هم اندیشی ۱۵۰ نخبه علوم انسانی با هدف تشکیل شبکه تقسیم کار ملی

محمد نعمتی با اعلام برگزاری نشست «نخبگان جوان علوم انسانی اسلامی» با اهدافی چون ایجاد شبکه تقسیم کار ملی در حل مسائل اقتصادی و سیاسی، گفت: ۱۵۰ نخبه علوم انسانی امروز در دانشگاه امام صادق(ع) برای ایجاد این فضا گرد هم می آیند.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: دانشگاه امام صادق(ع) امروز (پنجشنبه، 19 مهر) میزبان نشست «نخبگان جوان علوم انسانی اسلامی» است. این نشست به همت مرکز نوآوری و ایده پردازی علوم انسانی اسلامی(منا) با هدف آشنایی نخبگان جوان علوم انسانی اسلامی با یکدیگر، معرفی مراکز مختلف در حوزه علوم انسانی اسلامی و معرفی هسته‌های علمی در حوزه علوم انسانی اسلامی برگزار می شود.

 

از این رو، با «محمد نعمتی»، استادیار دانشگاه امام صادق(ع) و رئیس مرکز نوآوری و ایده پردازی علوم انسانی اسلامی(منا) و دبیر علمی هم اندیشی نخبگان جوان علوم انسانی اسلامی به گفت وگو پرداخته ایم که در ادامه تقدیم حضورتان می شود:

 

Image result for ‫محمد نعمتی اقتصاد‬‎

 

چه ضرورت هایی برای استفاده از توان نخبگان جوان در فضای تحول علوم انسانی وجود دارد؟

 

در ۴۰ سال بعد از انقلاب اسلامی از ظرفیت های علمی استادان استفاده کرده ایم و اکنون بدین جا رسیده ایم؛ موفقیت ها و کاستی ها نتیجه همان تفکرات است. معتقدم  اگر بخواهیم یک شیفت پارادایمی و ساختاری در فضای علوم اجتماعی و سبک زندگی اسلامی ایرانی داشته باشیم، راهی نداریم جز این که دنبال افکار جدید برویم، افکار جدیدی که برآمده از نسل جدید هستند.

 

با این وصف و با چنین نگاهی نمی توانیم از کسانی که ۴۰ سال قبل و در آن فضا تفکر کرده اند، انتظار نوآوری داشته باشیم، قطعا آنان می توانند راهنمایی کنند ولی نوآوری ها معمولا از افراد جوان بر می آید.  البته توجه داشته باشیم که تحولات شگرف اوایل انقلاب هم نتیجه توان و فکر نسل جوان آن روزگار بود که امروز در مقام پیشکسوتان این مسیر حضور دارند.

 

ما امروز بحران های سیاسی و اجتماعی در جامعه کم نداریم، راه حل این بحران ها در دست اندیشمندان دهه های ۴۰ و ۵۰ نیست، لذا ضرورت دارد که نسل جدید وارد میدان شده و همفکری برای حل چالش های امروز داشته باشند. این سنت تاریخی است، نو آوری برآمده از فکر جوان است، خلاقیت از ذهن خسته شصت هفتاد ساله بر نمی آید.

 

هم اندیشی «نخبگان جوان علوم انسانی اسلامی» با چه اهداف و راهبردهایی برگزار می شود؟

 

ما دو هدف را دنبال می کنیم: نخست شناسایی نخبگان جوان و آشنا کردن آنها با یکدیگر، ما دانشگاه های خوبی در کشور داریم از جمله شیراز، یزد، اصفهان، تبریز و ...  که در این دانشگاه ها پژوهشگران جوان فبسیاری فعالیت دارند اما یا از کارهای هم خبر ندارند یا یکدیگر را نمی شناسند، این نکته مهمی است که از سرمایه هایی که داریم استفاده کنیم و این هم افزایی صورت پذیرد.

 

اگر بتوانیم فضایی ایجاد کنیم که گروه های تخصصی در مراکز مختلف یکدیگر را بشناسند و مرتبط شوند در این صورت شبکه ای ایجاد می شود که بتوانند تقسیم کار ملی در حوزه حل مسایل اقتصادی و سیاسی داشته باشند.

 

آیا مرکز نوآوری و ایده پردازی علوم انسانی اسلامی(منا) زیر نظر نهاد یا وزارتخانه ای خاص فعالیت دارد؟

 

خیر؛ زیر نظر نهاد یا وزارتخانه نیستیم. ما به عنوان زیرمجموعه کنگره علوم انسانی اسلامی فعالیت داریم. این کنگره را می توان از مجموعه فعالتی های آتش به اختیار دانست که شش هفت سالی است فعال شده و ما در منا با هدف هم افزایی پژوهشگران فعالیت می کنیم.

 

خلاء چنین فعالیتی را با تمام وجود احساس کردیم و این اقدام را به فعالیت آتش به اختیار تفسیر می کنم و خوشحالم که در هم اندیشی امروز میزبان 150 نفر از نخبگان علوم انسانی هستیم که از این تعداد 45 نفر از استان ها و بقیه از تهران در این نشست حضور دارند.

 

آیا از حوزه های علمیه نیز در این هم اندیشی شرکت می کنند یا نشست فقط ویژه دانشگاهیان است؟

 

بله؛ از حوزه نیز حضور دارند، البته با توجه به اینکه حوزه های علمیه در فضای رشته علوم اجتماعی چندان فعالیت ندارند و معدود افرادی در این عرصه کار کردند؛ لذا طلاب تنی چند از حوزه علمیه قم و خراسان،  که در حوزه علوم اجتماعی کار کرده اند و رساله یا پژوهشی در این باب دارند، در هم اندیشی حاضر می شوند.

 

این هم اندیشی در قالب چند کمیسیون فعالیت می کند؟

 

در پنج کمسیسون «اقتصاد»، «مدیریت»، «علوم سیاسی»، «جامعه شناسی»، «فلسفه و روش». البته رشته های دیگری هم هستند اما فعلا بضاعت ما این تعداد است و تلاش می کنیم که در اینده افزایش یابد.

 

 ارایه مقالات در این هم اندیشی به چه صورت است؟

 

دستور کار کمیسیون ها حداقل دو و حداکثر چهار مقاله است، در هر کمیسیون 30 نفر حضور دارند و اصرار بر ایجاد فضای گفت وگو و تعامل است. نمی خواهیم صرفا شاهد یک طرفه صحبت کردن باشیم بنابراین ارایه مقاله نیز در فضا و بستر تعامل و گفت وگو است.

 

زمان دقیق برگزاری هم اندیشی و برنامه کمیسیون ها چگونه سامان یافته است؟

 

این هم اندیشی امروز (پنجشنبه، 19 مهر) در دانشگاه امام صادق(ع)، تالار آیت الله مهدوی کنی، برگزار می شود. از ساعت 8 تا 10 افتتاحیه، 10 تا 12 ارایه مقالات، 12 تا 14 ناهار و نماز و بازدید از نمایشگاه مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع)، 14 تا 16 ادامه ارایه مقالات و 16 تا 18 اختتامیه مراسم است.

 

چه کسانی در برنامه افتتاحیه و اختتامیه سخنرانی می کنند؟

 

در برنامه افتتاحیه حجت الاسلام «رضا غلامی»، به عنوان خیر مقدم سخنان کوتاهی دارند و در ادامه «مسعود درخشان»، موسس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) و استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی(ره) سخنرانی می کنند و همچنین «عطاء الله رفیعی آتانی» نیز سخنرانی دارد. از سوی دیگر در برنامه اختتامیه نیز رئیس کمیسیون ها سخنرانی می کنند. همچنین بنده نیز به عنوان دبیر علمی مباحثی را ارایه می کنم.

کد خبر 732608

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha