی را در ترکمنستان امضا کردیم به نام کریدور ترانزیتی شمال – جنوب که خلیج فارس را به قزاقستان میرساند.
وزیر خارجه ایران افزود: خط آهن ایران، ترکمنستان و قزاقستان طی چند ماه آینده تکمیل میشود که بخش مربوط به ایران در آینده نزدیک به اتمام میرسد و ترکمنستان و قزاقستان نیز آن را تکمیل کردند. اگر این خط عملیاتی شود امکانات فراوانی برای ترانزیت کالا فراهم میکند.
به گزارش وازرت امور خارجه،صالحی یادآور شد: ایران میتواند معبر مهمی برای رساندن محصولات کشاورزی قزاقستان از جمله گندم به حوزه خلیج فارس باشد.
وی با بیان اینکه جلسهای را نیز در مورد اجلاس شانگهای در آستانه داشتیم که توسط سران سه کشور ایران، قزاقستان و روسیه برگزار شد، ابراز امیدواری کرد جلسات آینده در حد وزرا و رؤسای سه کشور ادامه یابد چرا که نتایج خوب و امیدبخشی را داشته است.
وزیر خارجه ایران در خصوص دریای خزر و بررسی کنوانسیون رژیم حقوقی این دریا نیز گفت: معتقدیم دریای خزر متعلق به 5 کشور این حوزه است و هر اتفاقی میافتد باید به گونهای باشد که همه کشورها در آن سهیم باشند. دریای خزر باید غیرنظامی باشد و کشورهای خارج از حوزه خزر نیز نباید در آن حضور داشته باشند. محیط زیست دریای خزر و حفظ منابع طبیعی آن مانند ماهی خاویار نیز برای ما مهم میباشد.
وی افزود: محدوده آبهای ملی و مشترک نیز مواردی است که باید توافق کامل روی آنها صورت گیرد. براین اساس به دنبال کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر هستیم.
وزیر خارجه ایران با ذکر این نکته که تا به حال چند جلسه در حد کارشناسی، وزار و رؤسای 5 کشور برگزار شده، یادآور شد: در آینده نزدیک جلسه کارشناسی در آستانه برگزار خواهد شد و امیدواریم این کنوانیسیون هرچه زودتر به سرانجام برسد.
صالحی یادآور شد: پیشرفت این کنوانسیون تا به امروز خوب بوده اما باید سریعتر این مسیر را پیمود.
وی در خصوص سوآپ نفتی از قزاقستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز گفت: مدتی این خط انتقال انرژی برقرار بود اما متوقف شده و ما این آمادگی را داریم که مجدداً آن را فعال کنیم. از وزیر خارجه خواستیم تا فردا با وزیر نفتمان جلسهای داشته باشد و مقدمات این کار را بررسی کند.
وزیر خارجه ایران افزود: تصور میکنم خط لوله شمال به جنوب ایران که به بندر جاسک میرسد مجدداً فعال خواهد شد.
صالحی در خصوص پروژه انتقال گاز از طریق بستر دریای خزر توسط ترکمنستان نیز اظهار داشت: به برادران ترکمنستانی اعلام کردیم از نظر اقتصادی راههای دیگری برای بررسی وجود دارد و محیط زیست خزر نیز مهم است، باید طوری عمل کرد که اقتصادی باشد اما به محیط زیست آسیب نرسد و ما این موضوع را به طور صریح به برادران ترکمن خود گفتیم.
وی در خصوص پیشنهاد گامبه گام روسیه در مورد برنامه هستهای ایران نیز اظهار داشت: ما اصول کلی و نفس پیشنهاد را میپذیریم و از آن استقبال میکنیم.
وزیر خارجه کشورمان این پیشنهاد را نشان از نیت صادقانه روسها برای برونرفت از پرونده تصنعی هستهای ایران خواند و یادآور شد: این پیشنهاد جزئیات فراوانی دارد که قرار شد درباره آن رایزنیهای بیشتری داشته باشیم.
صالحی با اشاره به سفر اخیر معاون وزیر خارجه روسیه به ایران به منظور بررسی این طرح گفت: در آینده نزدیک کارشناسان دو کشور بررسیهای بیشتری در مورد این پیشنهاد خواهند داشت.
وی ادامه داد: ما از هر پیشنهادی که انصاف، عدالت و رعایت حقوق جمهوری اسلامی را داشته باشد استقبال میکنیم و به همان میزانی که به اساسنامه آژانس پایبندیم بر حقوق خود در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأکید داریم.
وزیر خارجه ایران در خصوص نشست اعضای اتحادیه اروپا طی روزهای آینده در مورد بررسی تحریمهای بیشتر علیه ایران نیز اظهار داشت: این رویه غربیها که در پیش گرفتهاند چیز جدیدی نیست و آنها 30سال است که این روش شکست خورده را دنبال میکنند. جمهوری اسلامی نشان داده است در مقابل فشارها و محدودیتها به خوبی ایستاده و دستاوردهای علمی، تکنولوژیکی و عمرانی ما نشان داده که با این فشارها عقبگرد نخواهیم داشت.
صالحی ادامه داد: ایران کشوری نیست که با این فشارها وادار به تسلیم شود و وسعت یک میلیون و 800 هزار کیلومتری، جمعیت 75 میلیونی فرهیخته و علاقمند به وطن و 3 هزار سال تاریخ مدون، گذرگاههای پیش روی ما را گذرگاههای کوتاهی کرده است که حتی در کتاب تاریخ طولانی ایران جایی برای ثبت ندارد.
وی خاطرنشان کرد: روزی میرسد که با مذاح و خنده با این رفتار غربیها برخورد کنیم که تا به حال نیز چنین بوده است.
وزیر خارجه ایران در خصوص ارزیابی ایران از ریاست قزاقستان بر سازمان همکاریهای اسلامی نیز گفت: در جلسه انجام گرفته به وزیر خارجه قزاقستان به دلیل مسئولیت ریاست اجلاس وزرای خارجه و پیشبرد مناسب خدماترسانی به مردم سومالی صمیمانه تبریک گفتم چرا که وی با مدیریت خود کمکی در حدود 500میلیون دلار جمعآوری کرد که این کمک در سازمان همکاری اسلامی نسبت به یک عضو خود برای اولینبار است که صورت میگیرد.
صالحی یادآور شد: معتقدم در مدت مدیریت وزیر خارجه قزاقستان بر این سازمان که یک سال است شاهد موفقیتهای بیشتری خواهیم بود و آمدهایم هر پیشنهادی که در خصوص تقویت همکاریها داشته باشند بپذیریم.
وی در خصوص برداشت نفت برخی کشورهای عضو دریای خزر از بستر آن نیز با اشاره به سخنان وزیر خارجه قزاقستان در این مورد گفت: من نیز نظری شبیه به ایشان دارم که گفت هر جستجوی نفتی در دریای خزر باید بدون آسیبرساندن به آن صورت گیرد.
«یرژان کازیخاناف» وزیر خارجه قزاقستان در نشست مطبوعاتی با علیاکبر صالحی وزیر خارجه ایران، گفت: در آستانه و نیویورک با آقای صالحی دیدارهایی داشتیم که گفتوگوهای خوبی را به همراه داشت.
وی سفر به ایران را به عنوان یک گام مهم در گسترش روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور خواند.
خاناف با اشاره به گفتوگوهای صورت گرفته با همتای ایرانی خود اظهار داشت: مسائل دو جانبه و همکاریهای منطقهای و نیز همکاریهای اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت و در راستای توسعه همکاریها رایزنیهایی داشتیم.
وی با بیان اینکه برای افزایش میزان تبادل تجاری از 2/1 میلیارد دلار به میلیارد 5 دلار نقشهای را طراحی کردهایم، یادآور شد: علاقمند به همکاری بین تجار و شرکتهای خصوصی دو کشور هستیم.
وزیر خارجه قزاقستان ادامه داد: توجه خاصی به حمل و نقل و ترانزیت بین ایران و قزاقستان و همچنین راهآهن وجود دارد که از طریق خاک ترکمنستان دو کشور به یکدیگر متصل شوند.
خاناف با بیان اینکه دریای خزر دو کشور را به یکدیگر متصل میکند، گفت: در مورد رژیم حقوقی آن نیز صحبتهایی انجام شد که در بسیاری از موارد مواضع دو کشور با یکدیگر مطابقت دارد.
وی افزود: در این دیدار به مسائل مربوط به افغانستان و همچنین تحولات خاورمیانه و آفریقا نیز پرداخته شد.
وزیر خارجه قزاقستان با ابراز امیدواری نسبت به افزایش روابط فرهنگی دو کشور اظهار داشت: امسال بیستمین سالگرد برقراری روابط سیاسی بین دو کشور را خواهیم داشت که در پی برگزاری هفتههای فرهنگی در ایران و قزاقستان میباشیم.
خاناف یادآور شد: ما از حضور ایران در شانگهای حمایت میکنیم و آرزوی موفقیت و شکوفایی را برای دولت و ملت ایران داریم.
وی در خصوص تسهیل صدور ویزا برای اتباع ایرانی نیز گفت: این موضوع امروز مطرح شده و آن را بررسی کردهایم. ما باید به تجار و بازرگانان خود برای حرکت سریعتر کمک کنیم که این موضوع در راستای تحکیم و گسترش همکاریهای تجاری صورت میگیرد.
وزیر خارجه قزاقستان در خصوص صادرات گندم از قزاقستان به ایران نیز گفت: در پاییز امسال منتظر محصول 25میلیون تنی گندم هستیم. ایران بازار خوبی برای مصرف گندم ما است اگرچه خود تولیدکننده گندم است اما علاقمند به خرید گندم از ما نیز میباشد.
خاناف ادامه داد: ایران میتواند کشور خوبی برای ترانزیت این کالا به عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس باشد.
وی با ابراز تشکر از حمایت جمهوری اسلامی ایران از قزاقستان در کنفرانس همکاریهای اسلامی در آستانه گفت: یک هفته قبل اجلاس وزرای بهداشت سازمان همکاریهای اسلامی در آستانه برگزار شد و استراتژی و حمایتهای بهداشتی سازمان مورد بررسی قرار گرفت. در اجلاس استانبول نیز تصمیم گرفته شده مرکز امنیت تغذیه در آستانه دایر شود.
وزیر خارجه قزاقستان با بیان اینکه ما کشورهای آسیای مرکزی و همکاری آنها را در این راستا داریم، یادآور شد: سازمان همکاریهای اسلامی میتواند هرچه بیشتر اقتدار کشورهای اسلامی را نشان دهد.
خاناف در خصوص برداشت نفت از بستر دریای خزر نیز اظهار داشت: موضع ما با طرف ایرانی مشترک است که محیط زیست باید تا حداکثر ممکن حفظ شود. طرف قزاقستانی یک دوره 5 ساله مانیتورینگ را پیشنهاد داد که طرف ایرانی از آن حمایت کرد اما برخی کشورها به آن توجهی نکردند.
وی خاطرنشان کرد: هر جستجوی نفتی در خزر باید بدون آسیب رساندن به آن صورت بگیرد زیرا در جهان تصادمهای نفتی زیادی بوده و ما تلاش داریم چنین اتفاقی در خزر رخ ندهد.
پایان پیام/
نظر شما