خبرگزاری شبستان - اردبیل:
یکی از مهدهای تولید صنایع دستی کشور محسوب می شود و گستره تولیدها از شهر تا روستا و از زندگی شهری تا روستایی و عشایری قابل مشاهده است و در گذشته بسیاری از تولیدات در واقع نیازهای روزمره خانواده را تامین کرده و به عنوان ابزار تزئینی مطرح نبوده است.
تغییر سبک زندگی در وضعیت استقبال از صنایع دستی نیز اثرات سو به دنبال داشته تا جایی که در بازار فروش تنها تولیداتی فرصت تداوم حیات داشته اند که توانستند خود را با تغییرات سلایق و خواسته های مشتریان همساز کنند.
از سویی فروش تولیدات با نابه سامانی هایی همراه بوده و بسیاری از تولیدکنندگان قادر به همراهی با وضعیت بازار نبوده اند. موضوع تشکیل شرکت های تعاونی که در واقع تجمیع خوشه وار تولید کنندگان و ارتباط دهی به بازار فروش است در برخی مقاطع توانسته موفق عمل کند.
در گفتگو با میرصالح صادقی مدیر عامل شرکت تعاونی مسندبافان و گلیم بافان زربافت عنبران به بررسی برخی از معضلات فعالیت تعاونی ها و ارائه راهکارهایی جهت رفع آن پرداختیم.
آقای صادقی ارزیابی شما از وضعیت کمی و کیفی تولید مسند و گلیم در استان اردبیل چیست؟
وضعیت تولید از گذشته کیفی بوده و می توان گفت اردبیل مهد تولید گلیم و مسند است. تا جایی که خود عنبران به عنوان شهرجهانی گلیم مطرح شده و ما تولیداتی داریم که در سطح بازارهای جهانی پذیرفته است.
آیا تولیدات مطابق درخواست مشتریان است؟
در شرکت تعاونی یکی از اقدامات ما بازاریابی و بازارسازی بوده است. بنده از سال 72 در تهران مغازه ای اجاره کرده و نسبت به فروش مسند و گلیم اشتغال داشتم که با مشاهده سلایق مشتریان به ویژه مشتریان خارجی و طرح های درخواستی راه اندازی شرکت تعاونی را ضروری دیده و در سال 87 شرکتی تاسیس کردم.
در آن مقطع زمانی سایز تولید گلیم به دو اندازه یک و دو متری خلاصه شده بود در حالی که صحبت ما با مشتریان بیانگر درخواست در سایز های مختلف بود. به همین منظور بیش از 30 سایز تولید توسط هنرمندان را برنامه ریزی و تولید کردیم.
در مقایسه با وضعیت مطلوب کیفی آیا میزان فروش مطلوب و مورد رضایت صنعتگران است؟
متاسفانه میزان فروش مطلوب نیست. ما در سال 87 شرکت زربافت عنبران راه اندازی شد و در ابتدا به 80 بافنده مصالح و دستمزد ارائه شده و تولید خریداری می شد. در سال 89 تعداد بافنده های همکار با شرکت به بیش از هزار نفر رسید.
اما بعدها با ورود اجناس چینی تعداد هنرمندان با ریزش مواجه شد و به 250 نفر رسید.
دلیل برتری فروش اجناس چینی در مقایسه با جنس ایرانی گلیم چیست؟
اجناس چینی از مواد آکرولیک در تولید استفاده کرده و به دلیل ظاهر براق مشتری پسند است. در حالی که جنس ایرانی از مواد و مصالح مرغوب پشمی استفاده کرده و با استفاده مکرر کیفی تر و براق تر نیز می شود.
آیا راه اندازی شرکت تعاونی توانسته در میزان فروش موثر باشد؟
ما با سرمایه اندک کار خود را آغاز کردیم و با تجمیع تلاش بافندگان توانستیم به بیش از 30 سایز تولید دست یابیم. و این در حالی است وضعیت فروش با مشکلاتی از جمله تحریم ها و نوسانات نرخ ارز مواجه شده و مبادلات مالی به ویژه با تجار خارجی با مشکل مواجه است.
در بازار داخلی تا حدودی وضعیت مطلوبی حفظ شده اما با ورود اجناس فاقد کیفیت که صرفا زیبایی ظاهری دارند با مشکل فروش مواجه شدیم.
تا حدی که برای ادامه فعالیت شرکت تعاونی نیازمند استفاده از تسهیلات شد و ما امیدوار به ثبات بازار ارز هستیم تا بتوانیم وضعیت بهبود یابد.
تجربه شما در به کار گیری شیوه های جدید و نوآورانه کسب و کار چقدر موثر بوده است؟
بله . ما توانستیم با توجه به سلایق مشتریان به تولیدات تنوع بخشیم و در بیش از 30 سایز تولید داشته باشیم. بنده از طریق ارتباط گیری با تجار توانستم بازار فروش در کشورهای مختلف ایجاد کنم. بازار فروش نه تنها به کشور بلکه به کشورهای کلمبیا، ژاپن، آذربایجان و برخی کشورهای اروپایی توسعه یافته است.
تا جایی که مهر اصالت سازمان یونسکو به تولیدات ما اختصاص یافته است و خود بنده هشت سال به عنوان کارآفرین برتر معرفی شدم.
برنامه ریزی های فعلی در راستای حمایت از تولیدکنندگان را چطور ارزیابی می کنید؟
در وهله نخست باید آموزش مناسبی در تولید صنایع دستی اعمال شود. در ادامه باید نسبت به بازارسازی و جلب اعتماد مردم اقدام کنند. بافته های داری اغلب در مناطق محروم تولید می شود و بیشتر بانوان در آن اشتغال دارند که باید به تولید کیفی توجه داشته و مطابق سلیقه مشتری تولید کنند.
در وضعیت فعلی مشکل نوسانات نرخ ارز در میزان فروش تاثیر گذار بوده که امید می رود نهادهای دولتی نسبت به رفع آن تصمیمی اتخاذ کنند. از سویی انتظار داریم ادارات از چند تولید کننده متخصص و سرشناس حمایت کنند.
همچنین به جای خرید از استان های دیگر ادارات می توانند از تولید کنندگان خود استان صنایع دستی خریداری کنند.
ونوس بهنود / خبرنگار روابط عمومی و اطلاع رسانی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل
نظر شما